over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#117198 door dasilvasolis
05 mei 2021, 17:50
Doden op straat in Ecuador en Bolivia. Massagraven in de Amazone terwijl President Bolsonaro covid negeert! Een minister van gezondheidszorg in de vorige regering van Bolivia die de boel oplicht met de koop van te duur afgerekende en verkeerde beademingsapparatuur. Peruanen die op de zwarte markt zuurstofflessen kopen voor zieke familieleden terwijl (ex) president Vizcarra zichzelf en zijn vriendjes stiekem vaccineert De verschrikkingen en het wanbeleid rond de pandemie in de regio zijn stuitend. Het leed grijpt om zich heen.

In de Nederlandse media wordt steeds Bolsonaro aangehaald. Doordat hij lockdowns tegenhield zou de pandemie uit de hand zijn gelopen. Het is een te eenzijdig verhaal wat niet verklaard waarom latijns amerika de zwaarst getroffen regio ter wereld is. De meeste landen in de regio hebben namelijk wel degelijk vroegtijdig serieuze maatregelen genomen. Grenzen werden gesloten en strenge lockdowns werden ingesteld. Vaak veel strenger dan de lockdowns in europa of in cuba.
In sommige landen zelfs voor de eerste bevestigde COVID besmetting..
Men zou verwachten dat landen met een vroegtijdige strenge lockdown significant beter zouden scoren. Dit blijkt niet het geval. Peru heeft ondanks de vroege, strikte en langdurige lockdown de hoogste sterftecijfers. Veel hoger dan Brazilie wat toch geldt als het voorbeeld van slecht coronabeleid.

Wat is er misgegaan in Latijns amerika? Waarom hebben lockdowns hier nauwelijks gewerkt.
Latijns Amerika is de regio waar een neo liberaal economisch model overheerst. Het is de regio met de grootste ongelijkheid ter wereld. De overheid is vaak zwak en klein. Corruptie is wijdverspreid.
De gevolgen van dit systeem voor pandemie bestrijding zijn fataal
1. Gebrekkige publieke gezondheidszorg waarin jarenlang weinig is geinvesteerd. Veel landen hebben slechte publieke gezondheidszorg voor de massa, en goede for profit zorg voor de rijken. Hierdoor onvoldoende middelen voor een effectieve preventie campagne , geen testcapaciteit, onvoldoende tracing en isolatie van besmettingen. Lockdowns zonder gecoordineerd bron en contactonderzoek en zonder besmettingen te isoleren werkt niet. Er zijn ook geen middelen en professionals om grote groepen zieken op te vangen. Cuba heeft 9 dokters per 1000 inw. Peru slechts 1,2.
Colombia is qua armoedeproblematiek en ongelijkheid redelijk vergelijkbaar met Peru. Beiden hebben een liberale markteconomie en grote aantallen besmettingen. Verschil is dat Colombia vergeleken met Peru beduidend meer in gezondheidszorg investeert . Het heeft een duidelijk betere gezondheidszorg. Toegankelijker voor een groter deel van de bevolking. Daardoor is in Colombia, ondanks de grote aantallen besmettingen de gezondheidszorg niet ingestort zoals in Peru en Bolivia en is oversterfte lager.
2. Een zwakke overheid. Hierdoor is men slecht in staat effectief nationaal beleid te implementeren. Veel sectoren en regios worden nauwelijks bereikt. Veelzeggend is dat in delen van Colombia criminele bendes de handhavers van lockdownmaatregelen waren.
De staat heeft vaak niet de wil, en economisch niet de middelen om de bevolkig voldoende te ondersteunen tijdens de lockdown, en geen middelen om voor langere tijd de lockdown te handhaven. hierdoor gingen landen terwijl de curve omhoog ging de economie openen
3. Structurele corruptie waardoor de weinige economische en sanitaire hulp vaak niet op de bestemming aankomt.
4. Armoede. Groot deel van de bevolking leeft in slechte hygienische omstandigheden, en is afhankelijk is van informeel werk zonder sociaal vangnet. Doordat er weinig econmische ondersteuning van de staat is, is quarantaine een luxe die alleen de rijkeren zich kunnen veroorloven.

Peru is het voorbeeld voor wat er mis is in de regio.
Peru was in de laatste 20 jaar het toonbeeld van vooruitgang door gondstoffenwinning en door de markt de vrije hand te geven. Peru had de hoogste groeicijfers in de regio. Nu blijkt echter hoe flinterdun dat laagje vooruitgang was en hoe kwetsbaar dit model is. In al die jaren van economische groei is de corruptie gebleven, en is er weinig geinvesteerd in publieke gezondheidszorg. Zelfs naar Latijns Amerikaanse maatstaven. Ook bleef een groot deel van de bevolking even arm, levend in totaal onhygienische omstandigheden.
De nieuwe middenklasse die zich gevormd had in de goede jaren blijkt door gebrek aan sociale zekerheid makkelijk weer terug te vallen in armoede.
Hoewel de Peruaanse staat bij het begin van de pandemie de middelen had voor economische hulp van de bevolking. Kwam deze veelal niet aan. Peruanen moesten vaak in lange rijen staan bij banken om hun check te cashen. Niet ideaal in pandemieomstandigheden. De gezondheidszorg stortte vrij snel in. De Coronacrisis heeft de zwaktes blootgelegd van het Peruaanse neo liberale model.

De economische effecten van de covidpandemie. Armoede, honger en sociale onrust
Maar in Latijns Amerika is COVID niet het enige probleem. Waar in europa veel van de economische effecten van lockdowns en COVID door overheidssteun zijn verzacht, is dat in latijns Amerika nauwelijks het geval. Eenvoudigweg omdat het geld hiervoor ontbreekt. De FAO waarschuwde vorig jaar dat door de pandemie armoede en honger enorm zou toenemen in Latijns amerika.
De economische en sanitaire crisis heeft geleid tot groeiende spanningen in bijna alle landen in de regio. Bijna alle landen zijn het toneel (geweest) van sociale en politieke onrust. Zelfs in landen waar het normaal gesproken nooit onrustig is zoals Costa Rica.
Waar de rijke landen geld drukken en het begrotingstekort laten oplopen. Moeten de latijns amerikaanse landen de belastingen verhogen en bezuinigen. De rekening gaat met name naar de lage en middenklasse.

Op dit moment zijn er massale demonstraties in Colombia tegen het plan voor belasting verhogingen midden in een pandemie. Eufemistisch een belastinghervorming genoemd. De militairen en politie reageerden met grof geweld tegen de demonstranten. Tientallen doden en gewonden als resultaat. Ook al blies men de belastinghervorming af. De protesten gaan nu door. Nu tegen de regering het politiegeweld, het sociale onrecht en de corruptie.
(onze Nederlandse mensenrechtenambassadeur en de Nederlandse diplomatie zwegen trouwens over de mensenrechtenschendingen. de NOS noemde het in eerste instantie rellen. Niet zo verrassend want Colombia is namelijk een “democratische” bondgenoot. )

De economische en sociale crisis die een neveneffect is van COVID zal wel eens een veel grotere en langdurigere impact kunnen hebben op de gezondheid van de bevolking in de regio dan COVID.
De Verenigde Staten zal er hoe dan ook mee te maken krijgen. Want je kan op je vingers na tellen dat door de crisis de emigratie vanuit Latijns Amerika richting het noorden alleen maar zal toenemen.


Saludos

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten