over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#117076 door dasilvasolis
03 apr 2021, 01:42
Laatste keer dat Cuba meedeed aan een wereldkampioenschap voetbal was in 1934. Het zal  nog wel even duren voor Cuba weer acte de presance zal geven want Qatar kan men wel vergeten. Het nationaal elftal is de 1e voorronde voor  kwalificatie voor Qatar 2022  begonnen met 2 nipte nederlagen tegen guatemala (1-0) en Curacao (1-2) getraind door Guus Hiddink.  Hiermee is het virtueel reeds uitgeschakeld.

Helaas had het team een gebrekkige voorbereiding, mede door Covid had men niet of nauwelijks samen kunnen trainen. Ook lag de nationale competitie vanwege Covid al heel lang stil.

 De eerste partij was Cuba de onderliggende partij en won Guatemala verdient. Tegen het favoriete Curacao, waarvan de meeste spelers in de Nederlandse eerste divisie uitkomen, speelde  Cuba al veel beter. Het was zelfs de betere ploeg. Het ontbrak echter aan de scherpte en de dosis geluk.

Ondanks de teleurstellende resulaten  zijn er hoopgevende tekenen voor het Cubaanse voetbal. Allereerst was het een  historische moment voor het Cubaans voetbal. Voor het eerst waren Cubanen  die in buitenlandse profcompetities spelen opgeroepen voor het nationale elftal.
Vooralsnog zijn het geen spelers die in topteams spelen.  De enige speler die in een Europese topcompetitie speelt is Onel Hernandez. Hij speelt  bij Norwich in Engeland
Toch was duidelijk te merken dat het een enorme impuls geeft aan het nivo. Cuba speelde veel georganiseerder en proffesioneler dan voorheen. Het spel zag er verzorgd uit. ,

De populariteit van  voetbal stijgt al jaren  in Cuba. Als kijksport lijkt voetbal baseball in populariteit gepasseerd Cubanen richten zich daarbij niet op het eigen nationale voetbal maar op europees voetbal. Real Madrid en Barcelona zijn de populairste  teams. Messi, Ronaldo en Neymar de populairste spelers. De laatste jaren werd er steeds meer voetbal uitgezonden op tv. Geen Cubaans  maar Europees voetbal, Vooral spaans voetbal. Maar daarnaast ook premier league en bundesliga voetbal. Tot vorig seizoen werden de belangrijkste champions league wedstrijden ook live uitgezonden. Van Barca en Real Madrid kon je alle Champions league wedstrijden live volgen.

Helaas zijn er dit jaar enkel nog samenvattngen van de champions league wedstrijden. Naar ik begreep  door een probleem met de uitzendrechten

Maar niet alleen als kijksport is voetbal steeds populairder. Steeds meer kinderen kiezen voor voetbal in plaats van baseball. Internet en tv helpen daarbij ook om technieken over te nemen. Op trapveldjes zie je jongeren moderne freestyle trucjes doen, die ze van videos van idolen als neymar hebben overgenomen.

Vooralsnog is het nivo van de landelijke competitie nog laag. Wedstrijden vol kinderlijke fouten, en slechte balaannames. Velden zijn vaak ook erbarmelijk. Het nationale voetbal wordt dan ook weinig gevolgd door de Cubanen

Maar potentieel is er zeker. Hopelijk dat er een getalenteerde generatie Cubaanse spelers opstaat, die vanuit Cuba door kan groeien naar buitenlandse competities. Wat het nivo omhoog zou krikken.  

Geef het 10 of 20 jaar. Maar misschien wordt het sportgekke Cuba nog  eens een echt voetballand. 

SALUDOS DE REISBEGELEIDER

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

Recente Topics

Default Avatar rondreizen

by: Tijn

13 apr 2021, 12:17

Default Avatar Religies op Cuba

by: Everdine

13 apr 2021, 03:19

Avatar gebruiker Voeding op Cuba.

by: Pieterklu

12 apr 2021, 12:21

Default Avatar Zo zijn onze manieren . . .

by: Everdine

10 apr 2021, 11:18

Twitter

Over Cubaforum.nl

Cubaforum.nl is de online ontmoetingsplaats voor en door Cubaliefhebbers. Het gaat hier over vakantietips en reisinformatie, over het eiland en haar bewoners, de muziek, uitgaan, relaties met Cubanen.

Onderwerpen als Cuba, casa particular, Cuba rondreis, Havana, Varadero, Santiago de Cuba, Trinidad, Camaguey of Cayo Coco.