over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#116115 door Jan Almeida B.
03 sep 2020, 21:43
Hallo,
vandaag zitten we in de derde dag van de nieuwe maatregelen om de ziekte te bestrijden. Niet dat er zo veel is veranderd sinds vorige week. 's Avonds zitten we wel eerder binnen. Ook de kinderen. Wat het meeste opvalt is dat er niemand nog op straat loopt na zonsondergang. Normaal is het hier een kabaal van jewelste tot laat in de nacht. De boetes zijn deze weken dan ook bijzonder hoog als ze je na zeven uur buiten betrappen.

Deze morgen ben ik naar San Lazaro in Centro Habana geweest om bonen te kopen. Mijn buurvrouw kwam me vertellen waar ik ze kon kopen. La bolsa negra natuurlijk. De mercados? Die zijn al een hele tijd dicht. Of ze van de campo komt, de verkoopster? Geen idee. Ik vraag haar niets, want dan denken ze dat ik van de politie ben. De bonen zijn trouwens iedere keer weer duurder: 20 pesos voor een pond vandaag. Dat is bijna het dubbele van de prijs van begin mei. Ik heb uiteindelijk 200 pesos betaald voor een halve zak frijoles. Daar kom ik een paar weken mee toe.


Afbeelding
#116123 door Jan Almeida B.
04 sep 2020, 20:55
Hallo
Vandaag wandelde ik over Parque Central, langs Gran Hotel Manzana, via de Avenida de Belgica de Obrapia in. Bar Floridita ligt er verlaten bij. Er wachten geen koetsen aan de rand van de stoep. Toeristen zie je hier niet meer. Hotel Inglaterra, Telégrafo, Parque Central, Manzana de Gomez,... ? Ze zijn al maanden dicht. En ook de oldtimers voor Inglaterra zijn verdwenen uit het zicht. Jazeker, er zijn hier nog mensen. Dit is het centrum van de stad! Maar op de terrasjes van de hotels zitten geen buitenlandse klanten. En je kan met de ogen dicht de straat oversteken. Het is eigenlijk heel geleidelijk gegaan. In maart moesten we eerst binnen blijven. De geluiden op de straat leken steeds verder weg te gaan. En nadat we opnieuw mochten buitenkomen waren we de stilte en de afwezigheid van toeristen al gewoon. Wat wel beklijft zijn de donkere silhouetten van de nieuwe hotels: er brandt geen licht meer. Zelfs de straatverlichting staat tegenwoordig uit. Mijn moeder zweert dat de jaren 90 terug in het land zijn en maakt zich grote zorgen. Het zal wel goed komen, denk ik.

No hay luz. We hebben meer apagones dan het voorbije jaar. Maar het valt nogal mee. Als het licht uitvalt, maak ik mij tegenwoordig wel meer zorgen over mijn koelkast. Als die ontdooit is alle moeite voor niets geweest: het urenlang aanschuiven in de cola voor een doos kippenpoten of wat picadillos van kip, of paté van kip, of ... Ja, het is al kip wat de klok slaat. Ik zou een moord begaan om een stukje vis of een bistec.

Afbeelding
#116128 door hombredecuba
05 sep 2020, 11:57
Bedankt Jan voor dit bericht. Dit geeft een realistisch beeld van hoe het nu is. Hier hebben mensen iets aan. Ga zo door. Ik vind het interessant om dit te lezen....
#116133 door rickenbilly
05 sep 2020, 16:04
Jan. Vertel je familie dat in Havanna in de MLC Boyeros Camague vis is.
Tonijn filet 18 MLC de kilo
Gezouten stokvis 16. kilo
Gerookte zalm 48 kilo
Zalm filet 28 kilo
Bistec 17 of 23 kilo, die van 17 is TAAI!!!! Goed om gehakt van te draaien of voor de hoind. Dievan 23 heb ik niet geprobeerd.
Coquile st. Jaques (echt waar!!) 5.20 per stuuk
Mosselen in de schelp kilo 22

Ruime keuze.

groet,

R
#116135 door Jan Almeida B.
05 sep 2020, 20:02
Hallo,
vandaag is het koffiedag. Er is een lading koffie-chicharo afgeleverd in de bodega om de hoek. En braadolie. Daardoor heb ik even minder tijd. Sorry. Wat zei je? Solidariteit? Of we elkaar hier helpen in deze moeilijke tijden? Soms breng ik wat soep naar mijn buurvrouw. Zij is 95 jaar en ligt bijna de hele dag in bed. Het laatst stond er een foto van haar, omringd door de witte brigade, op de covid-app. Propaganda, ja! Maar eigenlijk is het ieder voor zichzelf hier. Er is te weinig om te verdelen. Cuba is socialistisch? Ha mooi, maar ik niet! Doch als hier iemand rijst of bonen van mij wil, verkoop ik die graag.

Ik woon in een appartementje in een vivienda in Habana Vieja. Vroeger was dit een statig pand. De naam van de eigenaar staat nog op de gevel. Om het tekort aan woningen op te lossen kregen wij één van de kamers toegewezen als voorlopige woning. Omdat er daarna in Cuba nooit genoeg woningen konden worden gebouwd, ben ik blijven wonen. Ik heb jarenlang huur betaald. 50 pesos per maand. Totdat ik het voorbije jaar eigenaar werd. Nu kan ik het eindelijk verkopen. Waarom de woningen in slechte staat zijn? Daar zijn verschillende redenen voor. De woningen met betonnen vloeren werden met een verkeerd soort zand gebouwd. De woningen met houten vloeren dateren van daarvoor en zijn gewoon oud. Maar het is vooral het gebrek aan onderhoud en ons geknutsel om meer kamers te maken. En omdat wij geen geld hebben en de materialen veel te weinig verkrijgbaar zijn. De staat had eerder moeten komen repareren, maar ze doet helaas niets.


Afbeelding
#116136 door Jan Almeida B.
06 sep 2020, 19:19
*uitleg*

Ik probeer een beeld te geven van de dagelijkse realiteit door de ogen van een Habanera. Wij bellen elkaar bijna iedere dag en hebben het over het weer, de dagelijkse inspanningen para sacar comida, het gebrek aan vers water, de elektriciteitsrekening (sinds ze een airco heeft) en haar goudvis. Ik heb haar vijf jaar geleden leren kennen. 's Nachts, op de Paseo del Prado, waar ze mij trachtte te verleiden. Ik heb het spel meegespeeld tot aan de rand van haar bed en dan op de stopknop gedrukt. Ik heb daar en dan een deal met haar gemaakt. Voortaan zou ik altijd een slaapkamer in haar appartement hebben als ik in de stad was. In ruil zou ik haar maandelijks geld toesturen om de badkamer te renoveren. Vijf jaar later is de badkamer een puinhoop en betaal ik haar maandelijkse mega's waardoor we via messenger kunnen chatten.

Ze leeft iets beter dan de gemiddelde Cubaan. Dat heeft ze buiten mijzelf te danken aan enkele neven die in Florida wonen en die haar af en toe wat geld sturen. En aan haar zus die lange tijd in Madrid heeft gewoond. Het probleem is wel dat ze tot het grote leger van Cubanen behoort dat helemaal niets meer doet omdat het geld toch gratis is. De zus kwam trouwens in Madrid terecht na een huwelijk met een oudere Mexicaan die op vakantie was in Cuba. Ze openden in Spanje een texmex restaurantje. Samen kregen ze een zoon en scheidden spoedig daarna. De zus trouwde vervolgens met een Cubaan van gelijke leeftijd die aan het wachten was op een Spaanse verblijfsvergunning. Met hem kreeg ze een dochter. Vier jaar geleden zijn ze samen teruggekeerd naar Artemisa waar hij de grootste finca van de provincie heeft gekocht. Toen ze erachter kwam dat hij een twintig jaar jonger meisje zwanger had gemaakt, is ze van hem gescheiden. Sindsdien teert ze op het geld dat ze overhield van de verkoop van de texmex. Maar de bodem van die spaarpot is in zicht.

Het leven van de Habanera speelt zich af in Havana en haar geboortestad Camagüey waar het grootste deel van haar familie woont. Ik nam haar vaak mee in een huurauto naar Camagüey (eigenlijk was zij het die mij meetroonde naar haar geboortestad). Als we terugkeerden was de auto geladen met vlees en landbouwproducten die ze in Havana aan familie en vrienden verkocht. Dat is een goede negocio omdat de prijzen x 5 gaan. Politiecontroles losten we op door een deel van het vlees te schenken aan de agenten.

Vlakbij Parque Central (rechts hotel Telégrafo en Inglaterra) (foto vandaag gemaakt):

Afbeelding
#116137 door Jan Almeida B.
07 sep 2020, 20:09
Hallo,
Ik heb eindelijk rijst. Een pond. Eens iets anders dan boniato. Vanmorgen was ik al vroeg naar de bodega gegaan. Tegen de tijd dat de deur openging stond er een lange rij wachtenden. Vandaag wordt het arroz congris met pollo! Er zal de eerste maanden geen varkens- of koeienvlees op tafel komen. Als het al verkrijgbaar is laat mijn budget dat niet toe. Zelfs voor kip wordt 's middags en la calle 4 maal meer gevraagd dan de prijs die 's morgens in de winkel werd betaald. Het is big business voor de revendedores. En ze zijn overal. De staat krijgt het fenomeen niet onder controle. Zelfs niet als alle buren klikken. En voor de Cubaan-de-a-pie is er vaak geen alternatief.

Gisteren trof ik een buurmeisje, die uit Guantanamo. Ze maakte zich zorgen: er zijn al maanden geen Turipepes meer naar Cuba kunnen komen. En haar pinguero houdt zich met andere zaken bezig. Cubanen wil ze niet omdat die te weinig betalen. Helaas is dat slecht nieuws voor mij: ik mocht haar haren al eens een keer verven of haar nagels doen. Nu vroeg zij mij om eten! Haar libreta kan ze niet gebruiken omdat ze illegaal in Habana woont. Haar geld is op. Dat betekent dat ze terug naar Guantanamo moet. Moeilijk, als er geen transport is. Over nagels gesproken: kan je me goede nagellak sturen? Die is hier nergens meer verkrijgbaar.

Afbeelding
#116145 door Jan Almeida B.
08 sep 2020, 20:51
Hallo,
ze worden steeds strenger, de politie. Gisteren stond mijn buurman op de stoep te roken. Los azules stopten en zeiden dat hij een boete van 2000 pesos moest betalen. Daarop heeft mijn buur gezegd dat ze hem maar moesten meenemen omdat hij het geld toch niet had. En ... ze hebben hem meegenomen. "In de gevangenis is er tenminste te eten en er is minder kans om ziek te worden", riep hij nog.
Tja, er is vaak geen alternatief.

Een enkele mazo de cebollino (soort bieslook, Jan), dat ik nu gebruik omdat er geen uien zijn, kost 25 pesos. Het is onmogelijk om echte uien te vinden. Net zoals citroenen, tomaten, koffie, ...Nergens is nog iets te krijgen. Voor een liter aceite (bakolie) vragen de revendedores 10 CUC. De enigen die niet klagen zijn zij die een MLC-kaart hebben. Ze kopen wat ze nodig hebben en de rest wordt op straat doorverkocht aan hoge prijzen, aan de gewone Cubaan, die het al moeilijk genoeg heeft.

hotel Packard in het duister (opklikken)
(Havana, # Paseo del Prado en Malecon)
(ze heeft een afwijking naar links, waardoor de beelden naar rechts vallen )

Afbeelding
#116146 door rickenbilly
08 sep 2020, 21:18
Jan Almeida B. schreef:Een enkele mazo de cebollino (soort bieslook, Jan), dat ik nu gebruik omdat er geen uien zijn, kost 25 pesos.
[/size]
Afbeelding


In vedado kost de Cebollino 10 cup.

Maar verder kan ik alles bevestigen.

groet,

R.
#116148 door rickenbilly
09 sep 2020, 05:21
Hoi Everdine,

Google even op 'MLC moneda libremente convertible' en dan krijg je antwoord op jouw vraag.

groet,

R.
#116150 door Everdine
09 sep 2020, 12:43
Heeft een van jullie ook een tip welke firma het makkelijkst is? Met aisremesas heb ik toestanden gehad dat ze steeds opnieuw allerlei verklaringen wilden hebben, kopie paspoort, kopie inkomsten, affidavit, en dat terwijl ik steeds relateif kleine bedragen overmaak (max. 40)
#116178 door Everdine
11 sep 2020, 11:17
Er was een antwoord op mijn vraag en even later was dat weg - hoe kan dat?
Maar het was van iemand die me fonmoney aanraadde en ik heb toen geprobeerd daar een debit card aan te vragen voor een Cubaanse, en dat lukte niet, er kwam een mededeling dat het niet mogelijk was, en ook bij enviodinero lukte het niet.
Is er iemand die weet waarom dat is?
De Cubaanse gaat het ook zelf aanvragen maar dat duurt meer dan vier weken, dus ik dacht, ik doe het even!
#116217 door Jan Almeida B.
20 sep 2020, 11:45
Hola,
De dagen rijgen zich aan elkaar. Ondanks het internet is mijn wereld klein geworden. Het grootste deel van mijn tijd verdoe ik met wachten. Zo sloeg ik vanmorgen om stipt 5 uur de deur achter mij dicht, om te voet naar calle Mission te gaan. Bijna 2 km hier vandaan en vlakbij het Centraal Station. Gisteren kwam iemand van de CDR zeggen dat er daar detergente verkrijgbaar zou zijn.

Er stond al een hoop volk toen ik aankwam en de politie was weer duidelijk aanwezig. We zijn dat aanschuiven moe, maar niemand doet er iets aan. Van de politie mogen we niet op de grond gaan zitten. Na bijna 4 uur wachten gingen de deuren open en zette de rij zich langzaam in beweging. Maar nog voor 10 uur werd er bij de ingang van de winkel geroepen en liepen agenten naar voren. De detergente bleek al op te zijn. De politie heeft dan alle carnés verzameld zodat, als we morgen terugkomen, we dezelfde plaats in de rij krijgen.

In de namiddag hadden we geld samengelegd met de buren en een pastel de cumpleaños gekocht bij iemand die in een staatsbakkerij werkt. Het meisje van hiernaast is 6 jaar geworden en we hebben er een klein feestje van gemaakt. De jarige heeft genoten van de aandacht. Later wil ze bakker van feesttaarten worden. Eén van de buren zei me dat een cuadra verderop iemand wasmiddel verkocht. Ik ben nog gaan kijken, maar had slechts 50 pesos bij me. Niet genoeg. En de maand is nog lang niet ten einde. Kan je me al wat eerder iets sturen?

Afbeelding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 17 gasten