Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

 #109303  door dutchjong
 
Vanavond op SBS6 een aflevering van 'Oplichters in het buitenland' met een reportage over de verkoop van valse sigaren op straat en het oplichten van toeristen bij de cadeca op het vliegveld van Havana. Alles gefilmd met een verborgen camera. Bij mij hebben ze ook wel eens bij een cadeca geprobeerd om 5 CUC achter te houden maar zo bont als in Havana - waarbij de cadeca medewerkster de ene keer 50 euro en de andere keer 100 euro achterhield - heb ik het gelukkig nog niet meegemaakt. Bij het overhandigen van het geld zei ik wel altijd van te voren hoeveel het was, dat ontmoedigt dit soort praktijken ook wel een beetje.

Reportage zal binnenkort wel op internet te zien zijn bij http://www.sbs6.nl/programmas/oplichter ... uitenland/
 #109304  door salsalieve
 
Ik heb het ook gezien en het verbaasde me hoe gemakkelijk ze dat deed. Die heeft een riant inkomen op deze manier en de handlanger ook. Mij is het gelukkig nog nooit overkomen maar ik neem altijd biljetten van 200 euro mee en dan valt het nogal snel op als het er 1 minder is. Ik zeg inderdaad ook altijd het bedrag dan kan daar geen misverstand over bestaan. Maar goed als je voor de 1e keer in Cuba komt, niet weet van dit soort praktijken en de taal niet spreekt, dan ben je een makkelijke prooi. In de reportage laten ze ook de illegale verkoop van sigaren zien en hoe je er achter kunt komen dat het nep sigaren zijn gewoon door er 1 op te laten steken. De sigaar ging steeds uit, bleek van bananenblad te zijn gemaakt. Het is de makers gelukt een roller van nep sigaren te laten zien hoe ze gemaakt worden. Was interessant om te zien.
 #109305  door macluc
 
Die presentator van dat programma mag trots op zichzelf zijn ...... Ongegeneerd die Cubanen, die hij ook wel ergens kon begrijpen zoals hij ergens vertelde geloof ik, in beeld brengen zonder enige vorm van onherkenbaar maken van ze. Moest ie eens in Nederland proberen. Reken maar dat via de Cubaanse "bronnen" alhier een copy van die reportage naar Cuba gaat. Ik heb er een heel dubbel gevoel bij.
 #109310  door vke1980
 
Mag ik zeggen dat ik toch wel schrok.... Ik kom dan in Holguin aan maar zal het niet anders gaan. :? Ik had me idd ook al voorgenomen om mijn euro's voor het loket al zelf te tellen zodat het daar niet mis kan gaan. En oke . 5 cuc kan ik best mee leven. 100 euro is een ander verhaal.dus niet laten afleiden. Wie weet hoe vaak ik al besodemietrd ben maar weet nu al beter waar op te letten.

Gr. Veronique
 #109311  door Henri
 
Yep , leuke uitzending.
Dat van de sigaren enz is niets nieuws. Als je beetje het internet zoekt kan le lezen hoe dat in zijn werk gaat. ook restaurants en het meedrinken is bekend. Dit is in alle landen. Waar ik wel van schrok is dat bij de bank. Zelf kom ik 4 jaar in Cuba en wissel geld in per 100 euro.. dus duidelijk overzicht. Ja met zo'n stapeltje is er snel een weg. Ik hoop van harte dat daar iets aan gedaan wordt. Bij een illegale bank kan je verwachten dat je belzerd wordt maar bij een staatsbank!!!!!!!!... Mei ga ik weer nu ook naar Havana... Ik hoorde in het verleden van de mensen uit Oost cuba dat er een verschil van mentaliteit is... Havana en Oost als dit het verschil is, is het ook de laatste keer dat ik in Havana geweest ben.
 #109312  door dasilvasolis
 
Weer typische SBS sensatiejournalistiek.
inderdaad niet fris dat ze privacy en regels totaal overboord gooien als het buiten Nederland is.
Ook nog even wat spanning opbouwen alsof ze zogenaamd overal gevolgd en in de gaten gehouden worden door de geheimen dienst. Wat totaal niet duidelijk wordt uit item, want volgens mij wordt ze nergens een strobreed in de weggelegd, ondanks dat ze als journalisten toegeven op een toeristenvisum te reizen en dus wel als journalisten werken. Ach ja voor de kijkcijfers doe je alles, en SBS staat nou niet bekend erom dat ze beroepsethiek hoog in het vaandel hebben
Wel knap hoe ze de Cadecaoplichters in beeld zetten.
Ik waarschuw reizigers (helaas) al jaren bij wisselen bij Cadeca (op vliegveld J marti) dat ze zelf het geld uittellen en ook voor loket weer uittellen wat ze krijgen. Dit nadat een jaar of 5 terug een paar reizigers te weinig hadden teruggekregen Daardoor al jaren geen reizigers gehad die opgelicht worden. maar blijkbaar gebeurt het dus nog steeds
Vliegveld Jose Marti maar ook cadecas in hotel las Cuevas in Trinidad en hotel el Bosque in Holguin " vergisten" zich net even te vaak met het geld wat ze teruggaven. Of Cadecas die geen bonnetje geven en eigen koers hanteren.
Je kan normaal gesproken natuurlijk nooit wat bewijzen en hebt dus geen zaak. Nu dus wel.
Verwacht dat een paar mensen van deze cadeca nu wel een paar jaar de bak in draaien.
Aangezien dit criminele praktijken zijn die echt schadelijk zijn voor Cuba. Niet alleen veel geld stelen maar ook imageschade voor Cuba die dit brengt. kan ik daar niet echt rouwig om zijn. Dit is geen oplichten maar stelen.!

Item met sigaren is natuurlijk algemeen bekend en wordt ook in elke reisgids genoemd en wordt overal voor gewaarschuwd dat je sigaren in de staatswinkels dient te kopen.
Mensen die op de zwarte markt sigaren kopen doen dat meestal omdat ze de sigaren in de staatswinkel te duur vinden, en bij de mannetjes op straat iets goedkopers willen scoren. als je dan opgelicht wordt en rotzooi koopt tja moet je daar medelijden mee hebben...
Cadeca op vliegveld marti is sowieso een crime. Vaak sluiten ze de helft van de loketten net als de vlucht er aan komt zodat er lange rijen ontstaan. Cadecas in de vertrekhal waar dan niemand staat te wisselen willen dan niet groep die aankomt geld laten wisselen en sturen mensen weer terug naar aankomsthal etc.
Gelukkig zijn er tegenwoordig bij alle drankes op vliegveld prijsjes gezet zodat je in ieder geval bij cafetaria's tegenwoordig netjes afgerekend krijgt wat het daadwerkelijk kost.

Saludos
 #109314  door HijodelMundo
 
Prijsjes op de drankjes ja, maar de flesjes water staan steevast omgedraaid zodat je dar de prijs niet van ziet en dan rekenen ze 1 CUC ipv 0,50 CUC...

Hijo
 #109315  door dutchjong
 
In de centrale vertrekhal op het vliegveld, na de douane, daar waar de gates zijn, is in het midden van de hal een cafetaria. Geen prijs op de blikjes en nergens een prijslijst te bekennen. Twee blikjes sinas en een flesje water voor een ongehoord hoog bedrag en geen bonnetje. Op het moment zelf dacht ik nog: 'waarschijnlijk word ik besodemieterd maar laat ook maar, op het vliegveld is nu alles eenmaal veel duurder'. Later kreeg ik er toch een wat vervelend gevoel bij, niet eens zozeer op die gasten maar meer omdat ik de hele vakantie voldoende alert was geweest en dan op het laatste moment toch nog geflest ben :tongue5: Meteen na de bagagecontrole is overigens een supermarkt waar je tegen gangbare prijzen fris, bier en water kunt kopen.
Laatst gewijzigd door dutchjong op 05 feb 2015, 07:47, 1 keer totaal gewijzigd.
 #109317  door dasilvasolis
 
Laatste keer een aqua con gas voor 0.45 CUC met prijsje bij cafetaria in aankomsthal . Stonden ook prijsjes op fris (o,50 CUC) Heb niet niet gelet op het gewone water maar kans dat zoals Hijo schetst dit omgedraaid stond is niet ondenkbeeldig.
Trucje wat ze ook in bepaalde winkels in Havana uithalen met toeristen .

Saludos dasilvasolis
 #109351  door elmister
 
Goedemorgen,

Wat een fantastische aanfluiting was die aflevering over Cuba.
Ik heb nog nooit zo'n slecht stukje Journalistiek gezien, sterker nog hij heeft zichzelf in mijn ogen echt voor lul gezet.
Een paar dingen die mij opvielen,

-Wie wisselt er geld en telt dit niet eerst of zegt tegen diegene die gaat wisselen niet even het is zoveel? Waarom het gewoon op een stapeltje naar binnen gooien? (Dat is echt nergens te wereld aan te raden!)
Verder was het verhaal over dat je alleen op het vliegveld mag wisselen natuurlijk dikke onzin!

-Wat verwacht je van een doos Cubaanse sigaren iligaal en goedkoop op straat gekocht? (Maar als ze niet nep waren geweest was het zeker wel goed geweest?).

-Wat doe je als journalist in Cuba (Een reportage maken) op een toeristenvisum? (Dat is namelijk strafbaar!)

Het was leuk om te zien hoe moeilijk hij deed (Om zijn reportage wat invulling te geven) en hoe makkelijk de Cubanen het geld voor de sigaren teruggaven. Verder was het erg leuk om te zien hoe de meneer beneden het restaurant hem normaal zonder boeha antwoord gaf over het aantal menu kaarten met verschillende prijzen, Nee meneer we hebben niet maar twee kaarten maar zelfs drie verschillende menu kaarten, één met gids, één voor mensen die uit zichzelf komen en één voor vaste klanten! :D :D :D HAHAHA !!!

Ik, mijn vrouw en mijn moeder hebben ons echt kapot gelachen! Verder heb ik niet echt iets gezien van geoorganiseerde misdaad, grootschalige oplichting of iets anders.

Één advies, altijd zelf het initiatief nemen met bijvoorbeeld geld wisselen, niet een ander de mogelijkheid geven om je te bestelen, verder alijd zeker van jezelf zijn (Dat waren die van het programma niet, ze kwamen in ieder geval niet zo over). En je kunt in Cuba wel degelijk je gelijk krijgen/halen maar je zal wel even je ballen moeten laten zien. Gewoon netjes en beleefd verhaal halen en heisa maken. Niet weg lopen en daarna pas verhaal gaan halen! Een beetje met de politie dreigen doet ook wonderen.

Gr.