over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#115978 door dasilvasolis
02 aug 2020, 23:57
De pandemieramp in Bolivia , en de Cubaanse artsen

Toen Evo Morales nog president was van Bolivia, was er een hechte relatie met Cuba. Jarenlang ondersteunde een Cubaanse medische missie de Boliviaanse gezondheidszorg.
Na de staatsgreep van 10 november 2019 waarbij Evo Morales onder druk van het leger aftrad maakte Bolivia een scherpe ruk naar rechts. Na 14 jaar links beleid van Evo Morales.
De extreem rechts religieuze Jeanine Añez, senator van een splinterpartij, riep zich met steun van het leger uit tot interim president .
Haar aantreden ging niet conform de grondwet, laat staan via verkiezingen. Desondanks werd zij gelijk erkend door de VS, en veel westerse landen. De staatsgreep kreeg zelfs de goedkeuring van Human Right Watch (*1)
Ze beloofde Bolivia snel te leiden naar democratie en nieuwe verkiezingen.
Bijna 9 maanden later, wacht Bolivia nog steeds op die verkiezingen.
De nieuwe koers was keihard. Het leger werd de straat op gestuurd om het land te pacificeren, en af te rekenen met pro Morales demonstraties. De militairen kregen een vrijbrief voor geweld. Saldo meer dan 30 doden. Meeste door kogels. Volgens de regering door de demonstranten zelf afgevuurd. (*2)
Andere wapenfeiten van deze interimregering zonder electoraal mandaat: Het verbreken van de relaties met Venezuela, het aanhalen van de relaties met de VS en......
Het uitzetten van de Cubaanse medische missie.(*3) De rechtvaardiging: De cubaanse artsen zouden geen artsen zijn, maar spionnen. (komt me bekend voor, iets met russische artsen die spionnen waren? ) Ze zouden de opstand tegen de interim regering financieren, hun diplomas waren vals etc. De uitzetting van de Cubanen werd toegejuicht door Mike Pompeo (USA secretary of state) met een Bravo Bolivia!

Naast de harde hand tegen demonstranten, viel de interimregering vooral op door vervolging van politieke tegenstanders, en corruptieschandalen.
Zoals de aankoop door de minister van gezondheidszorg van beademingsapparatuur met in de boeken veel hogere prijzen dan de werkelijke prijs . Apparatuur niet eens geschikt voor COVID (4*)

De aanpak van de pandemie is chaotisch en bestond met name uit een strenge quarantaine, met militaire handhaving, en 2x uitstellen van geplande verkiezingen. Doordat er geen preventiecampagne en nauwelijks testcapaciteit waren opgezet heeft de quarantaine weinig geholpen. Nu is de pandemie volledig uit de hand gelopen.
De gezondheidszorg is ingestort. Artsen die uit angst voor besmetting gevlucht zijn uit ziekenhuizen. Mensen die op straat sterven omdat er geen plek is in de gezondheidszorg. Politie die honderden lijken ophaalt uit huizen, autos en straten. (*5).
Het is 1 grote chaos maar er is ook een lichtpuntje. (tenminste als je de Boliviaanse cijfers gelooft)
Ze testen weinig, maar zijn wereldkampioen effectief testen! Maar liefst 51% van de afgenomen COVID tests is volgens de autoriteiten positief (*6).
Vergelijk dat eens met die inefficiente Cubanen. Die zitten er 99 van de 100 keer naast , met niet eens 1% van de tests positief.

Zou Bolivia met de Cubaanse hulp COVID vrij zijn gebleven. Nee natuurlijk niet. Maar er zouden veel levens gered zijn en deze humanitaire ramp was voorkomen.
Was Morales of Luis Arce president. dan was er zeker een extra contingent Cubaanse artsen gestuurd om preventief de pandemie te bestrijden .
Luis Arce is presidentskandidaat van de MAS (de partij van Evo Morales) voor volgende verkiezingen Hij had 18 maart interim presidente Añez verzocht Cubaanse medische hulp te accepteren. Añez weigerde met het argument dat de boliviaanse artsen capabel genoeg waren, en dat dit een politieke truc was. (*7). Laatst sprak ze nog schande van de Cubaanse artsen. Wat ze Bolvia wel niet hadden gekost. Volgens haar wel $1000 per arts per maand!!
Kans dat er alsnog Cubaanse artsen naar Bolivia gaan om COVID te bestrijden. Nihiel
Dat gebeurt enkel als de linkse Luis Arce de verkiezingen wint, en president van Bolivia wordt.
Kans: Nihiel. Dat ligt niet aan zijn gebrek aan aanhang. Uit enquetes blijkt hij met afstand de populairste presidentskandidaat. Maar de verkiezingen, die nu al een paar keer zijn uitgesteld worden vast nog een keer uitgesteld, (*9) De pandemie als prima excuus. Wees niet verrast als ze dit jaar helemaal niet meer plaats vinden.
Als er eindelijk verkiezingen komen, mag zijn partij de MAS, gewoon niet meer mee doen . Die komt vast op de lijst van terroristische organisaties. (*10)
Ik verwacht niet dat westerse mensenrechtenorganisaties en media er veel aandacht aan zullen geven. Die lijken sinds het vertrek van Evo Morales, Bolivia volledig te zijn vergeten.
Ze zijn te druk met belangrijkere zaken. Voorkomen dat landen Cubaanse artsen inhuren . Dat is pas echt opkomen voor mensenrechten. Zoals Marco Rubio, Republikaans senator voor Florida van Cubaanse afkomst, 1 van de ondertekenaars van de brief van de NED over democratie.
Hij diende tijdens de pandemie een wetsvoorstel in, om landen die Cubaanse artsen inhuren sancties op te leggen! Het voorstel bevat mooie termen als mensenrechten en voorkomen van slavernij, maar zegt eerlijk dat het doel is te voorkomen dat cuba inkomsten genereert met de missies. Inkomsten die volgens het voorstel ca 7 miljard dollar zijn. Doel: Het ene land zonder arts , en het andere zonder inkomsten. Erg humaan! (*11) .
In Bolivia is het gewenste resultaat reeds bereikt. Bravo Bolivia!

Saludos en blijf gezond


PS: Mocht je zeggen dat het allemaal de schuld is van de linkse Evo morales? Zijn verkiezingsfraude was toch door de OAS bewezen? Lees dan deze artikelen, maanden na dato, van Washington Post(*12) en New York Times. (*13). Geen kranten die vriendjes zijn van linkse “regimes” in Latijns Amerika

NOTEN
*1 https://mobile.twitter.com/KenRoth/stat ... 4599884801
twit van Kennith Roth, de voorman van Human Right Watch waarin hij de staatsgreep tegen Evo morales goedpraat. Het leger liet Morales volgens hem vallen omdat ze niet de straat op wilden gaan om demontranten te doden. Dat deden ze pas nadat Morales weg was, op het moment dat hij dit twitterde! Een mensenrechtenorganisatie die een legerstaatsgreep tegen een democratisch gekozen president officieel goedkeurt!
*2 https://m.dw.com/es/cidh-pide-investigación-internacional-sobre-masacres-en-bolivia/a-51631043
*3 https://www.voanoticias.com/america-lat ... cia-fraude
*4 https://www.bbc.com/mundo/noticias-52747870
*5 https://www.lanacion.com.ar/el-mundo/co ... nid2402233
*6 https://mobile.twitter.com/MinSaludBoli ... 4661383168
*7 https://www.google.com/url?sa=t&source= ... z8OpJN44H9
*9 https://www.theguardian.com/world/2020/ ... eaths-rise
*10 https://www.aa.com.tr/en/americas/elect ... ia/1916713
*11
https://www.congress.gov/bill/116th-con ... -bill/3977
*12 https://www.washingtonpost.com/politics ... ect-fraud/
*13 https://www.nytimes.com/es/2020/06/07/e ... rales.html
#115979 door hombredecuba
03 aug 2020, 08:33
Je schrijft interessante overpeinzingen. Ik denk alleen dat niet veel mensen geduld hebben om die ellenlangen stukken te lezen. Misschien is het beter om deze in boekvorm uit te brengen.
#115986 door dasilvasolis
03 aug 2020, 13:42
dankjewel everdine.
Hombre niemand is verpicht ze te lezen.

Bolivia zal een interessante maar trieste casestudie zijn of groepsimmuniteit tegen covid bestaat.
Volgens de boliviaanse voorzitter van intensive careartsen zal in korte tijd grootste deel bolivianen besmet raken . Hij denkt dat 10 miljoen bolivianen weinig last zullen hebben van de ziekte. 1.5 miljoen bolivianen zal ernstig ziek worden of sterven.

https://www.lostiempos.com/actualidad/p ... oronavirus

saludos
#116112 door Jan Almeida B.
03 sep 2020, 18:53
dasilvasolis schreef:Na de staatsgreep van 10 november 2019 waarbij Evo Morales onder druk van het leger aftrad maakte Bolivia een scherpe ruk naar rechts. Na 14 jaar links beleid van Evo Morales. De extreem rechts religieuze Jeanine Añez, senator van een splinterpartij, riep zich met steun van het leger uit tot interim president .
Haar aantreden ging niet conform de grondwet, laat staan via verkiezingen. Desondanks werd zij gelijk erkend door de VS, en veel westerse landen. De staatsgreep kreeg zelfs de goedkeuring van Human Right Watch (*1)
Ze beloofde Bolivia snel te leiden naar democratie en nieuwe verkiezingen. Bijna 9 maanden later, wacht Bolivia nog steeds op die verkiezingen.


Jakkes. dit is oldskool Sovjet-like propaganda!
#116113 door Jan Almeida B.
03 sep 2020, 19:01
Op 20 oktober 2019 vonden in Bolivië bewtiste verkiezingen plaats waarna Morales voor de 4de keer het presidentschap opeiste (Grondwettelijk kan dat slechts 2x). In de dagen na de verkiezingen werd gezegd dat er fraude was gepleegd. Een landelijk protest stak de kop op. De OAS werd ingeschakeld en constateerde dat er inderdaad mogelijk werd gesjoemeld (lees artikel van de BBC ). Het geweld nam nog meer toe en Morales stemde ermee in om nieuwe verkiezingen te organiseren (6 mei 2020).

Hij en zijn vicepresident dienden op 10 november hun ontslag in. Legercommandant Kaliman Williams van Bolivië bevestigde aan de pers dat ook hij dat aan de president had gevraagd 'om de vrede en rust in het land te herstellen'. Morales én Miguel Díaz-Canel, president van Cuba (!!), spraken daarop van een coup omdat het leger zich met de politiek had gemoeid.

In afwachting van nieuwe verkiezingen werd de eerstvolgende kandidaat in de lijst tijdelijk president. Omdat ook de derde in de rij opstapte werd nr. 4 dat: Jeanine Áñez. Zij is lid van een alliantie-partij (waaronder de NU Nationale Unie, een centrumpartij). De geplande verkiezingen van 6 mei werden uitgesteld naar 18 oktober omwille van covid-19.
#116114 door Jan Almeida B.
03 sep 2020, 19:06
dasilvasolis schreef:De aanpak van de pandemie is chaotisch en bestond met name uit een strenge quarantaine, met militaire handhaving, en 2x uitstellen van geplande verkiezingen. Doordat er geen preventiecampagne en nauwelijks testcapaciteit waren opgezet heeft de quarantaine weinig geholpen.

Het lijkt wel Cuba.
#116117 door Robert
04 sep 2020, 00:39
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Jeanine_%C3%81%C3%B1ez
Met dat "waaronder de NU......"wek je, Jan, een suggestie dat zij ook politiek in het centrum staat, die suggestie lijkt ook eerder een soort "propaganda" dan werkelijkheid.
Maar hé ik heb mij dat ook nooit echt verdiept in Bolivia. Al kwam Morales, zeker in zijn eerste jaren, erg sympathiek over op mij en dat gevoel krijg ik bij deze Jeanine nu bepaald niet.
#116121 door Jan Almeida B.
04 sep 2020, 20:14
In 2006 kwam ze op bij de partij PODEMOS = centrum-rechts

In 2009 kwam ze op bij de la alianza política Plan Progreso para Bolivia-Convergencia Nacional = centrum-rechts

In 2014 kwam ze op bij de la alianza política Unidad Demócrata (Unidad Nacional) = centrum-links

Momenteel is ze lid van de partij Movimiento Demócrata Social. Deze partij werd in 2013 opgericht om oppositie te voeren tegen het MAS en Morales.
Se establecen que su posición ideológica es el conservadurismo social, la cual consideran es de centroderecha (bron).


Afbeelding
#116456 door Jan Almeida B.
06 nov 2020, 13:11
dasilvasolis schreef: Kans dat er alsnog Cubaanse artsen naar Bolivia gaan om COVID te bestrijden. Nihiel
Dat gebeurt enkel als de linkse Luis Arce de verkiezingen wint, en president van Bolivia wordt.
Kans: Nihiel. Dat ligt niet aan zijn gebrek aan aanhang. Uit enquetes blijkt hij met afstand de populairste presidentskandidaat. Maar de verkiezingen, die nu al een paar keer zijn uitgesteld worden vast nog een keer uitgesteld, (*9) De pandemie als prima excuus. Wees niet verrast als ze dit jaar helemaal niet meer plaats vinden.
Als er eindelijk verkiezingen komen, mag zijn partij de MAS, gewoon niet meer mee doen . Die komt vast op de lijst van terroristische organisaties. (*10)

Factchecking:
1. Ondertussen heeft Jeanine Áñez nieuwe verkiezingen georganiseerd en ...
2. ...werd Luis Arce (MAS) verkozen tot nieuwe president van Bolivia.
3. En Morales? die is onderweg vanuit Buenos Aires (Argentinië) naar Bolivia.
#116468 door Robert
07 nov 2020, 12:20
Ik vond de overpeinzingen van Dasilvasolis zeer logisch op dat moment.
Dat het gelukkig betreft stemmen en mogen stemmen anders is gelopen is mooi.
Heeft dus niets met al of geen waarheid te maken.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 11 gasten