Berichten uit de pers en andere websites

Moderator: FORUMBEHEERDER

#114687 door hombredecuba
05 jun 2019, 08:52
Vanaf vandaag (Woensdag 5 Juni)maakt de regering van Donald Trump een einde aan Cruises van de VS naar Cuba.
Er kunnen geen Amerikanen meer naar Cuba per Cruise.
Ook prive en bedrijfsvliegtuigen mogen niet meer naar Cuba vliegen.
De VS wil daarmee de inkomstenstroom naar Cuba beteugelen.
Weer een zware slag voor Cuba...... :(
#114689 door Gibi345
05 jun 2019, 11:33
Niet erg! Er zijn een meer dan 1 miljard Chinezen en 400 miljoen Europeanen. Er was al een eerdere periode van blokkade die niet werkte zoals Obama nog niet zolang geleden constateerde!

Saludos,
Gibi
#114690 door hombredecuba
05 jun 2019, 13:33
Ik weet niet hoeveel Chinezen er naar Cuba gaan.
Of is dat ook weer een toekomst voorspelling.
Ik heb er nog niet veel gezien,wel veel vervelende dronken Russen.
Wat ik wel weet is dat in 2017 328.000 Amerikaanse toeristen naar Cuba kwamen met de Cruise.
In 2018 was dat 500.000.
Dat gaat nu naar nul...en jij vindt dat niet erg????
#114691 door Gibi345
05 jun 2019, 17:22
Over het algemeen zijn dat dagjestoeristen. Europeanen, Russen, Canadezen en anderen blijven langer en besteden meer. Het is misschien goed de historie te kennen, tot het aan de macht komen van Obama zagen we nauwelijks Amerikanen die zijn er dus maar sedert kort en Cuba was en is van hen niet afhankelijk. Bewust beleid d.w.z. diverse toeristensegmenten aanboren om je economische risico te spreiden. Dit zijn basislessen uit de marketing!

Trump wil herkozen worden en moet middels propaganda tegen Latinos, Cuba, Venezuela en vele andere landen, zijn achterban mobiliseren. Een land als de VS dat Cuba al zo lang wil uithongeren en rekolonialiseren, zorgt er natuurlijk voor dat Cuba andere bondgenoten opbouwt als China, India, Vietnam, de EU en nog vele anderen.. :wink:

Saludos,
Gibi
#114692 door rickenbilly
06 jun 2019, 00:54
Eén van de reden om een kleine 20 jaar geleden naar Cuba te vertrekken was dat er geen of weinig Amerikanen waren. Helaas is dat sinds Obama wat gewijzigd en dank zij Trump weer aanzienlijk verbetert. Laat de Amerikanen vooral in Amerika blijven en niet naar Nederland of Cuba reizen.
Wel zo rustig hier in de stad en is er eindelijk weer wat plek om te eten zonder luidruchtige Amerikanen om me heen.
Heerlijk met dank aan Trump herleven de tijden van weleer!

groet,

R.
#114695 door Gibi345
06 jun 2019, 09:49
Rickenbilly,

Ik kan me er iets bij voorstellen, ze hebben hem natuurlijk wel gekozen. Verder zijn de ervaringen tussen 1870 en 1959 voor veel Cubanen slecht, gevolgd door de blokkade vanaf 1960 waar men nog dagelijks onder lijdt. Obama bracht hoop ook voor veel Cubanen vooral de familiebanden zouden dan beter worden tussen Cubanen in de VS en Cuba, maar ja, als je alle Latinos als vijand/bedreiging ziet die het land moeten verlaten, dan komt daar natuurlijk niet veel van terecht....

Saludos,
Gibi
#114697 door Pieterklu
06 jun 2019, 17:13
Als ik het aan mijn overbuurman, el barbero van 76 vraag, zegt hij dat de Cubanen in de jaren voor 1960 plenty te eten en te drinken hadden. Goedkope voeding ook in het hele assortiment van: vlees, vis, melk, boter etc. Er was vertier, leuke cafe's, restaurants, recreatieparkjes en de mensen (die werkten) hadden geld. Natuurlijk: er was corruptie, bureaucratie (net als nu) en Batista, en voorgangers, die niet zo zachtzinnig dealden met andersdenkenden.
El barbero keert vaak terug naar die tijd en verzucht zich wel eens waar die goede tijd van vroeger gebleven is. Hij relateert de ellende van tegenwoordig niet aan 'de blokkade,' maar vindt dat de machthebbers er een 'potje' van maakten.
#114698 door Gibi345
06 jun 2019, 17:37
Onzin! Als je bedreigd wordt met invasie en rekolonisatie zoals Cuba, kun je je onafhankelijkheid alleen bewaren als je nieuwe machtige bondgenoten vindt. In de tijd van de Koude oorlog was dat Rusland. Een afhankelijk land als Cuba moest toen het Sovjet model overnemen, zoiets als Zuid-Vietnam het Amerikaanse model met een corrupt militair regime en voortdurende oorlog, de bekende Vietnam oorlog waarbij 40% van de Vietnamese bevolking omkwam! De Chicago boys te samen met het IMF en de Wereldbank dwongen Rusland me hun shock therapie in een hele diepe depressie waarbij 40% van het BNP verloren ging met als gevolg dat de steun voor Cuba stopte! Zo'n buurman kunnen ze in Cuba missen als kiespijn.. :wink:

Saludos,
Gibi

Ps; Keesvank kreeg met dezelfde 'informatie' als jij geen poot aan de grond!
#114705 door Pieterklu
07 jun 2019, 13:44
Als je reageert op mijn post beste Gibi345, wil ik je berichten dat de discussies over wereldpolitiek een wel erg mondiaal gebeuren zijn, dus voor de hoge heren, op macroniveau. De gewone mensen in pakweg een Havanese straat als Indio hebben geen enkele boodschap aan wat de hoge heren op het wereldtoneel bekokstoven. Ze willen een beter leven, een weekendje naar een campismo, een keer naar een restaurantje en en kadootje voor de kinderen. Ze zijn alleen wel de dupe van de machtstrijdjes en wat ik daar in die Havanese straten opvang is, dat of je nu door hond of kat gebeten wordt, het allebei 'au.' doet. Buurman barbero snapt dat als geen ander, blijft weg van het wereldtoneel, hanteert zijn tondeuse, en refereert tussen de knip door aan zijn nostalgische herinneringen in de tijd van weleer. Waar je onder een Amerikaanse overheersing een beter leven had dan onder een socialistische staat, die juist in het leven is geroepen om goed voor haar bevolking te zorgen. Ik oordeel niet, ik neem alleen waar, net zoals el barbero doet. Vilein.
#114708 door HijodelMundo
07 jun 2019, 22:36
Gibi, ik ben nieuwsgierig. Ben je wel eens in Cuba geweest? De algemen indruk hier is dat je er nooit geweest bent. Allemaal prima natuurlijk maar ik vraag me dan af waarom niet? Je bent duidelijk een grote fan van al dat de Revolutie Cuba gebracht heeft, waarom het niet met eigen ogen aanschouwen?

Ook is het natuurlijk erg grappig hoe iemand die ogenschijnlijk nooit in Cuba is geweest continue degenen die er vaak en of lang geweest zijn (soms er zelfs nog zitten) altijd probeert te vertellen hoe het zit. Het probleem is dat wat jij zegt 1 op 1 uit de Cubaanse nomenklatura lijkt te komen en totaal niet strookt met wat je in de dagelijkse realiteit tegenkomt en al helemaal niet overeenkomt met wat de cubanen zelf over Cuba te vertellen hebben.

Mocht je er wel geweest zijn dan zou het heel interessant zijn om eens over je ervaringen in het arbeiders paradijs te vertellen.

Deze vraag komt voort uit oprechte interesse in jou, ben benieuwd...
#114709 door hombredecuba
08 jun 2019, 09:05
Afbeelding Dit is de dagelijkse werkelijkheid op Cuba.
Elke dag worden Cubanen naar hun werk gebracht van Cardenas naar Varadero in dit soort voertuigen om te werken voor de toeristen in de superhotels met volop eten en vertier. Muy trieste....
Zelf ben ik een paar keer meegereden om het mee te maken.
Is geen pretje opeengepakt in een bloedhete veewagen.
Dit is de werkelijkheid,GIBI........
Ik zal van de winter foto's maken van Cubanen die elke dag in de rij staan voor o.a. brood/olie.
#114710 door hombredecuba
08 jun 2019, 09:17
Pieterklu schreef:Als ik het aan mijn overbuurman, el barbero van 76 vraag, zegt hij dat de Cubanen in de jaren voor 1960 plenty te eten en te drinken hadden. Goedkope voeding ook in het hele assortiment van: vlees, vis, melk, boter etc. Er was vertier, leuke cafe's, restaurants, recreatieparkjes en de mensen (die werkten) hadden geld. Natuurlijk: er was corruptie, bureaucratie (net als nu) en Batista, en voorgangers, die niet zo zachtzinnig dealden met andersdenkenden.
El barbero keert vaak terug naar die tijd en verzucht zich wel eens waar die goede tijd van vroeger gebleven is. Hij relateert de ellende van tegenwoordig niet aan 'de blokkade,' maar vindt dat de machthebbers er een 'potje' van maakten.


Inderdaad,voor veel Cubanen is het een dubbel gevoel.
Aan de ene kant de overwinning op Batista maar aan de andere kant laten zij met trots foto's zien(in mijn geval Cardenas) hoe mooi en verzorgt Cardenas er toen uitzag.
Mooie huizen,parken,verlichting,kortom perfect onderhouden.
En kijk je dan nu,dan zie je dat de revolutie niet zaligmakend is geweest......
#114712 door dasilvasolis
10 jun 2019, 03:07
De fabel dat het voor de revolutie beter was in cuba kom je regelmatig tegen in miami media of door de amerikaanse overheid gesponsorde kanalen zoals cubanet. Vaak met wat verdraaide halve waarheden gestaafd.
Heel af en toe kom je m in cuba tegen. Dan met name in la habana en meestal bij mensen die die tijd niet zelf bewust hebben meegemaakt.
Nu wordt die fabel dus ook al op dit forum verkondigt. Diep triest
70 plussers die die tijd wel hebben meegemaakt zijn veelal prorevolutie .
Ga maar s met oudjes op het platteland praten dan kom je er wel achter hoe het echt was.
Cuba was gewoon een verschikkelijke bananenrepubliek waar een groot deel van de bevolking in diepe armoede leefde. Veel analfabetisme en slechte gezondheidszorg voor de meesten. Met enorme corruptie en misstanden en een kleine groep die prima leefde. Niet voor niks juichden de meeste cubanen fidel toe.
Als cubanen nostalgisch terugkijken. Dan kijken ze over het algemeen naar de "gouden" jaren 80 niet naar de jaren 50.

Saludos
#114713 door hombredecuba
10 jun 2019, 09:19
Desilvasolis,goed lezen is een kunst.
Er staat helemaal niet dat het voor de revolutie beter was.
Alleen wordt er aangegeven hoe het er in die tijd uitzag t.o.v. nu.
Je kan toch niet ontkennen dat het Cuba van nu in staat van verval is?
Natuurlijk is er na de revolutie veel gebeurd en waren er betere tijden toen Cuba geholpen werd door de Sovjet unie.
Maar nooit heeft Cuba op eigen benen kunnen staan.
Probeer nu nog maar Cubanen te vinden die geloven dat het huidige systeem de problemen van nu zal oplossen.
Ja,ook ik ken de 70 plussers die nog steeds pro revolutie zijn en ik begrijp daar niets van.
Geen broek aan hun reet,geen eten, leven in armoede en volhouden dat de revolutie zo goed is geweest.
Laat me niet lachen......
#114716 door Consulado#Neptuno
11 jun 2019, 06:59
“Geen broek aan hun reed” is wat kort door de bocht”

In Havana zijn de mensen, jong en oud, goed gekleed. Cubanen zijn vergelijkbaar gekleed als Nederlanders. Helemaal niet slechter, in sommige gevallen beter.

OK er zijn cultuurverschillen qua kleding.
In Havana zie je door de latinocultuur, minder mannelijke “voddenbalen” op straat dan in Amsterdam.
Cubanas hebben weinig textiel om het lijf omdat het jurkje of de legging, niet kort en niet nauw genoeg kan zijn.
Zij laten nu eenmaal graag zien wat ze in huis hebben. Ook als ze een maatje te dik zijn.

Ik ben altijd verwonderd hoe Cubanen ondanks hun meestal slechte financiële situatie zo goed, modern en elegant gekleed gaan.
Af en toe kom je een zwever tegen zonder hemd, oude vrouwen hebben het ook niet makkelijk,
maar vertel me niet dat ze geen broek aan hun reed hebben.
#114718 door dasilvasolis
11 jun 2019, 17:25
Inderdaad hombre goed lezen is een kunst.
Pieterklu schrijft wel degelijk." Waar je onder een amerikaanse overheersing een beter leven had dan in een socialistische
Staat. Natuurlijk is dit zijn barbero die het beweert. Maar ook al zou de barbero het beweren feit blijft dat het gewoon niet waar is. Totale onzin De meeste Cubanen hadden het helemaal niet goed voor 1959. Daar zijn voldoende getuigenissen , fotos cijfers statistieken e.d van te vinden. Het leven is door de revolutie veel beter geworden voor de gemiddelde cubaan. Daaróm zijn de 70 plussers zo prorevolutie. Logisch toch. Jij zal vast ook niet snappen waarom de cubanen massaal voor de nieuwe grondwet hebben gekozen. Ik wel. Jij kan geen cubaan vinden die gelooft in het systeem. Ik ken er genoeg! Ik woon dan ook niet naast varadero maar tussen gewone cubanen.
Cubanen zouden geen broek aan hun reet hebben. In cardenas? Of in varadero? Wat een onzin.
Je bent een keer op een vrachtwagen meegereden met cubanen. Nou gefeliciteerd joh. Wat een toffe solidariteit.
Hombre. 10 km in een vrachtwagen zitten vind ik niet muy triste. Dqt is hooguit vervelend.
Muy triste vind ik de indianen in la guajira in colombia die van de hongersnood sterven
De cubanen die in de toeristenhotels werken in varadero zijn allesbehalve zielig hoor. Dat moet jij toch wel weten.
Ik nam in 2005 2006 vaak ov van jaguey naar varadero
Stuk cardenas - varadero vond ik toendertijd altijd het makkelijkste stuk om te bereizen. Kan me niet voorstellen dat dat verslechterd is terwijl in heel cuba het ov nu beter is dan in 2005
Jij vind de cubanen zielig. Cubanen zijn niet zo zielig en arm als jij denkt.

Hombre geloof me de cubaanse gezondheidszorg ken ik beter dan jij. Ik ben er zelf afhankelijk van Ben in al die jaren in tientallen consultorios poliklinieken fysiocentra (sala de rehabilitacion) en ziekenhuizen geweest. De cubaanse gezondheidszorg is niet perfect maar doktoren en medisch personeel is vakkundig en het is verreweg de beste publieke gezondheidszorg in latijns amerika die ik ken. Jij zal het vast met de luxe in nederland vergelijken maar dat is niet reeel. Nederland is 1 van de rijkste landen ter wereld.
Jij wijt alle problemen aan de revolutie. Terwijl je notabene het item begint met de nieuwe ameeikaanse sancties.
Ja die amerikaanse blokkade is toch echt het grootste obstakel hoor.
Maar jij trapt lekker in de amerikaanse val. Precies wat de vs wil. Cuba economisch wurgen en hopen dat de cubanen dan hun eigen regering de schuld van economische problemen geven. Jij trapt erin. De meeste cubanen echt niet.

Kijk eens in de regio. Allemaal kapitalistische landen met een volgens het westen " functionerende democratie. En....
Zijn ze door het aanhangwn van dat systeem net zo rijk als nederland. Nee dus. Het is er een puinzooi. Extreme armoede, corruptie, geweld en extreme ongelijkheid. Honduras, colombia dominicaanse republiek guatemala etc.
Kapitalisme in latijns amerika werkt dus niet zou je kunnen concluderen.
Maar als je het over honduras hebt. Zal niemand de link naar het kapitalistische systeem leggen wat de schuld is van de voortdurende crisis van het land. Raar he
De cubanen zijn welvarender dan de meeste andere latijns amerikanen en dat dankzij de revolutie en ondanks dat cuba als enige zucht onder een amerikaanse blokkade. Ok nu zucht venezuela ook onder sancties. Ik denk niet dat cuba zonder amerikaanse blokkade er als zwitserland had uitgezien. Maar weet zeker dat cuba dan een stuk welvarender was geweest. Maar dat is wat de vs niet wil. Dat het cubaanse systeem succes zal hebben
Zonder revolutie had cuba er waarschijnlijk voorgestaan als de dominikaanse republiek, honduras of in het slechtste geval als haiti. Echt niet als nederland.

De schaarste nu heeft echt met de amerikaanse maatregelen te maken en de crisis in venezuela en bv de situatie in brazilie. Maar desondanks geen enkele cubaan komt om van de honger. Dat kunnen ze dus in la guajira in colombia niet zeggen.

Saludos
#114719 door hombredecuba
11 jun 2019, 20:40
Disilvasolis
1)Om je argumenten kracht bij te zetten haal je er nu wel heel veel landen bij waar het ''NOG'' slechter is dan op Cuba.
2)Ik verblijf niet ''bij'' Varadero maar midden in Cardenas (bij vrouw en familie tussen de Cubanen).
3)Door de familie ben ik veel in het ziekenhuis van Cardenas geweest.
Geen medicijnen,volgepakte ziekenzalen,slechte hygiëne,bloedheet,vol vliegen/muggen en het eten wat niet te (vr)eten is zodat we zelf eten mee namen.
4)Van Cardénas naar Varadero gaan Cubaanse werknemers s'morgens naar het werk en s'avonds terug ,geen 10 km zoals jij zegt maar 25 km in een volgepakte bloedhete vrachtwagen. jij was er in 2005,nou ik kan je vertellen dat 15 jaar later alles nog hetzelfde is.
5)Cubanen hebben massaal 'SI' gestemd uit angst om 'NO' te stemmen. Ik heb het gevraagd aan mijn Cubaanse buren. Die waren echt bang om 'NO' te stemmen.
6) Cuba is dankzij de Revolutie in staat van verval met een tekort aan alles.
Zelfs Asperine is niet te krijgen.
7) Natuurlijk speelt de blokkade een rol maar vooral het Cubaanse systeem heeft de vooruitgang belemmert. Waarom hou je een systeem in stand dat al 60 jaar funest is voor de bevolking. Cubanen moeten in leven blijven door allerlei duistere zaken te doen die ik niet zal benoemen.Jij weet ook hoe ze dat doen.....
8) De Cubaanse regering steunt nog steeds Maduro,terwijl Maduro het volk laat verhongeren en schiet op zijn eigen bevolking. Meer dan 3 miljoen Venezulanen zijn al gevlucht.
9) Als Cubanen weg zouden mogen van Cuba,hoeveel zouden er dan nog blijven?

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten