Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

 #118023  door dasilvasolis
 
Een jaar geleden schreef ik een stuk over de monetaire hervormingen na de opheffing van de CUC en de effecten op prijzen en salarissen. viewtopic.php?f=8&t=16822
Dit schreef ik 1 februari 2021.
Wat is er verder zoal verandert met het opheffen van de CUC?

Allereerst de prijzen zijn flink verhoogd. Met name voorheen zwaar gesubsidieerde basisgoederen. Mandados, de gasfles, de electriciteit, OV . Deze hadden veelal symbolische prijzen en gaan nu echt iets kosten . Sommige prijzen zijn zelfs gestegen met een factor 20. Bv de genormeerde gastank die huishoudens in flats per maand kunnen ophalen .
Sommige prijsstijgingen zijn na protest weer iets gematigd. 35 pesos voor een ijsgerecht bij copelia was ook wel heel gortig.

De staatssalarissen zijn ondertussen met grofgezegd een factor 5 verhoogd.
Het minimumloon ligt op 2100, doorsneebaantje komt ergen tussen 2500 en 3000 CUP per maand.
Aangezien de dollar nog maar met een factor 1.9 is gestegen, zijn de salarissen (vooralsnog) verhoogd t.o.v. de dollar.
Dat klinkt goed maar..... De andere kant is dat de vaste lasten van mijn huishouden van 3 personen enorm gestegen zijn. Gas, water, licht, Mandados waren vroeger ca 80 CUP . Dat wordt nu 900 a 1000 CUP. Let wel ik heb geen airco en zit meestal onder de 200 kw.
Daarnaast. Veel (cuenta propista) prijzen zijn ook flink gestegen. Vaak met een factor 3. Dat geldt weer veel minder voor prijzen in staatswinkels.Die zijn hooguit licht gestegen. (als er iets te krijgen is)


Tot zover wat ik schreef begin februari.
In veel gevallen gingen de salarissen er trouwens met een factor 6 a 7 op vooruit. Bij ons thuis van 450 naar 2960 CUP. De Cubaan die voor de staat werkte was er door de monetaire hervorming op vooruit gegaan. Ondanks de prijsstijging was zijn vrij besteedbare inkomen omgerekend in USD of euro gestegen. Niet met de factor waarmee zijn salaris was gestegen, maar toch. Keerzijde was dat er vorig jaar februari nauwelijks iets te koop was.

Laten we de situatie van 1 februari 2021 vergelijken met nu. Wat is er in een jaar verandert en gelijkgebleven
- Nog steeds bestaan de MLC winkels. MLC Ketens die trouwens flink zijn uitgebreid.
- Nog steeds kunnen enkel buitenlandse valuta op de MLC rekening worden gezet..
- Echter De Cubaanse banken accepteren geen cash $ meer om op de MLC rekening te zetten.
- Effect is dat de € en de MLC het hebben overgenomen van de USD. De MLC is dus de girale dollar , door tijn de dollar criollo gedoopt.
- Bizarre resultaat is dat we nu 4 munteenheden hebben. De CUP en daarnaast de €. De MLC en de $ die relatief in waarde gedaald is t.o.v € en MLC
- Koers van CUP is flink gedaald t.o.v €= 90 CUP en MLC= 81 CUP. Niet zoveel als kenner Tijn had verwacht. Die verwachtte meer dan 100. Maar de CUP is bijna gehalveerd in waarde.
- het koersverlies vond vooral in de 1e helft van 2021 plaats.
- Salarissen staatsbanen zijn gelijk gebleven sinds 1-1-2021
- Prijzen van basisgoederen/vaste lasten (mandados, electriciteit gas, telefonie, zijn ook gelijk gebleven op prijsnivo 1-1-2021.
- Meeste consumptiegoederen verkocht door de staat zijn weinig in prijs gestegen sinds 1-1-2021
- Prijzen van vrije markt goederen zijn grofgezegd verdubbeld sinds 1 -2-2021
- De schaarste is afgenomen. Er is veel meer te koop in Cuba/ Niet alleen op markten. Ook overal vrije verkoop vanuit garages. .
- Conclusie Er is meer te koop. Maar de cubaan kan met zijn salaris minder kopen
Hier een voorbeeld wat duidelijk maakt waar de pijn zit bij doorsneecubanen

Stel een huishouden met 2 staatssalarissen van 3500 CUP in een flatje.
Met vaste lasten van ca 900 CUP. Die vaste lasten van basisgoederen zijn na 1-2-2021 niet gestegen. Hier heeft geen inflatie plaatsgevonden.
Hun vrij te besteden inkomen van 6100 CUP is gelijk gebleven. Dat klinkt mooier dan het is.
Want die 6100 CUP is helaas flink in waarde afgenomen. Was dit op 1-2 €120 nu is het nog maar €68 wat men vrij te besteden heeft.

De waardedaling van de peso tegenover de euro komt redelijk overheen met de prijsstijging van veel goederen op de vrije markt. Aangezien er ook goederen zijn die door de staat worden aangeboden in CUP waar de prijsstijging nihiel is of veel minder is, wordt het koopkrachtverlies nog gedempt. (kip in de CUP winkel, mobiel bellen, internet etc)
De pijn wordt ook verzacht door paketten met gesubsideerde goederen via de bodega (modulos) en via het gratis verstrekken van de donaties door andere landen. Wij hebben 2 donatiepakketten ontvangen. Maar dit compenseert natuurlijk maar een heel klein deel. Daarnaast dit zijn goederen die naar iedereen gaan ongeacht inkomenspositie.

Grof gezegd is de vrije koopkracht van een familie die van 2 staatssalarissen moet rondkomen nog maar 60 a 70% van wat het een jaar geleden was.

Het koopkrachtverlies zit met name bij mensen die voor de staat werken.
Met inkomsten in de vrije sector is dit minder gebeurt. Aangezien particulieren zoals een fietstaxista hun prijzen aanpassen aan de inflatie. Hier ook mensen die er nu beter voorstaan dan een jaar terug door opheffen covidrestricties die hun ernstig hinderden in het vergaren van inkomsten.

Er is ook 1 groep die er op vooruit is gegaan. De cubanen die geld ontvangen van familie en sugar daddies in het buitenland. De gestuurde € zijn nu bijna 2x zoveel waard geworden. Terwijl de kosten dat niet zijn. Doordat de vaste lasten gelijk zijn en Ook doordat de staat bij veel prijzen van consumptiegoederen nog steeds uitgaat van een koers van 1 CUC = 24 CUP.
Zo zijn hotels en excursies in CUP opgerekend naar € nu spotgoedkoop.

Hiermee is 1 van de doelen van de monetaire hervorming, namelijk het aantrekkelijker maken van werken vooralsnog mislukt.

Is de monetaire hervorming hiermee een mislukking geworden. Op het eerste gezicht wel.
Het verhogen van salarissen als daar geen productiestijging tegenover staat leidt onherroepelijk tot inflatie. Zeker als er schaarste aan goederen. Veel geld, veel vraag en weinig aanbod leidt tot inflatie. Dat is wat we het afgelopen jaar hebben zien gebeuren.

Toch denk ik dat het te vroeg is om nu al te zeggen dat het mislukt is. .
Allereerst geen enkele monetaire hervorming lost een diepe crisis op die grotendeels door externe factoren wordt veroorzaakt (pandemie, wegvallen toerisme, amerikaanse aangescherpte sancties) Het feit dat de Cubaanse economie nog overeind staat na bijna 2 jaar pandemie is eigenlijk een wonder op zich.
Ten 2e Economische hervormingen hebben tijd nodig. Over een jaar of 2 idien de pandemiesituatie normaliseert kan je daadwerkelijk oordelen
Ten 3e . Hervormingen waren noodzakelijk. Natuurlijk had de timing, op het hoogtepunt van een crisis, niet ongelukkiger kunnen zijn.
Het noodverband van het invoeren van de MLC om harde valuta binnen te krijgen heeft economisch wel gewerkt maar het heeft veel negatieve bijeffecten.

Ik denk zelfs trouwens dat er nog veel (pijnlijke) hervormingen nodig zijn die op dit moment niet zijn ingevoerd, omdat ze politiek niet haalbaar zijn. Bijvoorbeeld het uit de staatssfeer halen van winkelketens en importketens
Ten 4e .
Er zijn kleine lichtpuntjes. Het aanbod van produkten op de Cubaanse markt is toegenomen en de economie is zich weldegelijk aan het herstellen na vorig jaar op het dieptepunt te zijn beland.
Het weghalen van douaneheffingen is een maatregel die positief uitpakt.

Saludos

Volgende keer mijn economische verwachtingen voor de komende tijd. En dan gaan we ook het prijslijstje van 1 februari 2021 naast het prijslijstje van 1 februari 2022 leggen.
Laatst gewijzigd door dasilvasolis op 17 jan 2022, 22:49, 1 keer totaal gewijzigd.
 #118028  door Ukraina
 
dasilvasolis schreef: 16 jan 2022, 20:05 Ik denk zelfs trouwens dat er nog veel (pijnlijke) hervormingen nodig zijn die op dit moment niet zijn ingevoerd, omdat ze politiek niet haalbaar zijn. Bijvoorbeeld het uit de staatssfeer halen van winkelketens en importketens
Bijzonder vaag. Waarschijnlijk bedoel je de bedrijven die in handen zijn van de militaire/ politieke elite. Wij zouden het gajes noemen, de Cubaanse naam lijkt daar veel op GAESA. Zij hebben een monopolie positie beschermd door de staat. Waarom zouden zij die luxe positie opgeven? Dan moeten ze opeens verstand krijgen van zaken doen en risico lopen. Nu kan elke idioot binnen deze groep geld verdienen: er is geen concurrentie! Kijk maar eens wat voor prullaria ze in de MLC winkels proberen te verkopen.
Zoals Fidel al zei: "Waarom zou ik verkiezingen houden als ik niet zeker weet dat ik herkozen word?!"
https://www.reuters.com/article/us-usa- ... SKBN1962VK

Grupo de Administración Empresarial, SA (Gaesa), het zakenconcern van de Revolutionaire Strijdkrachten (FAR) met vertakkingen variërend van de hotelsector tot detailhandelszaken (die producten in vreemde valuta verkopen), douane en havens, om er maar enkele te noemen.
https://www.bbc.com/mundo/noticias-amer ... a-40298131
 #118032  door Tijn
 
Alles van de staat is momenteel spotgoedkoop in Pesos maar hoe lang dat duurt?
Er worden wat prijzen 'aangepast'.
Hotel Nacional van 3800 naar 11000
Officiële taxi Camaguey Havana van 8000 naar 'geen auto's beschikbaar maar voor 15000 wel.'
vaste route taxi naar 15 voor kortere stukken... ze hebben gewoon de ritjes verkocht.... waar je vroeger 10 betaalde betaal je nu 2 * 15. en soms 20.
Deze inflatie is in CUP want de Harde valuta volgen gewoon de inflatie. Euro gisteren op 95...
 #118034  door Ukraina
 
Ik heb het verhaaltje van de propaganda blogger voorgelegd aan een paar Cubaanse vrienden. Vooral volgende bewering was groot nieuws voor hun!
dasilvasolis schreef: 16 jan 2022, 20:05 Het minimumloon ligt op 2100, doorsneebaantje komt ergen tussen 2500 en 3000 CUP per maand.
Dringende vraag: of de propaganda blogger kan aangeven waar je kan solliciteren naar deze baantjes. Of hoe je een klacht in kan dienen om dit bedrag alsnog (met terugwerkende kracht!) te krijgen ipv hun huidige veel lagere salaris.

Gezien de buitengewoon actuele en correcte informatie waar de ex rb over beschikt dient dit geen probleem te zijn.
Of zal het allemaal uit zijn Marxisties/Leninisties econonomiese fantasie ontspruiten? En geldt het minimumloon slechts voor een beperkte groep in een bepaalde bedrijfstak? :roll:
 #118036  door dasilvasolis
 
ukraina jouw cubaanse "vrienden" weten blijkbaar niets van cubaanse staatssalarissen en nog minder hoe je in cuba aan een staatsbaan kan komen.

Digitaal. Je kan via apkis een applicatie downloaden van het ministerie van sociale zaken om banen te zoeken. Met zowel staats als cuenta propista banen. Naast de digitale weg. Je hebt in elke gemeente arbeidsburo's waar je naar toe kan gaan.
En nee daar zitten geen banen tussen waar je minder mee verdient dan het minimumloon.

Het minimumloon van 2100 CUP is echt geen vetpot. Zeker niet met de huidige prijzen. Een kool kost al 60 CUP!!!!! Iemand die beweert dat hij in cuba voor minder dan 2100 CUP werkt is of hartstikke gestoord
of hij liegt dat het gedrukt staat.

Mijn vrouw werkt sinds de pandemie in de denguebestrijding en verdient 2960 CUP per maand.
Dat is een vrij doorsnee salaris. Geen universitair salaris.


Saludos
 #118099  door dasilvasolis
 
INFLATIE.

We pakken het prijslijstje van eind januari 2021 erbij.

PRIJSINDICATIES CAMAGUEY--------1 februari 2021 (prijzen 2020)---------------feb 2022

2 bosjes Acelga (snijbiet)-------------15 CUP (was ca 5)-------------------------------30 CUP
Grote Kool-------------------------------30 CUP (vroeger ca 10 /15)--------------------50 CUP
Grote streng uien----------------------200-270 CUP(vroeger 100)---------------------300-350 CUP
Tomaten (pond)-----------------------30 CUP particulier, 12,30 CUP placita-------20 tot 25 CUP
Grote paprika (pond)-----------------35 CUP (vroeger hooguit 10)------------------35 CUP
1 lang brood bij bakker---------------5 CUP (gelijk gebleven)
1 pan suave bij karretje--------------10CUP------------------------------------------------12,50
Queso Crema 450 gram--------------45 CUP-----------------------------------------------?
Gasfles (genormeerd-----------------180 CUP (was 7)-----------------------------------zelfde
Mandados 1 pers----------------------ca 165 CUP (was ca 15)---------------------------zelfde
Internet nauta hogar 40 uur--------300 CUP (was 15 CUC)----------------------------zelfde
Internet 4 uur---------------------------50 CUP (was 2 CUC)-------------------------------zelfde
Gouda Kaas MLC winkel-------------8 USD per kilo--------------------------------------zelfde
Omo wasmiddel 500 gram MLC---2.10 USD ---------------------------------------------?
Wasmiddel 500 gr via modulo------ xxxxxxxxxxxx--------------------------------------27,50 CUP
Duitse Yoghurt beker 400gram------1.50 USD -------------------------------------------?
diner met rundvlees in quarantainecentrum--Gratis!!!!! ----------------------------OPGEHEVEN
2 kilo kip via modulo-------------------xxxxxxxxxxxx--------------------------------------87.50CUP
Chuleta lib.------------------------------niet te krijgen---------------------------------------200 CUP
(CUP = Cubaanse peso)

Jan 2021 Koers dollar straat : ca 43 CUP cadeca: 24 CUP
Feb 2022 Koers dollar straat: ca 100 CUP cadeca 24 CUP


Mandados = Het pakket basisgoederen waar alle personen in Cuba recht op hebben. O.a olie,rijst, suiker, eieren, bonen
Modulo = pakket extra goederen per huishouden verkocht in CUP. 1x per 1 a 2 maanden.
Laatste modulo bestond uit 2l olie, pakket instant limonade, 1 pakket 500 gr wasmiddel en 2 kl kippenbouten. Totaal voor 260 CUP

Analyse.
Duidelijk is dat de prijzen in CUP zijn gestegen. Dit bij gelijk blijvende salarissen. Kortom inflatie. Maar deze prijsstijging is veel geringer dan wat je op grond van de enorme waardedaling van CUP tegenover € en Usd zou verwachten. Natuurlijk zijn hier veel produkten niet meegenomen, aangezien ik hier naar voedsel kijk.
Als je kijkt naar de goederen in de MLC winkel en spullen als mobieltjes, kleding, parfum, shampoo op particulier markt zijn deze in € en USD ongeveer even duur gebleven (In CUP dus veel duurder).

Er is met de inflatie in cuba iets raars aan de hand. Normaal gesproken als er inflatie is door devaluatie van een munt loopt deze gelijk aan de devaluatie van de munt tegenover harde valuta. De prijzen stijgen in de lokale valuta maar in de referentie harde valuta blijven ze ongeveer gelijk.
Of prijzen stijgen ook omgerekend in een referentievaluta.
In Cuba niet! Het leven in cuba omgerekend in € of USD is echt veel goedkoper geworden. Geen inflatie maar deflatie. 40 uur internet kost nu minder dan €3
Dit wil eigenlijk zeggen dat de USD en € overgewaardeerd zijn en de CUP ondergewaardeerd is, en een hogere koers zou moeten hebben.

Sinds december heeft de informele koers van CUP ook nog eens een vrije val gemaakt ten opzichte van $, € en MLC. Conform El Toque staat de € nu op 110. $ op 100. 6 weken terug nog € =90CUP en USD = 72.
Deze plotse koersval heeft weinig met reeele economische factoren te maken. Er is in die 6 weken niet iets schokkends gebeurt. Als ik hier in Camaguey kijk is er een toename van aanbod. Geen toenemende schaarste.
Ook is het toerisme toegenomen. Dus daar kan het ook niet aan liggen.

Hoe kan dit?
Een paar mogelijke verklaringen
1. Een niet perfecte markt. Vraag en aanbod en koers van de CUP wordt bepaald op een informele markt waarin de hoeveelheid buitenlandse valuta beperkt is. O.a doordat er niet direct remesas vanuit de VS gestuurd kunnen worden. Daar een deel van de marktprijzen in Cuba in MLC zijn en of cash in USD en €. werkt dit een overwaardering van USD en € in de hand
2. Grote vraag naar USD en € i.v.m met extreem hoge ticketprijzen voor Mulas en hoge prijs van reizen naar VS doordat ambassade VS niet werkt, waardoor men illegale routes moet nemen. Vraag drijft de prijs op. Het leidt er ook toe dat Mulagoederen duur worden in CUP
3. Grotere vraag aan goederen dan het geringe aanbod leidt tot prijsopdrijving.

Dit zijn reeele factoren die kunnen leiden tot een koers die hoger is dan je op grond van prijsstelling in Cuba zou mogen verwachten. Maar daarnaast zou het me niets verbazen dat onderstaande factor meespelen.

1. Speculatie/Koersbeinvloeding. De koers van de CUP tegenover de USD en € wordt op de zwarte markt bepaald doordat cuba gebrek aan divisa heeft. Dit maakt de koers van de CUP uiterst kwetsbaar voor speculatie.
2. Het zou raar zijn als in het huidige economische koude oorlogsklimaat waarbij er van alles wordt gedaan om de Cubaanse economie te schaden. (extra sancties, tegenhouden van remesas, internetcampagne tegen toerisme in Cuba.) niet geprobeerd wordt om de koers van USD en € op te drijven en daarmee de inflatie aan te jagen. Het opdrijven van de koers van € en USD is namelijk een van de meest effectieve manieren om de economie te schaden, de inflatie te laten stijgen, en de ontevredenheid te laten toenemen. Het is ook vrij makkelijk aangezien deze koers makkelijk manipuleerbaar is.
3. Het afgelopen jaar heeft het oppositie internetmedium el Toque een centrale positie verworven in het weergeven van de koers. Andere koersberekenaars hielden plots op te bestaan. De koersprijzen die El Toque aangeeft is nu de belangrijkste indicator van de koers. Als El Toque in een week de koers 5 punten opvoert dan zal de vraagprijs van USD en € ook 5 punten stijgen. Een beetje een kip of het ei verhaal of el Toque de koers weergeeft of dat el Toque de koers beinvloed.
Veel zien el Toque als een medium wat objectief en belangeloos weergeeft wat de koers is die er op de informele markt in advertenties weer wordt gegeven. Ik vind dat nogal naief gedacht. El Toque is geen neutrale organisatie. Het is een oppositiemedium is. Onduidelijk is wie er financieel achter El Toque zit. El Toque beweert dat ze via een objectieve methode d.m.v algoritme de koers bepalen. Echt inzichtelijk wordt het nergens.
Zelfs als ze het echt doen zoals ze beweren is de koers makkelijk te beinvloeden. Even wat botjes die overal op de facebook en andere groepen advertenties neerzetten met een prijs en je kan koers zo opdrijven.

Hoe dan ook. Of el Toque wel of niet de koers opdrijft. Het moet voor de cubaanse regering een hoofdpijn dossier zijn dat de koers van je munt in handen is van een jouw vijandig medium en zeer kwetsbaar is voor speculatie. Wat de komende tijd de tegenzet gaat worden vanuit de Cubaanse overheid ? Ik denk weinig
Als ik laatst de uitleg van Alejandro Gil Fernandez de minister van economie hoorde zullen ze niet kiezen voor het verhogen van salarissen. Dat zou ook zinloos zijn want drijft prijzen alleen verder op. Opheffen MLC winkels is geen optie omdat de overheid de divisa nodig heeft om nog iets in CUP te kunnen aanbieden. Voor het in overheidshanden nemen van de wisselkoersen hebben ze geen divisa. Blijft over afwachten en hopen dat het toerisme aantrekt, waarmee het aanbod van harde valuta vanzelf toeneemt. En hopen dat door de gunstige covidsituatie en door de economische hervormingen het aanbod verder zal toenemen, wat de prijzen zal drukken. Zodat ze uiteindelijk het heft van de koers weer in overheidshanden kunnen nemen.

Hier op de markt zie je dat het aanbod enorm is toegenomen. Ook zie je dat er naast de officiele kraampjes een enorme hoeveelheid van ambulante verkopers zijn met voedselwaren en diverse andere zaken. Die buiten de markt staan. Het drukt de prijs van groente en fruit enigszins.
Waar een jaar terug vlees nauwelijks te krijgen was is dat nu anders. Maar 200 CUP per pond is natuurlijk wel slikken voor de meeste cubanen.

Een mogelijke oplossing die ik ergens las op internet om de pijn te verzachten zou zijn om (beperkt) bij de bank CUP tegen MLC te laten wisselen tegen een vastgezette wisselkoers. Zeg per rekening max per maand 1000 CUP.

Conclusie . Hoewel qua Covid de zon schijnt in Cuba, zijn er economisch nog veel donkere wolken.


Saludos.
 #118115  door dasilvasolis
 
Wat observaties van deze week over prijzen.

Merk dat bij groente en fruit de prijsvariatie groter dan ooit is.
De kool die voor 50 CUP op de particuliere markt ligt.
Op 1 blok ernaast vraagt iemand voor een kool.die niet veel beter is 80 CUP.
Tomaten loopt nu van 10 tot 25 CUP per libra.

Voorbeeld vreemde prijsstellingen.
Klein Broodje ham bij particulier cafetaria 55 CUP. (Ham.is enkel in MLC winkel te krijgen)

Hoofdgerecht Ropa Vieja in staatscafetaria daarentegen "slechts" 150 CUP.

De koers van de € is laatste week stabiel op el toque op 110.


Saludos