Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

 #117375  door dasilvasolis
 
Met de Cubaanse vaccins is er zicht op betere tijden. Maar hier in Camaguey wacht ons eerst nog een zure periode. In Camaguey gaat het  slecht . Zowel met de epidemiologische situatie als met de provinciale aanpak ervan . Nadat dit voorjaar de uitbraak via gerichte quarantaines van wijken en andere maatregelen op tijd tot staan was gebracht en de situatie daarna normaliseerde.   Heeft men deze keer te lang gewacht met ingrijpen. Al weken stijgen het aantal cases zonder dat men heel veel actie ondernam. Overal drukte en lange rijen en provinciegrenzen waren open. . Aangezien Camagueyanen veel handelen was er flink interprovinciaal verkeer van revendedores.

Daarnaast was een flink deel van de Cubaanse mulas die besmet terugkwamen uit Rusland  afkomstig uit Camaguey. In hoeverre dat heeft bijgedragen aan de huidige uitbraak is niet duidelijk. Maar het zou een rol kunnen hebben gespeeld.

We zitten in de heftigste uitbraak tot nu. Vandaag 300 cases in de provincie.  De reactie van de provinciale autoriteiten lijkt deels paniekvoetbal.  Naast een rij logische maatregelen om de mobiliteit te remmen (geen fietstaxis, OV, koetsjes, alle niet essentiele arbeiders thuisblijven etc) ook een absurde en extremistische maatregel van een middag klok. Eerst 16u maar nu vervroegd. Vanaf 13 uur iedereen van straat!!!  Bedenk daarbij dat we in heel 2020 nooit een avondklok hebben gehad in Camaguey

Een maatregel die doortastend klinkt maar die waarschijnlijk het tegendeel bereikt qua besmettingen. Nog langere rijen en dus nog meer samenscholing in de paar uren dat alles wel open is. 

Er gaat daarnaast ook het nodige mis. Juist op het moment dat ze het hardst nodig waren was er een probleem in het lab in Camaguey, waardoor afgelopen dagen geen betrouwbare resultaten van de PCRs. Opeens was Camaguey gedaald van 200 cases op een dag naar slechts 3 cases op 1700 tests. Te mooi om waar te zijn.  En inderdaad. In de persconferentie werd door dr Duran gelijk uitgelegd dat dit geen reeele weergave was en dat het door technische problemen in het Camagueyaanse lab kwam.

 Natuurlijk allesbehalve  bevordelijk voor het bron en contactonderzoek. Ook pesquizaje, het deur aan deur gaan om zieken vroegtijdig op te sporen wordt al een paar weken niet meer gedaan in mijn wijk. Onbegrijpelijk want juist nu je zou denken dat het hard nodig is.

Hopelijk dat men in Camaguey snel kan beginnen met de vaccinaties

Terwijl vorig jaar kerst Nederland in lockdown zat en Camaguey “los” ging is de situatie een half jaar later volledig omgedraaid. Kijk jaloers naar de facebookfotos van vrienden in Nederland op het terras met een biertje. Hopelijk dat ook hier in Cuba over een paar maanden de terassen weer open zijn en de mondkapjes in een diepe la liggen te verstoffen.

Het goede nieuws van de resultaten van de vaccins geeft in ieder geval hoop op betere tijden

Blijf gezond Saludos de Reisbegeleider
 #117396  door Tijn
 
Nieuwe draconische maatregels in Camaguey,
Vanaf morgen, 28/6 mag niemand meer de straat op na 10 uur 's ochtends. Tot woensdag... Hele stad op slot. Vanaf woensdag mag je alleen op straat tot 10 uur 's ochtends... Dus van 5 tot 10 in de rij staan om Covid op te pikken en dan lekker thuis, binnen gaan zitten om het over te dragen aan je gehele huishouding!
Gaat niet echt lekker hier...
 #117401  door dasilvasolis
 
Het fakenieuws dat een ochtendklok zou worden ingevoerd in de stad ging als een lopend vuurtje door camagüey via radio bemba. Het bleek dus niet waar.
Gisterenmorgen is het officieel door minsap ontkracht.

Saludos
 #117413  door dasilvasolis
 
In Camagüey is men afgelopen week begonnen met de vaccinatie. Eerst met de ouderen . Vandaag dus alle leeftijden
Ik heb vandaag mijn eerste dosis gehad met abdala.
Was verbaasd hoe goed en vriendelijk het was georganiseerd. Tijdje terug was de verpleegster aan de deur om te inventariseren of we ons wilden vaccineren
Vandaag iemand aan de deur dat ik me kon laten vaccineren. Het was in de plaatselijke kinderopvang georganiseerd.

Voor het vaccineren kreeg je een nummertje en werd je temp opgenomen en je bloeddruk gemeten.
Daarna werden je gegevens gecheckt en moest je een verklaring tekenen dat je akkoord was met deelname.

Dan de prik en na de prik wachten en weer een bloeddrukmeting en check of alles ok was. Over 2 weken de volgende.

Saludos