over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#117197 door dasilvasolis
05 mei 2021, 17:40
COVID 19 Doden, per 1.000.000 inwoners Latijns amerika
Tot 04-05 incl oversterfte tot datum tussen haakjes
  1. Peru 4673 (tot 4-4)
  2. Mexico 3355(tot 14-2)
  3. Bolivia 2742 (tot 31-1)
  4. Ecuador 2490 (tot 23-12)
  5. Brasil 2251 (tot 13-03)
  6. Panama 1429
  7. Colombia 1473
  8. Argentina 1432
  9. Chile 1387
  10. Paraguay 933
  11. Uruguay 821
  12. Costa Rica 645
  13. Honduras 535
  14. Guatemala 418
  15. El Salvador 328
  16. Rep Dominicana 320
  17. Venezuela 77
  18. Cuba 61
  19. (“Nicaragua“ 27 )
NEDERLAND 1003 incl oversterfte 1424 (conform CBS)

bron worldometers.com en financial times (Bij Peru, Mexico, Bolivia, Ecuador en Brazilie cijfers gebaseerd op covidcijfers en op oversterfte tot data tussen haakjes)

Toelichting bij cijfers: Cijfers van worldometers zijn officiele COVID sterfte.
Deze zijn niet overal betrouwbaar. Oversterfte geeft betere inschatting, van de werkelijke sterfte door een pandemie . (Oversterfte is verschil tussen sterftecijfer tijdens epidemie en gemiddelde sterftecijfers in voorgaande jaren over dezelfde periode). Van aantal landen is de oversterfte toegevoegd gebaseerd op financial times . Uit oversterftecijfers blijkt dat in veel landen het aantal doden veel hoger is dan het officiele covid sterftecijfer. In Peru ligt de oversterfte 2.5 keer hoger. Ook Mexico, Bolivia en Ecuador hebben extreem hoge oversterfte. Niet overal is dat zo. In Chili en Colombia was de oversterfte redelijk in de buurt van het officiele COVID sterftecijfer. In Nederland ligt de oversterfte ook een paar duizend hoger dan het officiele aantal COVID 19 doden. Let wel oversterfte is geen hard getal. Sterfte verschilt altijd van jaar tot jaar met een paar procent.

Cijfers van Nicaragua staan tussen haakjes aangezien deze aantoonbaar niet betrouwbaar zijn. Volgens officiele cijfers is de Covidsterfte miniem, maar op grond van de sterftecijfers tot augugstus 2020 blijkt dat de sterfte ca 50% boven de normale sterfte lag. Dat ligt in de orde van ecuador en Bolivia. Sinds augustus zijn er geen sterftecijfers meer gepubliceerd in Nicaragua. Nicaragua is een van de weinige landen die geen cijfers publiceert over afgenomen PCR testen


VOOR EEN GRIEPJE OF EEN HOAX IS COVID VERDOMD DODELIJK
In Latijns Amerika ziet men hoe dodelijk COVID is als een groot deel van de bevolking besmet raakt, De pandemiesterfte gaat richting anderhalf miljoen doden in Latijns Amerika. In een flink aantal landen in Latijns Amerika is het afgelopen jaar de gezondheidszorg bezweken onder de toevloed van patienten.
Op grond van de oversterftecijfers zijn circa 155 duizend Peruanen overleden, direkt of indirekt door Covid19, op een bevolking van 33.3 miljoen. 0.46% van de Peruaanse bevolking Dit is bovenop de normale te verwachtte sterfte. Het aantal zal nog flink toenemen. Want de pandemie is nog lang niet uitgeraasd.

Even leek de pandemie over het hoogtepunt. Maar de nieuwe varianten lijken in de hele regio voor een tweede golf te zorgen. Zelfs een land als Uruguay dat vorig jaar het nog zeer goed deed wordt nu zwaar getroffen
Gebleken is dat groepsimmuniteit bij COVID door mutaties lastig is. Ook blijkt dat Covid in warmte prima gedijt en net zo dodelijk is. Zie de grote uitbraken in tropische steden als Guayacil en Manaus

Het is ongelooflijk dat in Nederland nog steeds mensen beweren dat covid niet dodelijker is dan een griepje .
Of dat als de zomer komt het wel verdwijnt omdat covid seizoensgebonden zou zijn.
Of dat vitamine D de redding is.
Ook lees je wel dat het beter is om het virus maar goed rond te laten gaan. Juist door lockdowns zouden agressiever virussen de overhand krijgen
Agressievere mutaties zijn echter ontstaan in landen waar het virus enorm rondging (Brazilie, Zuid Afrika, en UK ) en niet in Vietnam, Australie en Cuba . De theorie . Hoe meer transmissie hoe groter de kans op mutaties klinkt me een stuk logischer.

Vaccinatie in Latijns Amerika verloopt zeer traag .
De vaccinatiecampagnes in Europa (en Nederland) krijgt veel kritiek vanuit media en publiek dat zij te traag is. Maar zij ligt mijlenver voor op Latijns Amerika. Enkel Chili is een positieve uitzondering qua vaccinatiegraad. Mocht het Cubaans vaccin succesvol blijken dan zal Cuba daarmee een van de weinige landen in de regio worden die dit jaar haar bevolking gevaccineerd krijgt
Sommige landen hebben nog geen enkel vaccin gezet, bij anderen gaat het tergend langzaam of zelf om symbolische hoeveelheden die meer een druppel op een gloeiende plaat zijn.
Zolang niet 70% of meer van de gehele bevolking is ingeent zal de pandemie voortrazen. Met het risico op nieuwe mutanten die ook de westerse vaccinatiecampagnes in gevaar kunnen brengen.

Veel derde wereld landen zijn voor vaccins afhankelijk van China en Rusland terwijl het rijke westen niet thuis geeft. En zelfs tracht te voorkomen dat landen in zee gaan met Rusland en China. Het world health organsations initiatief Covax is mooi. Maar vooralsnog is het bij lange na niet genoeg. Tot nu 49 miljoen vaccinsdosis voor 100 landen. Alleen in Mexico wonen al 130 miljoen mensen. Dat vaccinatiecampagnes waarbij slechts een fractie van de bevolking wordt gevaccineerd feitelijk zinloos zijn lijkt me duidelijk.

Patentrechten zijn heilig.
De rijke landen waaronder de EU (en Nederland) weigeren te tornen aan de patentrechten van de Farmaceutische industrie en deze te dwingen tot patent en kennisoverdracht.
Ondanks het feit dat de vaccins tot stand zijn gekomen met grotendeels publiek geld en kennis ontwikkeld door publieke instituten.
Hierdoor wordt het onmogelijjk om binnen afzienbare tijd de productie dusdanig op te schalen dat men voldoende vaccins produceert om de wereldpopulatie te vaccineren. Wat noodzakelijk is wil je met vaccineren het virus eronder krijgen. Niet alleen Latijns amerika wordt zo een tikkende virustijdbom maar dat zal voor meer arme regios gelden.

De enige die baat heeft bij deze tikkende tijdbom. De farmaceutische industrie . Meest voordelige scenario voor hun is vaccinschaarste, en een voortsudderende pandemie die een endemie wordt met steeds weer nieuwe mutanten. Blijvende omzet en winst voor dure boosters van het vaccin is daarmee gegarandeert.
Dat de winst van enkelen prioriteit krijgt boven de gezondheid en welvaart van miljarden mensen leidt gek genoeg niet tot massaal protest. Slechts hier en daar een ingezonden brief in de krant. Veel ingezonden brieven ook van verdedigers van de patentrechten. Het dwingen tot vrijgeven zou niets oplossen , en het zou inventiviteit in gevaar brengen en nog veel meer bla bla bla.

Het volk is ondertussen druk met andere zaken. De ene kant is druk met protesteren tegen de lockdownmaatregelen, vermeende complotten, en tegen de opgedrongen vaccinaties waar ze niet in geloven. De meerderheid die wel gelooft in vaccins, kijkt vooral naar het eigen landje. Men kijkt jaloers naar Israel, de VS en de UK die betere deals hebben gesloten met de farmaceutische bedrijven en voorop liggen in de race. Men is boos dat dat ons niet gelukt is.

Tuurlijk is het eigenbelang begrijpelijk en is het belangrijk dat de vaccinatiecampagne goed loopt in Nederland. Maar het besef ontbreekt dat het net zo belangrijk is dat ze ook in Paraguay en Haiti als een gek aan het vaccineren gaan. Niet alleen om daar een menselijke ramp tegen te gaan. (Dat zou op zich reden genoeg moeten zijn) Maar ook uit eigen belang.
Covid 19 begon ook in het verre China en was binnen no time de hele wereld over. Dat dat met nieuwe mutaties ook zal gebeuren is een kwestie van tijd.

SALUDOS de reisbegeleider
#117202 door hombredecuba
06 mei 2021, 10:55
Ook al zijn de cijfers niet 100% waterdicht kan iedereen zien dat de toestand in latijns Amerika dramatisch is. Ik heb vrienden in Peru en de berichten die ik ontvang zijn dramatisch. Ook vanaf Cuba zijn de berichten niet positief. Iedereen (behalve virus gekkies) is er van overtuigd dat dit geen griepje is en dat we er nog lang niet vanaf zijn. Misschien moeten we leren om ermee te leven. Want dit zal niet de laatste pandemie zijn. Hoop is dat de mutaties niet gevaarlijker worden waar de huidige vaccinaties geen bescherming kunnen bieden.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 4 gasten