over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#117306 door dasilvasolis
05 jun 2021, 17:01
Het is crisis. Niet alleen in cuba maar in vrijwel geheel Latijns Amerika.  De pandemie heeft naast een gezondheidszorgcrisis ook een  economische en sociale crisis veroorzaakt. Bijna alle landen hebben hierdoor te maken met heftige sociale onrust. Voedingsbodem voor een politieke aardverschuiving in de regio die tot voor kort ondenkbaar was.  Een latijns Amerikaanse lente.

Niet de Latijnse lente waar het westen op gerekend  hadden. Die dachten dat  linkse “regimes”  in Venezuela, Cuba en Nicaragua onder de VS sancties van Trump en de pandemie zouden bezwijken. Maar niet daar maar in neo liberale paradepaardjes als Chili, Peru en Colombia werd het onrustig. Een ruk naar links die kortgeleden nog ondenkbaar was gloort aan de horizon in Latijns Amerika. Of deze daadwerkelijk zal plaatsvinden in grote landen als Peru, Colombia en Brazilie is  natuurlijk afwachten. Voor hetzelfde geld wordt het een ruk naar nog extremer rechts.

Peru is 1 van de landen waar deze tot voor kort onvoorstelbare politieke omwenteling mogelijk is. Kiest Peru zondag  voor Pedro Castillo dan heeft Peru voor het eerst een uitgesproken linkse president..  De tot voor kort onbekende Pedro Castillo is plattelands onderwijzer, en vakbondsleider van de linkse partij Peru Libre. Hij komt uit de Andes en is van eenvoudige indiaanse afkomst

in een eerdere post schreef ik al dat Peru ondanks de strenge lockdown het door Covid  zwaarst getroffen land ter wereld is. Officieel is nu erkend dat er door de pandemie  185.000 peruanen zijn overleden. (op 33.3 miljoen inwoners) 3x zo hoog als het eerdere officiele aantal. De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen waarin de twee meest extreme kandidaten Castillo en Fujimori waren overgebleven heeft alles te maken heeft met deze  crisis.

Voor het eerst heeft een uitgesproken linkse kandidaat het tot de 2e ronde schopt van de presidentsverkiezingen. In de peilingen leidt hij licht, maar het kan nog alle kanten op

Hij staat in de tweede ronde tegenover het andere extreme uiterste. De rechts populistische Keiko Fujimori,  die voor de derde keer kandidaat is voor het presidentschap. Keiko Fujimori , dochter van de omstreden ex president-dictator Alberto Fujimori die wegens corruptie en mensenrechtenschending al jaren in de gevangenis zit. Fujimori en zijn rechts populistische beweging verdelen al 30 jaar het land in fanatieke voor en tegenstanders.  Een deel van Peru draagt hem op handen en ziet hem als degenen die met harde hand de maoistische terreurbeweging lichtend pad heeft verslagen en als de grondlegger van het economische succes van Peru in de afgelopen twintig jaar. Zij vergeven of ontkennen de zonden waar het andere deel van Peru van  gruwt. De (bewezen) massale mensenrechtenschendingen De gedwongen sterlisiaties van Indiaanse vrouwen, slachtingen op het platteland, de negatieve effecten van zijn neo liberale privatiseringen en de enorme (bewezen) corruptie van de Fujimoriclan

Ook dochter Keiko zal binnenkort voor de rechtbank komen vanwege een lopende zaak waarbij de officier van justitie 30 jaar gevangenisstraf heeft geeist voor corruptie en deelname aan criminele organisaties. Wordt zij presidente dan ontloopt zij vervolging.(Presidenten kunnen niet vervolgd worden) en haalt ze waarschijnlijk ook haar vader uit de gevangenis.

De Peruaanse media, conventionele rechtse partijen , bedrijven, de elite en zelfs de spelers van het nationaal elftal hebben zich massaal achter Keiko Fujimori geschaard. Velen, zoals de bekende schrijver Vargas Llosas, knarsetandend. Want voorheen was hij fel tegenstander van Fujimori.. De angst voor het linkse gevaar is echter groter dan de walging van de corruptie en de angst voor een herhaling van de fujimoridictatuur van de jaren 90.

Er wordt enorm veel geld gestoken in de propagandacampagne met overal reusachtige billboard die waarschuwen voor het communisme. Ook In de media werd flink ingespeeld op de angst dat Castillo, Peru in een tweede Venezuela zou veranderen, waar de terreur van de maoistische lichtendpad beweging weer zou oplaaien.  Voor veel Peruanen van de middenklasse is het daardoor een keuze tussen twee kwaden. Bewezen Corruptie of vermeend communisme. De meeste zullen maar voor het eerste kiezen. Dat kennen ze tenminste

Of de propaganda en de angstcampagne zal werken is de vraag. Ondanks de massale mediasteun voor Keiko  weet Castillo grote massas op de been te krijgen. Wint hij dan zal dat met name zijn door  stemmen van de arme (indiaanse) massa uit de andes . Met een overwinning van Castillo zou deze achtergestelde bevolking haar ontevredenheid uitspreken  over de heersende politieke klasse uit lima. Ontevredenheid die door de pandemie geexplodeerd is. 

Het zal er om spannen. Voor mij is ondanks de lichte  achterstand in de  peilingen  Keiko de duidelijke favoriet. Een overwinning van haar waarbij over een paar jaar blijkt dat er stemfraude is gepleegd, zou me in het notoir corrupte Peru trouwens niet verbazen.

De mainstream kranten, zullen in geval Keiko  morgen wint, vast vol staan met artikelen over de verrassende ruk naar rechts die Peru heeft gemaakt. Terwijl een overwinning van Keiko, gezien de mediasteun en financiele middelen warover zij beschikt net zo verrassend is als een overwinning van Real Madrid tegen Ajax. Het feit dat underdog Castillo het tot de 2e ronde heeft geschopt en een kans maakt tegen de gevestigde orde is al een wonder op zich.

Maar stel dat Pedro Castillo president wordt. Of hij dan zijn campagnebeloftes, “geen armoede meer in een rijk land” ,  kan waarmaken is ook nog maar de vraag. Castillo wil de grondwet  herzien en  het neo liberaal model vol corruptie en clientelisme veranderen naar een sociale democratie. Zijn partij heeft in het Peruaanse congres  echter bij lange na geen meerderheid en hij zal dus compromisen moeten sluiten.

Ook puilt de staatskas niet uit. Zijn streven om  contracten met bedrijven te heronderhandelen zodat de Peruaanse staat een groter deel van de winst van de Peruaanse grondstoffen opstrijkt klinkt op zich mooi. Winsten van de rijkdom van Peru komen nu maar voor een klein deel in de staatskas. Het zou het geld kunnen opleveren wat hij wil investeren in verbetering van onderwijs en gezondheidszorg.   Evo Morales heeft het met succes gedaan in Bolivia, zonder dat de buitenlandse bedrijven vertrokken.

Maar in de Peruaanse context is het radicaal. De weerstand en angst (bij bedrijven) in het superconservatieve Peru is groot. Voor het zelfde geldt leidt heronderhandelen  tot economische onzekerheid en heeft  het desastreuze effecten op de economie. Risicos zijn er zeker. Castillo is  een totaal onervaren bestuurder. De weerstanden zijn groot en zijn partij Peru Libre bevat extremistische elementen.

Een positief teken is dat hij zich tijdens de campagne omringt heeft met een team van  capabele experts. Minder ideologisch getint en meer technocratisch. Ook heeft hij  afstand  genomen van de extremistische elementen van de partij Peru libre

 De peruanen zijn tot nu toe keer op keer teleurgesteld door hun presidenten die veel beloofden maar achteraf corrupter dan corrupt bleken. Wat betreft Fujimori maak ik me weinig illusies. Een presidentschap van Keiko Fujimori’s zal waarschijnlijk meer van hetzelfde zijn. Een vervolg op het huidige neo liberale vrije markt model. Maar vooral veel Clientelisme, en corruptie.

Hoe zij haar campagnebeloftes van investeringen en bonussen voor de families van de 185000 pandemieslachtoffers wil financieren is totaal onduidelijk. Grote kans dus dat het niet gebeurt. Of dat de staatschuld oploopt, en..  als het al gebeurt dat de bonussen grotendeels in de zakken van politieke vriendjes verdwijnen.

Ik hoop dat als Pedro Castillo president wordt,  hij  breekt met de Peruaanse traditie van corrupte teleurstellende presidenten en dat zijn presidentschap een succes wordt. 

Pedro Castillo zou een wezenlijke breuk met het verleden kunnen zijn. Een eventueel presidentschap van Castillo zal grote impact hebben op de hele regio. Ook op Cuba.

Het kan een historische mislukking, of een historisch succes worden dat Peru radicaal verandert. Hoe dan ook. Wordt Pedro Castillo president dan zal hij latijns amerikaanse geschiedenis schrijven.

SALUDOS DE REISBEGELEIDER
Laatst bijgewerkt door dasilvasolis op 07 jun 2021, 16:01, in totaal 1 keer bewerkt.
#117307 door hombredecuba
06 jun 2021, 09:21
Ik denk dat de tijd voor linkse partijen voorbij is. In Europa is dit zeker het geval. Bij bijna alle verkiezingen in Europese landen verliest links en wint rechts tot uiterst rechts. In Europa komt dit hoofdzakelijk door dat de linkse partijen in de afgelopen 40 jaar Europa vol heeft laten lopen met niet westerse immigranten. De problemen zie je in elke stad,voornamelijk de achterstands wijken. Kijk naar Parijs. Met het aantal aanslagen door met name islamitische immigranten heeft de bevolking genoeg van dit immigratie beleid.
Ook in latijns Amerika zal links het afleggen tegen rechts. Het is een kwestie van tijd omdat de regimes niet hebben gebracht wat ze beloofd hebben.....
#117308 door dasilvasolis
06 jun 2021, 16:27
Hombre ik denk dat links en rechts in Europa of in latijns amerika totaal niet te vergelijken zijn. De situaties zijn natuurlijk ook totaal verschillend.

Mark Rutte en de VVD zijn in de latijns amerikaanse context qua economische standpunten erg links
Castillo in peru is qua sociale standpunten op de lijn van de nederlandse sgp. Tegen homohuwelijk en tegen abortus. En zijn inmigratiestandpunten en nationalisme zit in de europees rechtse hoek. Tijdens presidentiele debat had hij het over criminele buitenlanders het land uitgooien
In peru leven sterk anti venezolaanse migranten sentimenten. Op het xenofobe af. Die zijn trouwend onder (rechtse) regeringen peru in gekomen. In de eerste jaren met redelijk gastvrije regelingen

Saludos
#117315 door hombredecuba
10 jun 2021, 09:27
Wil je ook even meenemen dat homo's en vrouwen hier in Amsterdam niet meer door mokro wijken durven te lopen ? Dat de marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit? Dat het aantal bijstandsgerechtigen heel hoog in deze groep. Somaliërs 80 % in de bijstand? Dat Wilders en kritische journalisten met de dood worden bedreigt?
Theo van Gogh vergeten?
Daarom ben ik voor een immigratiestop voor mensen uit islamitische landen en gelukkig is er nu een meerderheid in de tweede kamer die dit steunen. Ook terugkeer beleid naar veilige gebieden en geen verblijfs vergunningen afgeven.
Ik weet dat dit geen onderwerp is voor Cuba forum maar moest toch even reageren.
#117316 door Robert
10 jun 2021, 11:02
Als er in Nederland een linkse politieke partij komt met een zeer charismatische leider die qua rechten van de arbeiders linkser is dan groen links (wat nu bijna elke partij is daar groen links lak heeft aan gewone arbeiders) en qua immigratie net zo rechts is als Wilders, bovendien een zeer milieuvriendelijk beleid weet te verkopen aan de gewone man en ook als standpunt heeft 'bemoei je niet met binnenlands politiek in het buitenland (Cuba, China, Rusland, Arabische landen, etc)' dan zal dat in 1 maal de grootste partij kunnen worden. Moeten ze wel een naam bedenken die niet klinkt als nationaal socialistische beweging.
#117319 door dasilvasolis
10 jun 2021, 16:18
Het is de spannendste verkiezingen geworden sinds Trump vs Biden.
Castillo staat met 99.2% van de stemmen geteld.voor met 70000 stemnen. De race loopt nog maar statistisch zeker dat Castillo nipt de race heeft gewonnen
de verkiezingen zijn trouwens buitengewoon goed en transparant georganiseerd door peruaanse verkiezingsorgaan.
Virtueel is hij de winnaar maar.....
Keiko blijkt een slechte verliezer. Ze wil nu op zijn trumps door 500000 stemmen ongeldig te verklaren met juridische trucs alsnog winnen .
En ondertussen heeft de peruaanse officier van justitie verzoek ingediend dat keiko fujimori weer terug de gevangenis ingaat. In afwachting van het proces wat tegen haar loopt. (Ze zat voor de verkiezingen al in voorarrest ).
Latijns amerikaanse politiek. Never a dull moment

Saludos
#117320 door hombredecuba
10 jun 2021, 21:17
Zolang Pedro Castillo het beleid van Maduro blijft verdedigen is het nog steeds een Communist in een nieuw jasje.
Ook een fel tegenstander van het homo huwelijk en abortus.
Tijdens de verkiezingstoespraken werd hij vaak uitgescholden voor Communist door zijn tegenstanders.
Dus of dit nou een mooie lente wordt weet ik niet.
#117323 door JVLebbink
11 jun 2021, 16:09
Ja, ik zie de Amerikaanse en Europese sancties ook al komen. Misschien zelfs een staatsgreep die gesteund wordt en het militair van geld en wapens wordt voorzien of misschien zelfs een inval zoals in vele landen is gebeurt. Wanneer worden de buitenlandse reserves bevroren?

Een land moet heel sterk in de schoenen staan om dat over zich heen te roepen.
#117328 door dasilvasolis
12 jun 2021, 14:57
Deze twit geeft goed weer hoe de propagandacampagne van se peruaanse pers tegen castillo gevoerd is.
https://twitter.com/MoranteAlonso/statu ... 70305?s=20

Bij diverse media zijn journalisten ontslagen omdat ze niet wilden meewerken aan de profujimori campagne.

Ondanks de massale mediasteun heeft keiko het niet gered.
Howel nog niet officieel bevestigd is de overwinning van Castillo zeker. Keiko kan nog alleen winnen met een (juridische) staatsgreep. Aangezien ook de OAS heeft bevestigd dat de verkiezingen transparant en goed zijn verlopen zal ze hier internationaal waarschijnlijk geen steun voor krijgen .


Saludos
#117330 door dasilvasolis
12 jun 2021, 18:32
Hombre. Dat klopt. Peru is tot op het bot verdeelt. 50000 stemmen verschil op bijna 19 miljoen stemmen is bijna niets.
Kust, lima en peranen in het buitenland merendeel voor keiko.
Binnenland, Andes voor Castillo.
Hoe armer het district hoe groter de meerderheid voor castillo.

Aangezien Castillo straks een meerderheid tegen zich heeft in congres zal regeren inderdaad heel lastig worden.

Dat castillo gewonnen heeft is trouwens echt wel duidelijk.nipt maar toch.
Maar keiko doet wat typisch is voor antidemocraten zoals zij en trump. Verlies niet erkennen. Fraude schreeuwen zonder bewijzen. Haar plechtige belofte dat ze de democratie zou respecteren blijkt niet veel waard.

Indrukwekkend is hoe transparant de verkiezingen zijn gehouden en hoe tot nu toe ondanks de enorme druk en enorme belangen het electoraal systeem van peru overeind is gebleven

Dat geldt echter niet voor de media die een beschamende rol hebben gespeeld en ongegeneerd hun journalistieke ethiek hebben laten varen en propagandakanalen voor keiko.zijn geworden.
Journalisten die onder druk zijn gezet om profujimoripropaganda te schrijven of uit te zenden .
Lees dit stuk van een journalist die haar ontslag heeft ingediend bij el comercio.
https://elcomercio.pe/opinion/columnist ... ssion=true
Het voorspelt weinig goeds voor de mediacampagne die castillo te wachten staat.

Dus of dit een mooie lente wordt is inderdaad afwachten.

Dit is een mooie documentaire over de eenvoudige roots van pedro castillo

https://m.youtube.com/watch?v=tLp9zCSNGJw&t=1786s

Saludos.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten