Berichten uit de pers en andere websites

Moderator: FORUMBEHEERDER

#115565 door Jan Almeida B.
12 jun 2020, 10:58
Uit de uitzending van gisteren:

Cuba wil te allen prijze vermijden dat er een tweede golf zou kunnen ontstaan (dixit president Diaz-Canel). Cuba wil vermijden dat Corona endemisch in Cuba aanwezig zal blijven. Groepsimmuniteit is dus evenmin aan de orde. Omdat er geen geneesmiddel bestaat zal contact met buitenlanders, die de ziekte hebben, 100% moeten vermeden worden. Dit is een andere aanpak dan in meeste westerse landen en maakt een snelle heropening onmogelijk.

In de eerste etappe zijn er drie fasen van 'desescalada'.

De eerste start op 23 juni*:
De tweede start op 1 juli:
  transport tussen de steden wordt weer mogelijk
  Cubanen mogen op vakantie in eigen land
  Cubanen die uit het buitenland terugkeren verplicht 14 dagen in quarantaine (Hijodelmundo?)
  buitenlandse toeristen afgezonderd op de cayos
  ...

De derde begint wellicht in oktober:

  volledige heropening grenzen
  (sommige°) buitenlandse toeristen ook toegelaten op andere 'polos', maar mogelijk geen contact met Cubanen
  (sommige°) buitenlandse toeristen toegelaten in casas particulares en paladares
  waarschijnlijk geen Europeanen buiten de cayos dit jaar
  ...
De overheid houdt zich een slag om de arm door te melden dat de fases kunnen gewijzigd worden als de ziekte dat eist. Er werd ook gezegd dat een volledige terugkeer naar een situatie van voor corona niet mogelijk is.

*) data afgeleid uit andere websites die reageerden op de uitzending
°) sommige = eerst Chinezen en Russen, daarna Canadezen
Laatst bijgewerkt door Jan Almeida B. op 11 jul 2020, 08:27, in totaal 4 keer bewerkt.
#115567 door Matty
13 jun 2020, 22:50
Hey Jqn,
Bedankt. Dit krijg ik nooit uitgelegd en zeker niet dat ik de info van een forum haal. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Het zal dan toch een ticket deze kant op worden.

Rusland meldde in 1 van de kranten otoño. Dus herfst.. anderen meldden als het luchtruim opengaat.. heel verwarrend. Want familie uit het buitenland zou dan wel voor het nacional toerisme worden toegelaten.. hoe gaan ze dit organiseren . :shock: :shock:
#115568 door Everdine
14 jun 2020, 15:49
@Jan: ik probeer ook het nieuws in de Cubaanse media te volgen, en vind wel de info over de 1e, 2e en 3e etappe, maar nergens zie ik Chinezen, Russen of Canadezen genoemd. Wat was jouw bron?
Groet uit Amsterdam
#115571 door Jan Almeida B.
15 jun 2020, 00:09
(...) Want ik hoor verschillende zaken maar geen enkele dat de grenzen voor genormaliseerd toerisme pas midden oktober open gaan.

Je moet de berichten anders begrijpen. Er is geen enkel bericht dat zegt dat de grenzen voor genormaliseerd toerisme midden oktober al opengaan. Op basis van de huidige politiek ten opzichte van de beheersing van Covid-19, zal geen 'vermenging' van Cubanen met buitenlanders (die mogelijk ziek zijn; zelfs asymtomatisch) mogelijk zijn tot minstens 1 november. En waarschijnlijk tot na het winterseizoen van 2020 = 31 maart 2021). Dit betekent dat genormaliseerd toerisme niet toegelaten zal zijn buiten de cayos.

merk op: de huidige berichten zeggen dat internationaal toerisme vanaf volgende week alleen op de cayos mogelijk zal zijn. Ondertussen is Marrero Cruz zich ervan bewust geworden dat zelfs "toerisme op de cayos" niets betekent als er geen toeristen kunnen geraken/willen komen. Er werd daarom een oproep gedaan aan buitenlandse luchtvaartmaatschappijen/toeroperators om zich te melden als ze op de toegelaten bestemmingen willen vliegen. Fase 2 is nu al een mislukking, waar het de cayos betreft.

Het zal dan toch een ticket deze kant op worden.

Het problem werkt in twee richtingen. Er worden momenteel (sedert half maart) geen visa afgeleverd aan Cubanen die naar Nl. of B. willen komen. (alleen essentiële reizen etc.). Er gaan geruchten (geen bron) dat reizen naar Cuba tesamen met reizen naar Zuid-Amerika zullen worden geëvalueerd. Dat wil zeggen dat er pas ten vroegste vanaf 1 augustus reizen tussen Cuba en Europa mogelijk zullen zijn. Visa zullen behandeld worden als deze datum officieel is. Waarschijnlijk pas vanaf 15 juli. Concreet worden de eerste visa dan pas afgeleverd vanaf 1 augustus en reizen richting EU kunnen dan vanaf 8 augustus.


maar nergens zie ik Chinezen, Russen of Canadezen genoemd. Wat was jouw bron?

Ik schreef hierover op 26 mei.

"En una primera etapa el propio turismo cubano, de residentes dentro y fuera de la Isla. En una segunda etapa el turismo canadiense, ruso y chino, pudiera ser el camino."
en
"Se rumora que Cuba recibirá los primeros vuelos de turistas canadienses en noviembre, y algunos expertos recomiendan enfocar el marketing del destino Cuba hacia los mercados ruso y chino, que – pronostican – serán los primeros en lanzarse al exterior."

bron
oncubanews is een welingelichte pro-Cubaanse nieuwswebsite.

Merk op dat 'nieuws' vaak sneller achterhaald is, dan men het kan produceren:
"(19 mei ll. ) De hecho, American Airlines anunció su intención de reanudar los vuelos Miami-Habana a partir del 4 de junio, con cuatro vuelos diarios." bron
#115573 door Matty
15 jun 2020, 00:45
Dank je voor je hele uitleg altijd.

Nern we zouden ticket Servie nemen. Geen visum nodig. En verblijf van 90 dagen. En van daar uit kan ik makkelijker zaken afhandelen.

Ticketje Belgrado Belgie voor 1 kost niets en even snel over en weer naar daar is dan geen probleem. Ik besef dat voor Europa zelf er weinig kans voor is.. en dan moet hij nog een visum halen. Wat in feite het plan was en toen werd ik in het hotel in quarantaine werd geplaatst. Ging snel toen. :mrgreen: :mrgreen:
#115581 door Laudon
18 jun 2020, 13:34
ja !!! goed dat het hier nog staat. Ik had het ook zo gehoord toen het werd gezegd. alle voorzorgen die werden gezegd waren al aan de gang en dan hebben ze nu gedaan alsof ze vandaag gingen beginnen. :) :)
Weet iemand wanneer er tickets t ekoop zijn?
#115586 door Jan Almeida B.
18 jun 2020, 18:16
el desconfinamiento - la desescalada - la etapa de recuperación - la reapertura

Het was bijna te verwachten dat één en ander onduidelijk zou zijn/mis zou gaan. Op de ministerraad van 11 juni werd gezegd dat in een eerste fase alleen het lokaal toerisme zou toegelaten worden. En "en una segunda se iniciará el internacional únicamente en la cayería norte y sur del archipiélago cubano". Later kwam daar opeens een derde fase bij.

Buitenlandse websites (en ook ik) schreven dat ieder op een andere manier. Zo veegde 14ymedio de eerste twee fases op een hoop. Alleen klopt de chronologie dan evenmin. En de maandag kwam van TvSantiago

Waarom?
Klaarblijkelijk was men er op de ministerraad nog niet uit en moesten verschillende 'plannen' worden samengevoegd: de economische maatregelen, die aanbevelingen van het 'minsap' én de agenda van de minister van toerisme. En kijk: er werd niet alleen een derde fase bedacht, maar ook een heropstart in twee etappes, met ieder 3 fases.

En zoals al een tijdje duidelijk was, moeten Havana en Matanzas nog even wachten.
"Miguel Díaz-Canel y Manuel Marrero, comparecieron este jueves (11/06) para informar sobre el itinerario de flexibilización "gradual y escalonado°", sujeto a las condiciones sanitarias de cada zona."

¨bedoeld zoals in 'alternar'
#115597 door HijodelMundo
19 jun 2020, 10:45
Jan Almeida B. schreef:...
  Cubanen die uit het buitenland terugkeren verplicht 14 dagen in quarantaine (Hijodelmundo?)


Sorry Jan, dat ik hier niet op in ben gegaan.

Hij is inmiddels als ruim een maand terug in Cuba. Toen de Iberia repatriëringsvlucht voor Spanjaarden naar Cuba ging, is het ons gelukt om hem op de 'lege' Iberia vlucht van Madrid naar Haban te krijgen. Kostte wel 400 euros... Zijn nog geldige terug ticket met KLM Air France hebben we omgezet in een voucher en met deze voucher het ticket van Amsterdam naar Madrid geboekt (omboeken kon niet want andere route e.d. en moest er 2400 euro bijbetaald worden, middels omzetten naar vouchers en nieuwe ticket boeken was het geen probleem en nog 6 euro op de voucher over...)

Bij aankomst in Cuba in Habana, direct de bus naar Sancti Spiritus ingegooid want de quarantaine doe je in je thuisprovincie. Daar is hij 2 weken in quarantaine gegaan in een oude escuela de campo. Waren ze met zijn tweeën en mochten de slaapzaal niet uit, kregen 3 keer per dag te eten en 2 tv's op de zaal. Veel plezier ermee!
Bij aamkomst is hij getest en 4 dagen voor het verlaten van de quarantaine.
Eenmaal thuis nog 2 weken thuisisolatie plus acht weken lang bloed laten prikken...

Kortom ze zitten er bovenop. Maar wel op zijn cubaans: Si no llegan se pasan (of ze komen tekort of ze schieten hun doel ver voorbij).

Saludos,

Hijo
#115621 door Jan Almeida B.
25 jun 2020, 13:43
Toerisme vanuit Europa herneemt pas in de herfst.
Voorlopig werd nog niet door de Cubaanse regering beslist wanneer de derde fase ingaat. Verschillende Europese vliegtuigmaatschappijen hebben deze week hun nieuwe reisschema's bekend gemaakt. Die zullen praktisch zeker nog worden bijgesteld. Tot eind augustus zijn er geen normale vluchten naar Cuba. Ook niet naar de Cayos. Het lijkt erop dat pas begin september voorzichtig wordt herstart en vanaf eind oktober pas op Havana zal worden gevlogen.


 • Tui.nl herneemt haar activiteiten naar Cuba vanaf september. Daarbij gaat het om reizen en vluchten naar Varadero. Vanaf november wordt er op Holguin gevlogen.
 • Tui.be vliegt vanaf november op Varadero vanuit Brussel.
 • Condor vliegt vanaf 4 september op Varadero en vanaf 7 september op Havana (4 vluchten i.p.v.12).
 • Air Europa vliegt vanaf 1 augustus op Havana (5 vluchten in augustus i.p.v. 31).
 • Air France en KLM hebben een repatriëringsvlucht eind juli en vliegen vanaf 2 september regelmatiger (50%) op Havana.
 • Air Iberia heeft enkel repatriëringsvluchten tot eind oktober. Vanaf 25 oktober is er een regelmatig vliegschema.
 • Blue Panorama vliegt voorlopig al vanaf 1 augustus op al haar Cubaanse bestemmingen (13 vluchten i.p.v. 31)(Havana, Holguin, Santiago).
#115623 door Jan Almeida B.
25 jun 2020, 22:54
Niet alleen voor 2 juli. Ook voor 16 en 30 juli en voor 6 en 20 augustus en tot slot voor 3 september. Dat zijn heenvluchten voor de repatriëringsvluchten La Havane - Paris CDG van de dag erna, georganiseerd door de Franse regering.
Nog steeds in Cuba? Men kan zich inschrijven via het kantoor van Air France, onderaan La Rampa, tegenover # Infanta. Euh, telefonisch of via de website dus.

Andere repatriëringsvluchten: Havana-Madrid: terugvluchten op 2 en 9 juli (+ latere data volgen ) met toestellen van Air Iberia Havana-Frankfurt: eerstvolgende terugvlucht op 9 juli met een toestel van Condor. Havana-Rome: binnenkort wordt nog een terugvlucht georganiseerd via Blue Panorama. Het verbaast mij trouwens dat de vliegtuigen van Air France pas 24 uur later terugkeren. Of niet: er is geen verse crew in Havana. Wat een implicaties hebben de maatregelen tegen deze ziekte!
Afbeelding
#115701 door Jan Almeida B.
08 jul 2020, 05:14
Geen enkele luchtvaartmaatschappij biedt lijnvluchten aan voor september. En de huidige schema's bieden geen garantie, maar zijn veeleer pogingen om naar een gedeeltelijk herstel te gaan. Cuba heeft gekozen voor een totale uitroeiing van het virus bij zijn bevolking en staat daarmee redelijk alleen. Officieel zijn alleen de cayos open voor toeristen. Wie zijn familie in cuba wil bezoeken zal nog maanden geduld moeten hebben.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten