Nieuwe forumleden stellen zich voor.

Moderator: FORUMBEHEERDER

#289 door Robert
16 apr 2004, 16:52
Ik ben dus Robert, in maart 1995 voor het eerst naar Cuba geweest, niet vanwege Castro of de mooie stranden, nee, ik had een reportage gezien in een mannenblad over Cuba.
Inmiddels veel gezien op Cuba van de vuurtoren op Punta Maisi (met uitzicht op een kamp met aangespoelde Haïtianen) tot de punt van de steiger van Cabo San Antonio (inclusief een wandeling bij Punta Holandes) en van Cabo Cruz tot Cayo Coco.
Mijn favoriete museum bevindt zich op 3 km van de gran piedra (zou in 2020 weer een zeer actueel museum moeten zijn?! iets met Haïtianen, slaven, Fransen en dure koffie. ).

En 25 jaar later is het open deuren dag voor HijodeHolanda.
Laatst bijgewerkt door Robert op 19 jul 2020, 02:26, in totaal 4 keer bewerkt.
#382 door cubavision
24 apr 2004, 23:39
Een goed voorbeeld doet goed volgen zullen we maar zeggen.

Ik heb mijn vriend 6 jaar geleden ontmoet (Holguin) in Cuba.
Heb samen met hem een hoop van Cuba gezien. Hij woont al 4 jaar hier maar moet steeds op en neer voor zijn papieren heeft hier een voorlopige verblijfsvergunning heeft zijn inburgeringscurcus al gehad en met goed resultaat afgesloten. Hij heeft ook altijd gewerkt hier.Hij zit nu in Cuba moet zijn militaire dienst (illegaal) afkopen om weer naar Nederland te kunnen. Het blijft moeilijk want ook al zouden wij trouwen erkent Cuba een huwelijk tussen 2 mannen toch niet. Hij is enigst kind dus, heeft daar een huis dat we ook willen behouden. Dus moet hij steeds pendelen carta blanca aanvragen,zijn maanden betalen,en hem weer uitnodigen. Hij moet nog 3 toetsen maken voor zijn paspoort en daarna nog een keer terug voor zijn residentie aantevragen voor Nederland.
En dan hopen we in rustiger vaarwater te komen.

Cubavision
#386 door Cubaonmymind
25 apr 2004, 14:35
Ik heb m'n vrouw in 2001 ontmoet in Havana. Zijn nu bijna 2 jaar getrouwd.
Was al lang geïnteresseerd in Cuba, eerst door de persoon van Ché en later door alles wat maar met Cuba te maken heeft. Ben een rooie, dat weet inmiddels iedereen wel, geloof ik.

#2104 door Gast
19 jun 2004, 16:12
Ik ben 16x naar Cuba gegaan en dus ook weer teruggekomen.
Verder heb ik een Cubaanse echtgenote.
Ik socialist zij soms wel dan weer niet maar meestal niet.
#115821 door Robert
18 jul 2020, 17:37
........
Waar Cuba lag dat wist ik dan nog net (toen ik voor het eerst naar Cuba ging dus) van ene Fidel Castro had ik wel eens gehoord, ze spraken er Spaans ( oftewel abracadabra), en de mooie dames ja, die waren er inderdaad.
30, Wel in iedergeval erg veel, soorten vis eten tijdens mijn eerste excursie met een dolfijnen en zeeleeuw show. Naar Santiago met een airotaxi, heel bijzonder vliegen in een vliegtuig met de deur open, mijn 2e excursie inclusief een bezoek aan de door gevangenen gemaakte dino's. Het schieten met zware wapens liet ik maar links leggen, die excursie was niet aan mij besteed.
Maar goed tussen de excursies door ontmoette ik de reden om terug te gaan, en terug te blijven gaan naar dat mooie, warme, vreemde land.
Dus dan maar proberen de taal een beetje te leren en alles te weten proberen te komen over dat aparte land in een tijd dat je info nog gewoon uit boeken en kranten haalde, wel en door veel met allerlei verschillende mensen te praten.
In 1995 waren toeristen nog redelijk heilig, dat veranderde echter in 2000.......
Laatst bijgewerkt door Robert op 19 jul 2020, 04:08, in totaal 2 keer bewerkt.
#116191 door Robert
14 sep 2020, 23:01
Maart 1995, de aankomsthal in Holguin was nog niet wat die nu is. Een niet zo grote hal met een houten draaimolen alwaar de koffers op werden gezet, die er vervolgens weer aan de ander kant naast werden gezet. Meer herinner ik mij er niet van. Wel, we moesten er naartoe lopen, dat is niet veranderd in de tijd dat ik er kwam.
De warme lucht en de aparte geur bij het uitstappen uit het vliegtuig en in de volle zon de anderen achterna naar de aankomsthal.
De eerste x had ik geboekt bij d reizen, een pakketreis naar hotel Guardalavaca, nu onderdeel van hotel Atlantico.
Voor een tweede bezoek september 1995 wilde ik meer zien van het land en minder vastleggen dus boeken bij Havanatur in Rotterdam. Wel de eerste 3 dagen een hotel in Holguin en 2 weken een huurauto, een daihadsu feroza met een cabrioletkap.Het werd een bijzondere reis en had vooral veel geleerd van de Nederlander die ik ontmoete in het hotel. Nee Spaans sprak ik dom genoeg nog steeds niet, de 3e week huurde ik ook maar een auto, een andere daihadsu feroza. Dus ook de enkele x dat ik hier nog zo'n auto zie moet ik weer aan die 3 leerzame weken denken.
Wel de laatste 2 dagen van die reis verbleef ik in Hotel Camaguey, ja natuurlijk in de gelijknamige plaats. Ik ben later nog een paar x naar dat hotel gegaan en opvallend aan de danszaal was dat The Eagles met hotel California steevast meerdere malen te horen was.
Na deze reis besloot ik dat ik toch echt een cursus Spaans aan moest schaffen, hoewel ik het meest daarna leerde door brieven (je weet wel een soort whatsapp bericht maar dan op papier die er weken over duurt om aan te komen) en telegrammen (geen idee hoe dat nu uit te leggen, maar die had je op papier uitgetikt binnen een dag en de kostprijs vanuit Cuba was goedkoop, relatief dan in vergelijking met versturen vanuit NL (wat nu niet meer kan en is vervangen door internet), en betaalde je per hoeveelheid letters.) te vertalen met behulp van een woordenboek.
#116193 door hombredecuba
15 sep 2020, 08:53
@Robert. Mooi geschreven. En zo herkenbaar.Vooral de aankomsthal met de warme lucht en de zon,de geuren en de warmte die als een warme deken over je heen valt. Dit blijft altijd in mijn geheugen. Heerlijk,zo wil ik aan Cuba denken......
#116194 door ginny in cuba
15 sep 2020, 11:59
Wauw, mooi om te lezen hoe jullie het Cubaanse omarmen, en ervan genieten ,al vele jaren zo ik lees.
Zo ver ben ik nog niet ,nu 2x geweest, eerste keer met een rondreis van Holguin naar Varadero,met het idee Cuba moet je eenmaal gezien hebben in je leven. 8 weken over gedaan. En de vele verhalen die er verteld werden over het land en zijn bevolking,Fidel en Che, toch wel legendes.Na 2 dagen mijn westerse mentaliteit maar los gelaten en me overgeven aan wat Cuba te bieden had, het heeft mijn leven verrijkt in de zin hoe de mensen in het leven staan. In vele plaatsen vrienden gemaakt en een hoop geleerd.
#116197 door Robert
15 sep 2020, 18:32
Die 2e maal dat ik Cuba bezocht ging ik weer naar Santiago, dagtrip, wel in de buurt van eigenlijk, ik ging in een gezelschap van 4 in mijn huurauto naar de gran piedra. Vanuit daar was verderop een mooi uitziend huis te zien. Dat betrof cafetal Isabelica. Toen hadden we geen tijd meer om daarheen te gaan, tijdens latere reizen ben ik er meermaals naartoe gegaan en het betreft voor mij het meest bijzondere museum op Cuba. Eigenlijk 1 van de weinige waar ik nog herinneringen aan heb en alwaar ik graag nogmaals naartoe zou gaan (hoewel nu ik erover denk er zijn wel meer wat kleinere musea alwaar ik zeker nog naar binnen zal gaan mocht ik er langs komen, zoals het Celia Sanchez museum om er maar 1 te noemen, ook Manzanillo bezocht ik graag.), wel net als naar het hotel waar je langs rijdt onderweg naar de gran piedra, al heb ik daar nooit verbleven.
Nee geen gps en ook geen perfecte wegenkaart, dus af en toe vragen, zo belande we onderweg op een vliegveld, wel een landingsstrip tenminste. de weg werd opeens veel breder en eindigde ook weer plots na een paar kilometer, wel met een klein weggetje naar links zodat we de weg zo konden vervolgen. Nooit heb ik die route opnieuw kunnen vinden (reconstrueren), o ja genoeg geprobeerd zelfs regelmatig op google satellietview gezocht (alwaar ik het huis wat later "ons huis" werd zonder veel moeite kon vinden). Ik had ook al bedacht dat het een gedeelte betrof van de snelweg die toen in aanbouw was vanaf Santiago maar dat lijkt mij nog steeds onwaarschijnlijk.
De terugweg het zekere voor het onzekere en gewoon grotendeels via de cc.

De 3e maal Cuba, maart 1996, ging ik naar Camaguey, wel een flatwijk 10km vanaf de stad eigenlijk.
Laatst bijgewerkt door Robert op 15 sep 2020, 23:26, in totaal 1 keer bewerkt.
#116198 door Robert
15 sep 2020, 23:12
De 3e maal naar Cuba werd ik bij de luchthaven opgewacht door de jongedame waar ik de 2e x mee naar Camaguey gegaan ben. Zij was er samen met een oudere dame, het bleek dat we in Camaguey, wel 10km vanaf Camaguey stad, in haar appartement gingen logeren wat ze zo had geregeld. De oudere dame had er een vrij redelijk appartement, zonder warm water in de douche overigens en elke avond kwamen er nogal wat buren bij haar tv kijken.
Ja ik had weer een huurauto voor de 2 weken dat ik er verbleef, wel zo praktisch als de relatie stuk liep op een onhandig moment wat het gelukkig niet deed al was het nou niet een van mijn betere vakanties. Dat was de 4e maal Cuba juni 1996 zeker wel, maar dat later.
Ik herinner mij ook hier niet veel van wat we allemaal gedaan hebben, jaja natuurlijk.
Maar goed bij gebleven is dat we bij een bezoek aan Camaguey stad opeens door een markt heen reden, ja zoiets als door de albert cuypmarkt dus maar dan puur voor groente, fruit en andere etenswaar. Dat was natuurlijk een foutje maar niemand had enig commentaar daarop. Ik kon vanuit het autoraam inkopen doen, tja nogal asociaal. Ik leerde wel de cup te gebruiken daar dat mijn 2e reis naar Cuba nog niet perfect ging, ondanks dat het mij zeker geen kapitalen had gekost. Mijn beetje Spaans sprak ik overal, wie mij wilde begrijpen deed dat dan ook al begreep ik veel van wat ze terug zeiden niet echt.
Ook bezochten we een Chinees restaurant alwaar de rekening extra dingen bevatte die we niet gekregen hadden. Tja ik ben Nederlander dus zeg ik daar wat van en betaalde de extra's vanzelfsprekend niet, liet ook geen fooi meer achter. Mijn partner van die weken vond dat niet kunnen, het was een onschuldig foutje vond ze. Later begreep ik wel dat ze de extra's mee wilde nemen, bier, maar dat zei ze helaas niet.
Helaas ben ik de soort van dagboeken die ik bijhield op Cuba soort van verloren hier in Nederland dus details kunnen net iets anders geweest zijn als ik mij nu herinner.
O ja de oudere dame van wie het appartement was had de nodige luxe, wel geen warm water in de douche en ook geen airco maar toch, omdat ze getrouwd was met een boks trainer, maar of die nu overleden was of dat hij verhuist was naar het buitenland dat bleef voor mij nogal onduidelijk, zou zelfs een combi van de twee geweest kunnen zijn.

IK verliet haar in Camaguey, gaf haar de helft van mijn geld, betaalde de paard en wagen om haar terug naar huis te brengen en vertrok naar het vliegveld.
de reis naar het vliegveld verliep niet vlekkeloos, het regende hard en fietsers gebruikte de hele weg. Ja 1 week uit tegen de zijkant van mijn auto. ik geen schade hij een beetje. Ik wilde hem wat geld geven maar kwam erachter dat ik niet de helft van mijn geld maar al mijn usd en cup aan de jongedame had meegegeven, dilemma. het gebeuren werd gezien door een militair die de fietser uitkafferde en tegen mij zei door te rijden, wat ik ongemakkelijk deed.
Nog net op tijd voor het vliegtuig moest ik nog geld hebben voor de vertrekbelasting, gelukkig had ik nog 100dm ( Duitse Mark, ja via mijn werk kreeg ik van alles en meenemen naar Cuba was toen handig bedacht ik) en kon ik dat ergens boven bij een kantoortje wisselen. Godzijdank net op tijd.
Ook ontmoete ik weer de Nederlander die ik nog kon van mijn vorige vakantie, op het vliegveld. De jongedame die ik de eerste x had ontmoet had nog interesse in mij bleek, zij woonde in hetzelfde dorp als zijn verloofde of echtgenote, geen idee of hij toen al getrouwd was.

En zo ging ik in juni 1996 dus weer naar Cuba.

Ook heb ik nog een fles 7 jaar oude havana club uit 1996, maar weet niet of die in maart, juni of september 1996 aangeschaft is. tja ondanks dat de fles dus 24 jaar oud is, de rum blijft 7 jaar. Iets om over na te denken.

Denk overigens niet dat alleen mannen relaties aangingen op Cuba, Ik kwam ook een aantal dezelfde dames meerdere malen tegen, al sprak ik die op Cuba niet.

En Ja ik wijzig af en toe iets, voornamelijk als ik domme schrijffouten zie. Zoals box ipv boks of aar ipv jaar. :?
Laatst bijgewerkt door Robert op 16 sep 2020, 21:07, in totaal 2 keer bewerkt.
#116199 door Everdine
16 sep 2020, 09:21
Nu, als we toch naar Memory Lane gaan, ga ik wel mee!
In de negentiger jaren had ik via mijn werk contact met een Cubaanse uitwisselingsstudente Mary, en daar ik toen ook al salsa danste drong zij er op aan dat ik eens naar Cuba zou gaan. Dat deed ik in 1999, met een dansgroepsreis naar Havana.

We werden gehuisvest in hotel Lincoln, met onvriendelijk personeel. De kamermeisjes haalden bijvoorbeeld alle handdoeken weg en gaven geen nieuwe want "die waren er niet" en toen ik zei, ja, maar laat mij dan de oude houden, nee. Droogde ik me af met het beddesprei.

Voor Mary had ik een halve koffer vol hulpgoederen en zij en haar man kwamen die halen in het hotel. Ik zei, ga maar mee naar boven (9e verdieping) want het is erg veel. We stapten in de lift, de liftboy haalde de sleutel eruit en liep weg, kwam terug met een beveiliger die het echtpaar uit de lift haalde, zij mochten niet mee naar boven. Toen ik vroeg waarom niet, kreeg ik als antwoord "vanwege de seks"en toen ik vroeg of men dacht dat ik boven seks zou gaan hebben met dit echtpaar, zeiden ze ja. Punt.

Mary en haar man namen me mee naar Cubaanse danstentjes, waar ik mijn mond moest houden omdat er geen toeristen mochten komen - ik heb donker haar en kan wel voor Cubaanse doorgaan, als ik ook legging en strak shirt en hoge hakken aantrok! Mary had me gevraagd of ik een novio wilde, en ik zei ja denkend dat het een danspartner betrof. Niet dus, en dat heb ik geweten - zooooo romantisch!

Met vier mannen uit de dansgroep plus een Cubaanse percussionist ging ik naar een optreden van Los Van Van, waar we eerst in een soort toeristenkooi geplaatst werden maar na veel gesoebat van de Cubaanse percussionist toch naar de dansvloer mochten. Daar natuurlijk jineteras en één jinetero (voor mij!!) aangetroffen, maar we hielden ons goed! Aan het einde van het concert was er natuurlijk geen taxi, maar wel een privémeneer met een auto die achter geen bodem meer had en de jongens zaten met hun benen omhoog dus, en ik prinsheerlijk naast de chauffeur. We waren bijna bij Lincoln toen we werden aangehouden, een motorpolitie gaf de chauffeur opdracht achter hem aan te rijden - ik drukte de chauffeur 10 dollar in de handen en zei: uitstappen jongens! Helaas luisterden zij naar de percussionist die zei dat we moesten blijven zitten. Zo gingen we godweetwaarheen naar een politiebureau waar we eruit moesten en zes kilometer naar het hotel lopen, ik op dansschoentjes dus. Men zei dat de man zijn auto geconfisqueerd zou worden maar ik weet niet of dat ook zo was, misschien heeft hij de politie om weten te kopen met de tien dollar? Dat hoop ik maar.

Ik had t-shirts e.d. meegenomen om weg te geven, maar de situatie in Havana was toen zo dat Cubanen absoluut niet met toeristen mochten praten. Twee jongens uit ons percussie-begeleidingsgroepje werden op straat aangesproken door een Duitser die de weg vroeg en toen ze antwoordden hebben ze twee dagen vast gezeten. Ook stond er zowat op iedere straathoek een gewapende militair! Ik nam dan een t-shirt in een plastic tasje onder mijn arm, liep twee keer langs een blootbastige oude man die op een stoeprand zat, keek links, keek rechts, wierp het zakje in zijn schoot en wandelde fier door!

In Amsterdam werkte ik bij de VU-Scheikunde, en de eerstejaars hadden een studieboek geschreven door een Cubaanse wetenschapper. Ik ontmoette een zeer haveloos-uitziende oude man, die steeds een plastic tasje bij zich had. Toen hij hoorde dat ik bij de VU werkte liet hij mij verheugd de inhoud van het tasje zien: het scheikundeboek van de 1e-jaars! Hij was de auteur! En straatarm.

Veel van de mensen die ik daar ontmoette hadden één stel kleren, vaak erg versleten en al met gaatjes. Mary vroeg me te eten bij haar moeder. Ik kreeg het Cubaanse diner: sla, zwarte bonen, kip. En toen kwam er één toetje op tafel, een heel klein kuipje vla of zoiets. Ik stelde voor het te delen (!) maar daar wilden ze niet van weten, dus at ik het uit beleefdheid op terwijl vijf mensen iedere hap naar mijn mond volgden, het was zó pijnlijk! Maar gastvrijheid accepteren is erg belangrijk in Cuba (nog steeds ervaar ik dat zo).

Enfin, ik besloot voorlopig niet meer naar Cuba te gaan vanwege de situatie daar, deed het toch nog een keer een half jaar later, een rondreis, waar mijn ervaringen zó slecht waren dat ik tien jaar ben weggebleven.

Tot zo ver mijn "eerste keer".

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten