Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

 #91924  door liesbeth007
 
Hola a todos! Hallo iedereen,

Soy estudiante de periodismo y muy interesada en la santería. Estoy preparando un articulo sobre el tema. El verano pasado fui a Cuba pero todavia no me queda muy claro lo que es precisamente la santería. Alguién de los cubanos en Belgica o Holanda me podria ayudar porfavor? Hay gente en Belgica qui practica la santería?

Ik ben studente journalistiek en zeer geïnteresseerd in de santeria. Ik ben dan ook van plan hier een artikel over te schrijven. Kan iemand van de Cubanen op dit forum mij contacteren en eens precies uitleggen wat santería nu is, en wat het inhoudt? ik ging deze zomer naar Cuba maar snap het toch nog niet honderd procent...
Is er toevallig iemand die weet of santeria ook in België ergens uitgeoefend wordt?

Mil gracias!!!! Dankjewel!

Liesbeth

 #91929  door quelindaescuba2000
 
Misschien is het handig als je aangeeft wat niet duidelijk is en wat je wilt weten, waar je het over wilt hebben, want de algemene informatie is te vinden op internet over wie, wie is ( yemaya, Ochun etc) welke gebruiken er bij de rituelen plaatsvinden, welke instrumenten gebruikt worden etc. Ik neem aan dat je artikel daar dan niet over moet gaan dus wat wil je echt weten?

 #91933  door Sandro72
 
ik ken een priesteres, en heb meerdere sesies meegemaakt. en het kan er heftig aantoe gaan. een priesteres is een medium, die een geest kan oproepen en verschijnt in haar lichaam. iedereen die erin gelooft heeft een geest als bescherm engel zeg maar. dat word bij je geboorte bepaald, het is niet zo dat je een kan uitzoeken, als je personen tegen komt met gekleurde kraal kettingen, dan kan je herkenen dat ze erin geloven en welke geest van hun is of die ze vereren. dit geloof komt uit africa en is in de slaven tijd overgekomen. het was verboden om dit geloof uit te oefenen in de tijd van de spanjaarden, en om het geloof te verdoezelen hebben ze de beeldjes van hun geesten doen lijken op maria beeldjes.

verder offeren ze veel dieren bij zulke rituelen cigaren en rum om de geesten tevrede te stellen. veel mensen gaan naar zo'n priester(res) voor advies of allerlei andere dingen waarin ze geholpen willen worden. hiervoor moet betaald worden. en hoeveel dat ligt aan de wensen van de persoon.
ook kan het gebruikt worden om mensen te schaden.
voor ons gewone europeaan is het voodoo.
de geesten hebben allen een naam. ochun, obatala, yemaya,oya,......
en staan voor iets, welke welke is weet ik niet zo goed meer, één is van de zee/reizen, vechter, liefde, etc en elk heeft zijn herkenbare kleuren, zoals de kraalteskettingen aangeven welke geest bij welke hoord.

dit is globaal wat ik ervan weet, en mag vertellen.

 #91936  door quelindaescuba2000
 
Santeria wordt ook wel Regla de Ocha genoemd en is via de Yoruba slaven uit Nigeria naar Cuba gekomen. Door de jaren heen is vanwege het verbod op Santeria in het verleden, santeria en het katholicisme sterk met elkaar verweven wat bijvoorbijld tot uitdrukking komt ( zoals Sandro al zei) in La Virgen de la Caridad del Cobre die staat voor de santeria santa, Ochun.De belangrijkste god is Olofi de schepper vergelijkbaar met de God van de Christenen. De goden die bemiddelen tussen hem en de gelovigen noemt men Orishas. Elke Orisha heeft een eigen kleur, symbolen, muziek, dans en feestdag/naamdag. Sandro jouw vergelijking met voodoo is niet helemaal juist. In Cuba zijn nog 2 ander Afrikaanse cultussen die gepraktiseerd worden namelijk Palo Monte ( of regla Mayombe) en Abakua. Bij Palo Monte lijken de rituelen meer op voodoo( zoals wij dat kennen). Dit is de meer algemene informatie die veelal te vinden is op internet en in boeken. Zoals ik al eerder aangaf is het wellicht handig aan te geven wat je precies wilt weten en wat niet duidelijk is. Als je je er in verdiept kom je namelijk al een heel eind. Mbt het betalen/geven van geld voor ceremonies zijn de meningen overigens verdeeld. Wat nu veel voorkomt zeker bij Cubanen woonachtig in het buitenland die in Cuba ceremonies doen is dat aan hen veel geld gevraagd wordt omdat men weet dat de Cubaan het er voor over heeft, en het geld heeft maar in principe is het zo dat degene die de ceremonie ondergaat de kosten op zich neemt voor bijvoorbeeld de offers ( kip, geit etc) en eventueel de mensen die bij de ceremonies betrokken zijn geld geeft maar echt het noemen van prijzen hoort niet bij de religie.
 #91941  door elmister
 
Het is heel simpel het hele Santeria verhaal stamt af van de oude koloniale tijd. Vroeger mochten alleen welvarende mensen het Katolieke geloof uitoefenen. Daarvoor is er voor de minder welvarende Santaria uitgevonden. Het is niets meer dan cubaanse heiligen van de katolieke kerk die ze een ander naam gaven. EN LET OP HET IS GEEN VOODOO!!!
Mensen worden er niet bezeten of zo (Dat is Haiti!).

Op Cuba heb je meerdere geloven in de tak Santeria waaronder, Babalao en abequa. Babalao is de meest voorkomende variant.
En elke lid moet bepaalde dingen doen om erbij te mogen.
Het bestaat ook uit verschillende niveaus Padrino is het hoogst en functioneert als mentor voor aspiranten. En meestal kiest de Padrino uit aan welke santo je zelf moet bewijzen en in geloven.

Groeten.

 #91953  door quelindaescuba2000
 
Elmister dit is een heel nieuwe interpretatie voor mij van het santeria geloof. Santeria in de vorm zoals het nu In Cuba plaats vind is gevormd tijdens de koloniale periode maar heeft nu niets meer met wel of niet welvarend te maken en het originele geloof is veel ouder. Uiteraard waren de slaven die hun oorspronkelijke godsdienst uit wilden oefenen niet welvarend. Je ziet natuurlijk wel dat onder de afro cubaanse bevolking het geloof sterkere aanhang heeft dan onder de blanke van spanjaarden afkomstige Cubanen maar door het vele mixen zie je ook onder de niet afro cubanen santeria gelovigen. de babalao is geen stroming binnen het geloof maar zij zijn een soort van priester die voorspellingen doen aan de hand van een complex tekensysteem van schelpen, stenen, zaden en kokosnootschalen. De padrino of madrina bepaalt niet wat je moet doen maar dat wordt hem/haar via communicatie met de orishas duidelijk gemaakt tijdens de inwijdingsceremonies tot santero.

Santeria is wel meer en iets heel anders dan de katholieke beelden die nu in Cuba ook de namen hebben van Orishas in tegenstelling tot wat elmister zegt. In tegenstelling tot wat elmister zegt kan tijdens een ceremonie iemand wel in de ban raken/bezeten worden door een orisha vergelijkbaar met wat voor sommige Nederlanders bekend is met winti ceremonies uit Suriname. Via de persoon die in de ban is van bijvoorbeeld yemaya communiceert yemaya met de gelovigen/aanwezigen. Ook bij de ceremonies als er gespeeld wordt op de bata ( een soort trommel) kan juist het ritme van de muziek zorgen voor die ban.

 #91975  door elmister
 
Allemaal erg interesant maar niet waar.

 #91977  door Robert
 
Ach ja zo hebben we elk ons eigen geloof.

 #91978  door Sandro72
 
bij een medium kan zijn of haar orisha verschijnen, heb meegemaakt dat er drie 3 orishas verschenen bij 3 mediums in 1 casa de orishas, en dat die drie hele gesprekken met elkaar voerden, in een taal die omstandelingen nauwelijks kunnen begrijpen, en die orishas zijn niet zomaar ff verdwenen uit hun lichamen, elke sessie die ik meemaakte duurde zeker de hele dag, en 1 keer tot s'avonds laat,

ik noemde het voodoo in mijn eerste reactie, maar alleen maar dat men het daarmee kan vergelijken, en dat ieder die er niks van weet er een beetje een beeld van kan maken, vooral wat het dieren offeren betreft kan men het daarmee vergelijken de altaar, de mediums en hun orishas die in hun verschijnen. oke.

en als zo'n orisha verschijnt, dat kan die persoon niet spelen, of acteren.
natuurlijk zijn er kwakzalvers,
maar dat merkt men dan wel.

 #92002  door Sandro72
 
dat volg ik ook niet wat hij niet snapt, maar ik weet ook niet wat zijn ervaringen zijn. religie en dergelijke zijn erg kwetsbaar of gevoelig.

ik ga iemand geen mening hierover opdringen. is ook niet mijn religie, maar heb er alle respect voor. voor ieders religie.....

 #92025  door elmister
 
Ik denk dat ik het hierbij laat.
Maar na alles wat ik gezien heb en gehoord van goede kenissen die aan santeria doen, Heb ik nog nooit over oproepingen en verschijningen gehoord. Maar ja misschien dat ze er rondlopen. Maar daarvoor zeg ik ook je hebt meerdere vormen in santeria mischien bestaat hij wel.

Groeten.

 #92034  door quelindaescuba2000
 
wellicht licht het aan het beeld dat jij hebt van oproepingen en verschijningen. het is niet zo dat er bij santeria geesten opgeroepen worden in de vorm van zoals wij het hier soms doen met een bord en een glas dat beweegt naar letters en daarmee zijn of haar antwoord geeft. de verschijning is ook niet in de vorm van een'geest' in een doorzichtig gewaad of een vage schim maar in de vorm van een persoon die aanwezig is ( kan je bij wijze van spreke zelf zijn) en dien in trance raakt. Maar zoals Robbert al zegt ieder zijn eigen geloof en over geloof valt vaak niet te twisten maar uit je laatste antwoord begrijp ik dat je je mening baseert op verhalen van anderen maar niet zelf ervaren hebt of bij een santeria ceremonie aanwezig bent geweest en dat is het wellicht niet verstandig zo stellig te zeggen dat iets niet waar is of dan op zijn minst goed te onderbouwen waarom iets niet waar zou zijn. Maar de journalisete is na haar oproep erg stil en zij vroeg om info, wie weet volgt er nog een reactie op mijn vraag wat zij precies wilt weten omdat het meest wat wij ( Sandro, elmister en ik) geschreven hebben erg algemeen en bekend is.

 #92042  door Joop_Siroop
 
Allemaal erg interesant maar niet waar.

Ik denk dat ik het hierbij laat.
...

Als je niet wilt beargumenteren is het beter je niet te bemoeien met de discussie. Geen fijne manier van discussiëren op een openbaar forum Mr.
Een beetje roepen dat het allemaal onzin is kan thuis onder de douche.
;-)

 #92048  door elmister
 
Ja dat kan inderdaad, maar ik heb al is eerder die discussie gehad met een ander. En als iemand het toch beter weet waarom dan je woorden daaraan vuil maken. Santaria is gewoon de duivel en geesten zien en is dus voodoo toch? Dit is net zo iets wat je altijd van die reportages ziet en van specialisten en experts hoort. Echt weer een lul verhaal.
NIET SLECHT BEDOELD!
Groeten.

En ik ben wel bij zo'n ceremonie aanwezig geweest en ik zag geen geesten! Lachen/Laughing

of schim of bezeten persoon alleen een paar elovigen die in hun uitvoering van spaans wat dingen zeiden. En wat beesten offeren enzo. Net zoiets als het offerfeest. meer niet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Santaria

 #92055  door quelindaescuba2000
 
bedankt elmister voor jouw visie op santeria. Ik pretendeer het niet beter te weten maar op zijn minst vind ik dat als je een mening over iets wilt hebben of geven je je dan ook verdiept moet hebben in het onderwerp. de informatie die ik en sandro hier gegeven hebben zijn volgens mij ook geen meningen maar gewoon feiten en waarnemingen over wat er bekend is van santeria, dat jij er niet voor openstaat wil niet zeggen dat die feiten over bijvoorbeeld de ceremonies, de namen van de orishas etc niet waar zijn.maar zoals nogmaals gezegd over geloof valt niet te twisten en het is volgens mij ook niet de bedoeling van deze topic om mensen over te halen het santeria geloof aan te hangen de vraag was om meer informatie over santeria en niet zo zeer over meningen over santeria.

 #92062  door elmister
 
Nee over de namen van orishas geef ik gelijk. Maar mijn punt is het is geen voodoo. Wat op Cuba gedaan word is net zoiets als elk ander geloof. En tuurlijk je zal wel wat mensen hebben die daar in overdrijven. maar dat betekent niet dat dat de norm is. Daarvoor vind ik geesten en schimmen wel erg ver gaan. Zo is dit in Hiati weer wel de norm. En wordt er ook met de duivel gewerkt enzo.

Groeten.

 #92064  door elmister
 
liesbeth wie er ook gelijk heeft gewoon even op wikipedia kijken. onder Orishas, Santeria, Babalao of abequa.

Groeten.

 #92068  door Elisabeth
 
Als er hier iemand is die goed Duits leest, want de stijl van Matthias Politycki is nu niet direkt erg makkelijk, kan ik dit boek erg aanbevelen.

http://www.matthias-politycki.de/Herr-der-Hoerner~351

Het is een roman die in Santiago de Cuba speelt maar het gaat er voornamelijk over hoe een schrijver langzaam onder de invloed raakt van Palo Alto, een radikale en geheime(geheimzinnige) vorm van de Santeria waar iedere Cubaan wel een beetje in gelooft. Het boek geeft ongelooflijk veel informatie.

Overigens zijn de meeste mensen die in het boek voorkomen reëel, bestaan dus echt. Een paar ken ik wel.

Overigens, mister, een Babalao is niets anders dan een priester en géén variant van de Santeria. Wij hebben zo'n Babalao in de familie. Helaas, want soms als wij in onze patio net lekker aan het avondeten willen gaan beginnen, begint hij net met z'n ceremonie waarbij aan het eind gegarandeerd een geit wordt geslacht. Nou ja, hij doet het nu niet meer want we hebben het afgekocht...

 #92133  door liesbeth007
 
Fijn om te lezen dat mijn berichtje reacties uitlokte!
Wat de vraag betreft wát ik precies wou weten: ik ben vooral op zoek naar ervaringen van mensen die bij zo'n 'diensten' (sorry als ik een verkeerd begrip gebruik hier) aanwezig waren, of die dat regelmatiger doen, of er een specifieke mening over hebben. Het artikel zou dan vooral focussen op de ervaringen die jullie daarbij hadden, het zou bij wijze van spreken beschrijven hoe het er precies aan toegaat, vanaf je aankomt op de plaats waar het zal doorgaan tot de beëindiging ervan, wie is er aanwezig,wat denk je op zo'n moment, hoe voelt het om in zo'n trance te geraken,enzovoort,...
Alle algemene informatie had ik inderdaad al opgezocht (als een goede journaliste :-) ) , het is vooral het ervaringsaspect waar ik naar op zoek ben. Ook wat santería in iemands leven precies betekent, bijvoorbeeld, hoe hard ben je daar mee bezig. En of er ook buiten Cuba (veel) aan gedaan wordt. zijn er misschien bepaalde organisaties die activiteiten organiseren? veel vragen! :)
Hierbij dus nog steeds een oproep aan iedereen die hier kan/wil over getuigen, als je het niet openbaar wil, mag het altijd via een privéberichtje of via e-mail: liesbeth.hermans@student.lessius.eu

Nog 'ns, bedankt voor jullie hulp!!!muchas gracias!

Groetjes,

Liesbeth

 #92163  door keesvank
 
De afrocubaanse rituelen hebben volgens mij veel verschijningsvormen. Die van de santeria is het meest verspreid in het land en verbonden met de traditie van de Yoruba's uit Nigeria. Dan is er nog de kleinere stroming van de Bantus of te wel Palo Monte en de nog veel kleinere geheime genootschappen van de Abakua. De laatste groepering heeft nooit de revolutie gesteund en had grote invloed onder de dokwerkers in de haven van Havana.
Alle stromingen werden in het begin van de revolutie als contra-revolutionair gezien en werden gecontroleerd (en vervolgd) door het regime. Veel babalaos zijn ook gerecruteerd door de Cubaanse geheime dienst; die zijn ook graag bereid te verkondigen dat Fidel een mandaat van God heeft en dat hij een eligido, of een van God gezondene is.

In de jaren negentig werd het meer geaccepteerd - plaatselijke leiders van de PCC zag je steeds meer met santeria-armbandjes lopen - en santeria-aanhangers zag je steeds meer bij katholieke processies. (San Lazaro op 17 december) Toen schreef Miguel Barnett (tegenwoordig voorzitter van de officiele kunstenaarsbond) zijn boekje over La regla de Ocha en La Regla de Pala Monte. (1995)

Ik denk trouwens dat veel volgelingen Cubanen (en dat zijn zeker al lang niet meer alleen de zwarten/ of arme Cubanen) wel de rituelen kennen maar weinig feitelijke kennis van zaken over de ins en outs van de stromingen hebben. Er zijn allerlei eetgewoonten en voorschriften over wat je wel en niet mag eten, die ook weer per persoon/santero verschillen. De religie helpt mensen bovendien ook met allerlei kruiden bij ziekten en het voorkomen van ziekten; en hoe je daar ook over denkt daar zijn veel Cubanen mee bezig en voelen zich daardoor gesterkt.

En ja zeker, bij santeriabijeenkomsten bij mensen thuis kan men tot hysterie vervallen. Daarmee is het geen voodoo maar het komt vaak voor. Heb dat ook zelf meegemaakt.

 #92165  door quesosino
 
liesbeth007, lees het reisverslag van Michiel maar eens, daar beschrijft hij regelmatig sessies m.b.t. santerias. geeft je ook een goed beeld van het cubaanse leven. Zeel lezenswaardig.

viewtopic.php?t=2937

En Joop,
De combinatie Frank Zappa, vervel en verval, historie en hysterie geven bij mij de indruk dat jouw geestesgesteldheid mogelijk in hogere verwarde sferen verkeert. :)
Er is toch geen drank in het spel?? Of komt dat door Frank Zappa, dan zij het je vergeven. :P
Laatst gewijzigd door quesosino op 28 nov 2010, 13:07, 1 keer totaal gewijzigd.