Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

Berichten uit de pers en andere websites

Moderator: FORUMBEHEERDER

 #63979  door keesvank
 
Foto’’s van de oud-rebellencommandant Huber Matos zijn maandag jongstleden in de Cubaanse dagbladen Granma en Tribuna de la Habana verschenen. De foto toont Matos samen met Fidel Castro en Camilo Cienfuegos tijdens hun feestelijke intocht op 8 januari 1959 in Havana.

Afbeelding
De foto die deze week in enkele Cubaanse kranten werd afgedrukt. Sinds october 1959 werd gewoonlijk een geretoucheerde foto (zie hieronder) van deze historische foto afgedrukt. De foto is van Luis Korda.

Matos zou al in 1959 in ongenade vallen en werd vervolgens door de Cubaanse media consequent omschreven als 'een verrader van het volk.' Zijn foto was in Cubaanse geschiedenisboeken en musea onvindbaar.
De publicatie van deze foto in bovenstaande vorm is een wijziging van het fotobeleid van de officieel gecontroleerde kranten in Cuba. De foto werd destijds genomen door de bekende fotograaf Luis Korda die ook verantwoordelijk is voor het wereldberoemd geworden portret van Che Guevara.

Afbeelding
In latere jaren werd de foto nog vaak afgedrukt (zie hierboven) maar was de figuur van Huber Matos weggesneden. De geretoucheerde foto maakte kortgeleden nog deel uit van een foto-expositie over de revolutie in het Museum voor Moderne Kunsten in Havana.

Afbeelding
Veteranen herdachten ook dit jaar de intocht van 8 januari 1959 in Havana

Huber Matos was leraar in een school bij Manzanillo in de provincie Oriente. Hij sloot zich aan bij de rebellen en kreeg later de titel Commandante. In die hoedanigheid nam hij de stad Santiago in. Fidel Castro nodigde hem uit om deel te nemen aan de intocht van de rebellen op 8 januari in de Cubaanse hoofdstad. Castro benoemde hem later tot gouverneur van de provincie Camagüey. Hij trad terug omdat hij de communistische koers van de revolutie afwees. Bijna 20 jaar zat hij vervolgends gevangen en kreeg daarna politiek asiel in de VS. Hij schreef later een boek over zijn leven
Como llego la noche genaamd.

Op de Cuba-weblog van de Volkskrant staat meer informatie over andere geretoucheerde foto’’s uit de Cubaanse revolutie.
http://www.volkskrantblog.nl/bericht/19967

EN VERDER:
* is Juan Alberto Fernandez Valdes, beter bekend als El Congo tijdens een verhoor door twee politie-agenten in Las Tunas in elkaar geslagen en bedreigd. Daarbij werden hem enkele tanden uit zijn mond geslagen en liep hij twee blauwe ogen op. Dankzij de tussenkomst van een ondervager Rafael Navarro werd voorkomen dat hij nog meer stompen kreeg uitgedeeld. ‘‘El Gringo’’ is actief in de dissidente vakbond Confederación Obrera Naciónal Independiente de Cuba. (CONIC).

* heeft Brazilië aangeboden bij een eventuele overgang van de macht in Cuba als intermediair te willen optreden. De Braziliaanse ambassadeur bij de VN (Brazilië behoort op dit moment tot de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad) Antonio Patriota zei hierover: ‘We hebben goede relaties met Cuba op dit moment en wellicht ligt er een rol voor Brazilië bij het zoeken naar een rustige overgang zonder allerlei turbulentie’. Hij voegde er aan toe dit ‘samen met de VS te willen doen, als het nodig is’.

* werden in 2006 2810 Cubanen aangehouden die op illegale wijze hun land wilden ontvluchten. Aldus een bericht van de Amerikaanse kustwacht die ook meedeelde dat er 3.011 bewoners van de Dominicaans Republiek en 1.198 Haïtianen waren aangehouden. In 2005 werden 2.712 Cubanen onderschept.