over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#117159 door dasilvasolis
19 apr 2021, 18:13
Cuba was weer groot nieuws in de westerse mainstreammedia. Ook in Nederland.
Het partijcongres en het voorspelbare aftreden van Raul Castro als partijvoorzitter was voor de meeste Nederlandse media blijkbaar een belangrijke nieuwsgebeurtenis.  Grote artikelen in o.a trouw, RTL nieuws, Volkskrant over de erfenis van de Castros. 

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenl ... che-partij
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenl ... ria-y-vida
https://www.trouw.nl/nieuws/cuba-zonder ... ~bb8184a8/
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/ ... r~v435591/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b797ab47/
Zoals gebruikelijk veel cliches en feitelijke onjuistheden. Hier een paar verzamelt.

-          RTL nieuws: “In Cuba is de macht sinds 1959 in handen van de Communistische partij” 
(Fidel riep het socialistische karakter van de revolutie pas uit in 1961, de huidige communistische partij werd pas in 1965 opgericht) 
-          Edwin Koopman in Trouw: “zelfs het brood is schaars”  (Laat dat nou  net een van de dingen zijn die op dit moment niet schaars zijn)
-          Volgens Koopman zitten we in de diepste crisis sinds de val van de Sovjet Unie. Totale crisis zoals hij het noemt. Edwin zou beter moeten weten want hij was  hier in de periodo especial in de jaren 90.
-          Cuba is nog nooit zo arm geweest zegt de Cubaans amerikaanse historicus Lilian Guerra in de volkskrant. Ook deze historicus is de jaren 90 blijkbaar vergeten
-          RTL nieuws: “Lange tijd bleef het aantal coronabesmettingen beperkt door een zeer strenge lockdown”  het past in het cliche van de strenge communistische staat maar het is  onzin.  Grootste deel van Latijns amerika had veel strengere lockdowns zonder enig succes. Peru heeft  ondanks een jaar van avondklok en  strenge lockdowns de hoogste Covid oversterfte ter wereld. 2x hoger dan buurland Brazilie wat weer wel in het nieuws komt*
Dat Cuba Covid vorig jaar goed onder controle hield ligt veeleer aan de totale preventieve aanpak. Maar dat is een complexer verhaal en past niet in een oppervlakkig stuk. Enige in Nederland die dat verhaal  de moeite waard vond was de Arts Paul jonas die dit schreef in vakblad medisch contact. https://www.medischcontact.nl/nieuws/la ... corona.htm
Het aantal covidbesmettingen loopt snel op” beweert Edwin koopman in Trouw.  De werkelijkheid is dat het aantal besmettingen al een paar maanden redelijk stabiel schommelt tussen 700 en 1100 per dag. (veel te hoog natuurlijk, maar dat terzijde)

De artikelen zijn politiek  flink gekleurd.  RTL heeft het constant over het regime. Term die ze dan weer niet voor dictator Fulgencio Batista gebruiken die tot 1959 aan de macht was.  “De broers (Castro) kwamen aan de macht nadat ze met een groep revolutionairen de cubaanse regering wisten af te zetten”. “Sindsdien geldt in cuba een communistisch regime.” Aldus RTL.

In de artikelen wordt de huidige economische crisis op cuba veel genoemd. Edwin koopman heeft het zelfs over totale crisis. De rampzalige planeconomie wordt als primaire oorzaak genoemd. De Amerikaanse blokkade en de 240 aanvullende sanctiemaatregelen die Trump heeft ingesteld worden daarentegen nauwelijks genoemd. RTL noemt het zelfs helemaal niet. 

De keuze van geinterviewden en analysten is nogal eenzijdig. RTL laat Edwin Koopman die ook voor Trouw schrijft aan het woord,  en de Cubaanse  “vluchteling” Victor
Victor leverde zoveel kritiek op het systeem dat hij in 2018 naar Nederland moest vluchten. “Na de dood van Fidel Castro vertelde ik aan de buitenlandse pers hoe ik dacht over zijn leiderschap. Ik werd daarvoor opgepakt en moest vijf dagen de gevangenis in”  Hij bleef illegaal blogs schrijven over de toestand in het land en voerde actie om de positie van de lhbt gemeenschap in Cuba te verbeteren. “Onze beweging die voor de vrijheden in Cuba staat, groeide gigantisch. Het bracht zo’n effect mee dat ik de veiligheidsdienst van cuba weer op mn dak kreeg. Als ik niet zou stoppen zouden ze ervoor zorgen dat mijn moeder werd ontslagen.Ik wilde niet dat mijn familie hierin werd betrokken en dus besloot ik te vluchten”

Hij zal een van de weinige homosexuele Cubaanse asielzoekers zijn die met zo’n verhaal asiel kreeg. Nederland heeft daarna snel een transitvisum voor Cubanen ingesteld voor een overstap op schiphol.  Voordat er meer Victors zouden komen.
Blijkbaar is in Nederlandse mainstreammedia komen  met je foto,  en dit verhaal vertellen dan weer geen reden om bang te zijn dat je Cubaanse moeder ontslagen wordt. Benieuwd welke gigantisch groeiende beweging hij in 2018 had, waar we daarna nooit meer van gehoord hebben.

Edwin Koopman in trouw citeert de hoofdredacteur van 14y medio.  Echtgenoot van Yoani sanchez.  Koopman citeert graag dissidenten, Zelfs in een artikel over de Cubaanse vaccins citeert Koopman enkel beroepsdissident Ferrer. Blijkbaar  een deskundige op het gebied van immunologie.

Daarnaast hebben we de Cubaanse econoom Omar Everleny  die standaard in europese mainstreammedia opduikt in stukjes over Cuba. Bij de analyse van het congres wordt hij zowel geciteerd door Trouw, de Volkskrant als het Spaanse El Pais

De 4 deskundigen die de volkskrant aan het woord laat: een Nederlandse cultuurdeskundige die deskundig schijnt te zijn in Cubaanse literatuur,  Lilian Guerra en Michael Bustamante, Twee Cubaans amerikaanse academici uit Florida. En de enige die op Cuba woont is dus alweer Omar Everleny.
Ik zeg niet dat Omar Everleny een slechte econoom is. Maar het lijkt of hij de enige cubaan is die wat zinnigs mag vertellen.

Opmerkelijk dat niemand van de communistische partij aan het woord komt. Of zelfs maar een Cubaan die zich revolutionair voelt. Die bestaan blijkbaar niet in Cuba.
Het is als een artikel over de erfenis van 10 jaar Mark Rutte met  enkel interviews met SPers,  en ex VVDer  Geert Wilders.  

Buitenlands nieuws in de Nederlandse media lijkt qua eenzijdigheid en uniforme standpunten  sprekend op de staatsmedia in Cuba.  Volkskrant, trouw, parool, AD, NRC,  RTL  of de NOS . Overal vrijwel identieke artikeltjes Alles met hetzelfde liberale sausje. Alsof je Granma  en  Juventud Rebelde leest. En daarna de Cubaanse staatstv aanzet.  Enige verschil. In Cuba socialistische eenheidsworst , in Nederland (neo) liberale eenheidsworst.

Meestal schrijven ze tegelijk over dezelfde onderwerpen. Vandaag allemaal over Castro die terugtreed. Morgen allemaal over de zorgelijke toestand van Navalny en over het Covidwanbeleid van Bolsonaro. Daarna over de Russische dreiging rond Oekraine.

Wat wil je. De nederlandse media zijn maar in een paar handen.  Alle grote kranten zijn van dezelfde twee Belgische multinationale mediaconcerns.  RTL is in handen van mediareus Bertelsmann. Over de NOS zal ik het maar niet hebben.

In cuba kan ik nog onafhankelijke (door het westen gesponsorde) media uit miami lezen voor een afwijkend standpunt.  In Nederland is er voor buitenlands nieuws geen enkele krant of zender met een afwijkend standpunt.   Zet alle Nederlandse latijns amerika verslaggevers  en deskundigen bij elkaar op TV voor een discussie over Cuba. (of  Venezuela of ...)  Het zal net zo saai worden als de Mesa Redonda. Ze zijn het allemaal met elkaar eens!

Lang leve de evenwichtige en o zo diverse nederlandse journalistiek!!!!!

 Saludos de reisbegeleider


Terzijde. De vergeten Pandemieramp in Peru.
·        The financial times verzamelt gegevens van oversterfte van verschillende landen. https://www.ft.com/content/a2901ce8-5eb ... df5b386938
 Oversterfte is verschil tussen sterfte gedurende de pandemie en sterfte in voorgaande jaren.
Brazilie wat veel in het nieuws komt vanwege de schandalig slechte aanpak van Bolsonaro is niet het land met de hoogste oversterfte. Verre van. Dat is Peru, met een pandemieramp  die al een jaar duurt. Ondanks strenge lockdowns en avondklok. Ondanks de verplichte mondkapjes en glazen hoofdmaskers in OV.  Het is nauwelijks in het Nederlandse nieuws gekomen. Waarom? Allereerst omdat de Braziliaanse  variant ons Nederlanders kan raken. Zouden er alleen maar brazilianen dood aan gaan dan zou het iedereen een rotzorg zijn. Hooguit een klein artikel op pagina 20. Daarnaast Brazilie met een rechts populistische “schurk” die covid ontkent als schuldige,  is een makkelijk artikel . Het past in  het plaatje van de liberale mainstreammedia. Makkelijker dan een complex verhaal over een falend ( neo liberaal) systeem  zoals in Peru.

Dat de 2e ronde van de presidentsverkiezingen in Peru tussen de extremen gaat van de populistisch (extreem) rechtse Keiko Fujimori en de (extreem) linkse Pedro Castillo is het logische gevolg hiervan. Voor veel westerse media was het een totale verrassing.

·        Oversterfte Peru  1 jan 2020 -  4 april 2021 = 142972 op een bevolking van 33.3 miljoen inwoners      =   4293 per 1 miljoen inwoners. (0.43% van de bevolking)
Dit betekent niet dat er 142972 Peruanen in die periode zijn overleden maar dat er gedurende deze  pandemie tot 4 april  142972 meer Peruanen zijn overleden dan men zou mogen verwachten.
Ruim 2x zo hoog als de oversterfte in Brazilie (tot 13 maart  oversterfte van 1613 per milljoen inw) en bijna 4 x zo hoog als de oversterfte in Nederland. (Tot 21 maart  oversterfte van 19456 op 17.1 miljoen inw = 1133 per miljoen inw)

In Nederland is de oversterfte hoger dan de officiele coviddoden maar het verschil is “slechts” 3000.  In Peru is de oversterfte bijna 3 keer zo hoog als de geregistreerde coviddoden.
Laatst bijgewerkt door dasilvasolis op 20 apr 2021, 19:08, in totaal 1 keer bewerkt.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten