Euro's, dollars, CUC's, creditcards, travellerchecks, pinnen?
#116165 door Jan Almeida B.
10 sep 2020, 19:26
Hier, een origineel schrift

Voor de boe-roepers en voor Hombredecuba.

CUP = peso Cubano (sinds de 'Guerra Pequeña' van 1879-80)
CUC = peso Cubano convertibele (sinds 1994)
MLC = moneda libre convertible (belang neemt toe vanaf 2013)
Laatst bijgewerkt door Jan Almeida B. op 15 sep 2020, 16:20, in totaal 1 keer bewerkt.
#116166 door Jan Almeida B.
10 sep 2020, 19:43
1. Stukje geschiedenis

In de meeste landen bestaat er één munt. In Cuba was dat aanvankelijk ook zo: de 'Peso'. Dergelijke munt krijgt internationale waarde op de vrije markt. Die waarde fluctueert vaak van dag tot dag = de wisselkoers. Deze wordt vooral bepaald op de valutamarkt en door internationale kapitaalstromen (internationale investeringen door ondernemingen).

Na de revolutie van 1959 en de handelsblokkade van John Kennedy (1962), wordt de Peso steeds minder gebruikt om in het buitenland producten te kopen of verkopen. De internationale ruilhandel neemt toe (suikerriet voor olie).

In 1986 gaat de Cubaanse staat voor de eerste keer failliet *). De waarde van de Peso verliest contact met andere munten en heeft praktisch alleen nog waarde op Cuba. Er volgt een diepe economische crisis die in 1991 verergert door de instorting van de USSR en de verstrenging van het US handelsembargo in 1992. Vanaf dan breekt de 'Periodo Especial' aan. Binnen een paar maanden zakt de waarde tot 125 Pesos voor één dollar.

Afbeelding
(directe voorloper van de CUC, D-serie voor studenten, 1985)

Er verschijnt een voorloper van de latere CUC. Het was een soort waardecertificaat (certificado de divisa). Ze waren bedoeld voor bezoekers uit het Oostblok (toeristen en specialisten; er waren in die tijd geen westerse toeristen) (A-serie). De waarde bedroeg ongeveer een Peso voor 0.90 Sovjet Roebels. Tegelijkertijd verschijnen soortgelijke certicicaten voor bezoekers uit kapitalistische landen (B-serie). Ook werden er certificaten gedrukt die echte wisselbrieven waren (éénmaal bruikbaar) (voor studenten en Cubanen) (C- en D-serie).

*) default van 1986: Cuba stopt terugbetaling aan de Club van Parijs ( = groep landen (=overheid) die bemiddelen in de schulden aan banken (=prive) en zich eventueel borgstellen)
#116168 door Jan Almeida B.
10 sep 2020, 19:54
2. Post-Sovjet tijdperk en huidige CUC

In 1993 wordt op Cuba de dollar aanvaard als betaalmiddel. Fidel Castro hoopte zo 'deviezen' in handen te krijgen om in het buitenland goederen te kopen. In 1994 wordt de CUC ingevoerd. Bij de invoering was er een segregatie tussen Cubanen en buitenlanders (toerisme apartheid). De CUC was bedoeld om alleen te worden gebruikt door toeristen. Deze eerste CUC-biljetten zijn ondertussen uit de omloop gehaald en bestaan dus niet meer.

Fidel ziet dat het mogelijk is om meer dollars (in de vorm van CUC -biljetten) in Cuba te laten circuleren dan er effectief binnenkomen. In de eerste versie zou voor iedere CUC één dollar bewaard worden in de kluizen van de Banco Central. Fidel drukt CUC's bij (in Italië) en al snel zit er nog maar 100 dollar in de kluis terwijl er 1000 CUC circuleren tussen toeristen en hotels. Die CUC's kunnen wel nog op elk moment tegen een dollar worden gewisseld. Maar als iedereen dat zou doen, dan zouden na het wisselen van 100 CUC de dollars op zijn).

De waarde tussen de CUC en de CUP is vast ('gepegged'). Net zoals hun waarde t.o.v. de dollar (1 CUC = 1 dollar = 25 CUP). Ook hier: 'omdat Fidel het zo zei'. Geheel tegen de bedoeling in, komen steeds meer CUC's terecht bij de Cubaanse bevolking (via familie in de US en contacten met buitenlanders). In 2004 wordt de inwisselbaarheid van de CUC daarom beperkt. Er komen in dat jaar ook nieuwe biljetten. Die worden nu nog steeds gebruikt. Om de dollar nog meer in het binnenlands betaalverkeer te weren, wordt er voortaan ook een extra taks geheven van 10% (gravamen). In 2005 beslist Fidel bovendien om de 'peg' te wijzigen: 108 dollar voor 100 CUC. Vervolgens komt er een volledig verbod op het gebruik van de dollar als betaalmiddel binnen Cuba. Maar het kwaad is geschied en de dedollarisatie mislukt.

Afbeelding
(de 'moderne' CUC, 2004)
Ondertussen maakt Fidel opnieuw een fout. Hij verplicht de Cubaanse firma's om in de boekhouding met CUC's te werken. Maar er worden verschillende waarden gebruikt voor de omrekening van de CUP naar de CUC. Van 1 CUC voor 24 Pesos, 1 voor 8 tot zelfs één CUP voor één CUC. Wat een chaos!
Laatst bijgewerkt door Jan Almeida B. op 10 sep 2020, 21:34, in totaal 1 keer bewerkt.
#116173 door Jan Almeida B.
10 sep 2020, 20:40
3. Naar het einde van de CUC

Al vrij snel (na 2005) wordt duidelijk dat de invoering van de CUC een slechte zaak was. Men zocht een oplossing en in 2013 werd een "cronograma" **) (tijdslijn) bekend gemaakt voor de afschaf van de CUC. (Econoom Pavel Vidal wordt in deze tijd bekend).Maar de hindernissen lijken gigantisch. Zou er een volksopstand komen, hoe gaat de interne economie reageren, wat zijn de macro-economische gevolgen,.. ?

Oktober 2020

De afschaf van de CUC is immanent (dit jaar nog!). De belangrijkste vraag en het grootste probleem: "wat is de echte waarde van de CUP op de internationale markten?" De waarde van een munt wordt bepaald door het vertrouwen dat men heeft in de Cubaanse economie. En dat vertrouwen is niet bepaald positief. De CUP (nu unilateraal gepegged aan de dollar) zou sterk devalueren wat een chaos zou kunnen veroorzaken in de interne economie. En het gaat ook de gewone Cubaan pijn doen: de prijzen in de dollarwinkels zullen flink omhoog gaan, zoals na het instorten van de USSR. Destijds werd als oplossing de CUP van de markt gehaald en artificieel gekoppeld aan de dollar. Deze keer wil men juist het scenario omdraaien en de CUP vrijlaten…

Punto Cero (Pavel Vidal) is niet zozeer het moment van de afschaf van één van beide munten (de CUC dus), maar de (her-)waardering van de CUP (echte waarde ten opzichte van de dollar). Hiermee bedoelt Pavel dat het goed mogelijk is dat de CUC eerst verdwijnt, maar pas op een later tijdstip de 'peg' tussen de Peso en de dollar wordt losgelaten...

**) chronograma: https://www.telam.com.ar/notas/201310/3 ... oneda.html
#116176 door Robert
10 sep 2020, 21:33
Tussen 1995 en 2004 gebeurde het dus op Cuba dat je met je creditcard dollars ging halen bij een bank en je een mix kreeg van usd en cuc. Of je betaalde met usd en kreeg cuc terug, al noemde ik het volgens mij toen nog geen cuc maar toeristen dollar.
O ja en al was het kunstmatig de waarde van de cup varieerde tussen de 15 tot 26 wat je kreeg voor 1 cuc, de kostprijs vanzelfsprekend 1cup meer.
Begin 2002 (invoering euro) kreeg je voor 1 usd (zo ook de cuc dus), die toen erg hoog stond, maar 19 of 20 cup. Had je eind 2003 die cup's nog of weer dan eindigde je met een heel stuk minder in euro's. Een cuc koste toen 25 of 26 cup en de euro stond een stuk hoger, dan wel de usd (en zo dus ook de cuc) lager, hoe je het zien wilt.
#116181 door Jan Almeida B.
11 sep 2020, 17:37
Robert schreef:Begin 2002 (invoering euro) kreeg je voor 1 usd (zo ook de cuc dus), die toen erg hoog stond, maar 19 of 20 cup.

En dan moet je weten dat voor een aantal staatsbedrijven de koers al sedert 1987 dezelfde is: 1 CUC = 1 CUP :shock:

Tijn schreef:Mag dat Jan?

Ja, dat mag. Ik wou nog om een kortingscode vragen voor Cuba Conga 2020, maar wie zeurt er nu om 12€?
#116182 door Jan Almeida B.
11 sep 2020, 17:43
4. Gevolgen van de afschaf van de CUC

Pavel Vidal in het (matige) interview van hierboven:

Pavel Vidal zei op 08/09/2020*) :
Maar er gaat niets veranderen (voor de toerist, de gewone Cubaan) zolang de unificatie niet aan gang wordt gezet. En het kan opnieuw tien jaar duren voordat die voltooid is ...


Met unificatie wordt het vrijlaten van de Peso ten opzichte van de dollar bedoeld. Dat zal volgens Pavel Vidal niet op korte en ook niet op middallange termijn gebeuren. Denk eerder aan tien jaar. Eerst zal de interne boekhouding van de Cubaanse ondernemingen moeten worden gecorrigeerd. Er zijn overheidsinstellingen die grote winsten boeken omdat ze werken aan een koers van 1 CUC = 1 dollar. Maar bij een realistischere koers zijn ze zwaar verlieslatend. Deze koersen moeten aangepast worden. Om de economie niet te beschadigen zal dit over een langere periode (10 jaar) moeten gebeuren.

*) interview El Toque
#116188 door Tijn
12 sep 2020, 15:00
Tijn schreef:Mag dat Jan?

Ja, dat mag. Ik wou nog om een kortingscode vragen voor Cuba Conga 2020, maar wie zeurt er nu om 12€?[/quote]

Zie PM Jan :-)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten