Pagina 1 van 1

In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 25 okt 2019, 11:21
door Joop_Siroop
De 150 Cuc (pesos convertible) die je nog had van je vorige vakantie in Cuba zijn hier in Nederland opeens nog minder waard geworden. Invoer (en ook uitvoer) in Cuba is namelijk met de aanname van resolutie nr 276 verboden.

Dus bij vertrek al je Cubaanse geld verbrassen in de shops op het vliegveld anders loop je kans dat het door de douane in beslag genomen wordt (oh wacht... dan ben je al langs de douane?????).

Je zou toch denken dat uitvoer van het Cubaanse monopolie-geld alleen maar gunstig is voor de staatskas.

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 26 okt 2019, 21:23
door Pieterklu
Ik denk dat het papier op is, waar ze die biljetten mee drukken. Tekort aan alles. De volgende 'rel 'wordt het wc-oapier (op de bon).

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 11 nov 2019, 23:48
door JVLebbink
Nou ik merk het wel .... heb nog 5 cuc en wat muntjes liggen.

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 12 nov 2019, 02:01
door maximaal
Ik ben afgelopen zaterdag teruggekeerd met 150 cuc in m'n portemonnee. Niks aan de hand in Holguín.

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 13 nov 2019, 00:58
door Robert
Wat is er dan precies nieuw?
In en uitvoeren van Cubaans geld was al lang verboden!
En ja werd ook in beslag genomen als ze het vonden en de moeite waard vonden!

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 13 nov 2019, 15:35
door Tijn
Wat Robert zegt :-)
Overigens worden de CUCs in Italië gedrukt...

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 21 nov 2019, 04:11
door Chapino
Woensdagmorgen vertrokken vanuit Havana, lange rijen voor de Cadeca op het vliegveld. Elk kwartier een omroep met het dringend advies om je CUC te wisselen vóór de Duane, in de winkels na de Duane kun je namelijk niet meer betalen met CUC. Alleen nog met, Peso Cubano ( MN ), Canadese Dollar, Amerikaanse Dollar en Euro.
Niet echt controle op CUC gezien, maar toch de boodschap was zeer duidelijk.

De belangrijkste winkel was nog dicht om 5.00 uur, dus ik kan niets zeggen over de prijzen van bijvoorbeeld de Club Havana rum en andere dranken.

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 21 nov 2019, 12:08
door JoPo
De vraag is natuurlijk hoe streng ze controleren. Heeft iemand al ervaring hoe het is bij aankomst met CUC's op zak? Ik zou me kunnen voorstellen dat uitgaande reizigers scherper gecontroleerd worden dan inkomende. De binnenkomers gaan het geld immers uitgeven. Iemand recente ervaring met CUC's in broekzak bij de scanner?

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 21 nov 2019, 13:31
door Jan Almeida B.
Er wordt niet meer of minder gecontroleerd op geld dan vroeger. Als je niet meer dan 5000 CUC het land binnenbrengt zijn er geen problemen. Maar ik neem aan dat je een veelvoud in gedachten hebt. Daar krijg je waarschijnlijk al problemen mee bij het verlaten van Nederland.

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 21 nov 2019, 20:00
door JoPo
Op het internet wordt gesproken van 2000 CUP, dus ongeveer 80 CUC. 5000 CUC is een dik pak papier, lijkt mij. Ik heb nog 300 CUC over van mijn vorige reis en die wil ik wel graag houden. Daarom vroeg ik of er iemand recente ervaring had met strengere controles. Anders moet ik het geld in mijn schoenen doen of zoiets ;-).

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 21 nov 2019, 21:43
door Chapino
Ik zie niet echt een reden om grote bedragen CUC het land uit te krijgen, maar blijkbaar gebeurt het. Grote bedragen neem je niet mee in je handbagage, die worden zeker gespot op de scan, maar in je koffer. Een optie is om het geld door de scan te krijgen is het te verpakken in een metalen blik, bijvoorbeeld een olla de presión, koekblik, of een metalen waterkoker en doe daar de biljetten in. Zo worden ze onzichtbaar.

Ik neem geregeld pannen en dergelijke mee naar Cuba en ben daarvoor nog nooit gecontroleerd.

Je koffer kan natuurlijk spoorloos verdwijnen, maar dat risico loop je ook met het geld in je handbabage of op je lichaam.

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 21 nov 2019, 23:54
door JoPo
Het gaat mij ook niet zozeer om uitvoeren, maar juist om invoeren.Ik had nog over van mijn vorige reis en heb nog wat bijgekocht via Marktplaats. Dat wil ik uiteraard graag gebruiken. Ik heb er geen probleem mee om weinig uit te voeren dus.
De tip met een metalen blik kan ik eens proberen.
Als je het geld in je broekzak hebt wordt dat dan gedetecteerd door de bodyscanner?

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 22 nov 2019, 02:19
door Chapino
Ik verwacht niet dat de CUC in je broekzak wordt opgemerkt door de scan, er zit immers geen metalen strip in zoals bv in de Euro biljetten. Die strip is speciaal bedoelt grote pakketten te signaleren bij de scans, automatisch of de handmatige zoals die in Cuba worden gebruikt. Of de biljetten zijn op een andere manier beveiligd weet ik niet.

Een stevig pakket in je broekzak valt natuurlijk wel op, tenminste als de desbetreffende beambten opletten en niet onderling grappen staan te maken.

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 22 nov 2019, 13:34
door Jan Almeida B.
De beste plaats voor die paar CUC is in de portefeuille tussen de Euros.

De aduana vindt alles met haar Chinese scanners. Als ze je niet tegenhouden betekent dit dat het hen niet interesseert wat je bij je hebt.

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 23 nov 2019, 00:15
door Ukraina
Chapino schreef:... Grote bedragen neem je niet mee in je handbagage, die worden zeker gespot op de scan, maar in je koffer. ..

Het is algemeen bekend dat de douane alleen de handbagage checkt... :roll:

Chapino schreef:...metalen strip in zoals bv in de Euro biljetten. Die strip is speciaal bedoelt grote pakketten te signaleren bij de scans, ...
Klopt daarvoor hebben ze speciale magneetjes aan een sleutelhanger ... 8)

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 23 nov 2019, 17:14
door Chapino
@ Ukraina,
Natuurlijk weet ik dat alle bagage wordt gescand. Als je 5 tot 6 keer per jaar Cuba binnen komt heb je daar ervaring mee.
Het gaat er om om de biljetten onherkenbaar te maken voor de scan en dat doe je door, zoals ik schreef, ze te verpakken in een metalen omhulsel.

Ik denk ook niet dat dit forum er voor is om anderen, proberen, belachelijk maken, informeer je voordat je ergens op reageert.
https://tweakers.net/nieuws/31387/bankb ... chips.html

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 23 nov 2019, 21:09
door JoPo
@Chapino en @Jan Almeida B, bedankt voor de tips!

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 24 nov 2019, 10:38
door hombredecuba
Waarom al die problemen? Open gewoon een bankrekening op Cuba als je een Cubaanse partner hebt .

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 24 nov 2019, 12:31
door Ukraina
Chapino schreef:... informeer je voordat je ergens op reageert.
https://tweakers.net/nieuws/31387/bankb ... chips.html

Chapino als je het zo goed weet geef dan (meteen) een overtuigende bronvermelding. Jouw "verklarende link" (uit 2003!) gaat over usd of euro en er staat geen woord over een "metalen strip". De Europese Centrale Bank vermeld ook niets hierover op hun site, noch over een RFID-tag uit jouw linkje. Of er in CUC's een RFID-tag zit is niet relevant.
Of je 6 keer per jaar of 1 x per 6 jaar naar Cuba gaat is in deze evenmin relevant.
De grote verdwijntruc met een koekblik? Maak dat de kat wijs.

Zelf ga ik altijd met mijn pak CUCs naar een Santeria priester, die slacht dan een kip en beschermt zo mijn geld voor controles en diefstal. Nooit problemen gehad! Ik kan niet garanderen dat dit ook werkt als je dit buiten Cuba in bijvoorbeeld NL laat doen en de cuc's invoert. De spirits zijn hier misschien minder krachtig, hoewel ik natuurlijk niemand wil beledigen.

En wat joop al zei, je zou verwachten dat het alleen maar winst is voor de staat als cucs verdwijnen in plaats van dat het uitgegeven word. Aan de andere kant is het moeilijk om te calculeren hoeveel geld er dan verdwijnt en dus hoeveel er verdient is.

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 27 nov 2019, 21:17
door tntbart
Ik denk als je de biljetten in een metalen omhulsel verpakt, het dan iets moet zijn wat je normaal ook meeneemt, want dat omhulsel wordt gegarandeerd opgemerkt. Tot 100 CUC gewoon tussen je eurobiljetten stoppen, meer moet je ook niet meenemen het land uit. ik heb nog een paar tientjes, maar maak de volgende keer alles op. Bij aankomst kun je op het vliegveld voor eeeen goed tarief direkt wisselen.

Re: In- of uitvoer Cubaans geld verboden!!!

BerichtGeplaatst: 28 nov 2019, 14:26
door tntbart
Geachte heer/ mevrouw

U heeft bij ons een mooie reis geboekt naar Cuba. Wij ontvingen belangrijke informatie van de Cubaanse overheid. Dit gaat over de betaling op de luchthavens en het reizen met een paspoort. Graag informeren wij u.

Betaling luchthavens Cuba
Op alle luchthavens in Cuba is het niet mogelijk om met de Cubaanse convertibele Peso te betalen. Op de luchthavens is het alleen mogelijk om met creditcard te betalen, met Euro’s of Amerikaanse Dollar. Het is verboden om de Cubaanse convertibele Peso in of uit het land te voeren. Het geld wordt afgenomen wanneer dit wel gebeurt. Ook kan er een boete worden opgelegd.

Paspoort Cuba
Voor de zekerheid geven wij u aan dat u alleen met een geldig paspoort kunt reizen. Een identiteitskaart is niet voldoende.

Vragen?
Heeft u nog vragen? Neem in dat geval gerust contact met ons op, wij helpen u graag. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 053-4880830 van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. U mag natuurlijk ook een e-mail sturen naar cs-ica@tui.nl.


Met vriendelijke groet,
Marieke OA

Customer Support
TUI Nederland