over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#117093 door Ukraina
04 apr 2021, 22:03
Poging tot een staatsgreep tegen het Socialistische Systeem: 24 jaar cel.

Vier Cubanen zijn door de Kamer voor Misdrijven tegen de Staatsveiligheid van de Provinciale Volksrechtbank van Havana in december 2020 veroordeeld tot 17 en 20 jaar gevangenis. Een vijfde Cubaan kreeg 3 jaar voor medeplichtigheid. Daar bovenop is hun ‘immigratiebeperkingen’ opgelegd. Een eufemisme voor levenslang gevangenschap op Cuba: ze mogen het eiland nooit verlaten en kunnen (dus) geen paspoort aanvragen. Voor altijd gevangen op Cuba. Sommigen hier noemen dat ‘een dingetje’. Ik denk dat de staat hun zo het zwijgen oplegt, eenmaal in een buitenland zouden zij eens de ware toedracht kunnen vertellen.

Wat is er gebeurd? In mei 2019 ontspoorde een goederentrein. Daar bestaat geen twijfel over. Pas in december 2020 werd het ongeval als een aanslag gemeld, dat bleek het regime blijkbaar veel beter van pas te komen. De rest van het verhaal, en de veroordeling, is namelijk zeer ongeloofwaardig.

Voor $1000.- zouden 2 ‘Amerikaanse’ Cubanen een Cubaan hebben verleid een trein te laten ontsporen. Daar heeft hij 4 anderen bij ingeschakeld. Nu denkt u wellicht dat is $200- per persoon. Maar nee, persoon 5 wou niet meedoen. Maar hij kwam vreemd genoeg wel op de uitkijk staan. (Straf 3 jaar.) Dus dat word $250 per persoon. Hoewel het niet duidelijk is wat de verdeel sleutel zou zijn.
Hoe dan ook, denkt u dat er ook maar een Cubaan te vinden is die voor dat lullig bedrag een trein laat ontsporen? En dan bedoel ik de eerstgenoemde $1000. Zo ja denkt u dat deze Cubaan nog 4 anderen zo gek kan krijgen voor nog veel minder mee te doen?

Het verhaal word nog sterker want bij de terroristiese opdracht hoorde dat de aanslag gefilmd moest worden. Dat is niet gebeurd, waardoor er slechts $500 werd uitbetaald. Contract is contract.

Dit is het verhaal van de politie, dat had u al door. En natuurlijk heel handig dat het niet gefilmd is, anders had de geheime dienst ook nog een filmpje van de aanslag moeten produceren. Om daarvoor expres een tweede trein te laten ontsporen is ook weer zo wat. Dat word allemaal te gecompliceerd.
Bovendien word de opdrachtgever nu extra zwart gemaakt: pas op lieve burgers je word belazerd door die Miami Cubanen! Ze beloven je gouden Bergen, en je krijgt slechts $500.
Op de een of andere manier had Tromp hier ook mee te maken, natuurlijk.

Een van de twee opdrachtgevers uit Miami bleek vlak bij het ongeluk een huis te hebben. Dom! Zo is hij ontmaskerd. De woning is door de staat geconfisceerd. De andere 5 Cubanen zijn waarschijnlijk illegale slachters. Die kon de geheime dienst als daders aanwijzen. Op het illegaal slachten van een koe staat in Cuba een vergelijkbare straf. Om welke reden iemand in Cuba achter de tralies verdwijnt is nog nooit van essentieel belang geweest. Hoofdzaak: opgesloten.
Er word nergens gemeld wat de advocaten van de verdachten ter verdediging hadden opgeworpen. In De Socialistiese Rechtstaat volstaan aanklager, rechter en veroordeelde, pardon: verdachte. Als onafhankelijke vierde staat daarboven de geheime dienst. Waarvoor heb je dan nog een advocaat nodig?
Tja wat zal er echt gebeurd zijn? Slecht materiaal, corrupt en incompetent management? Ongemotiveerde arbeiders bij de aanleg van de rails? Hoogstwaarschijnlijk. Belangrijk is om te weten dat Cuba zijn railnetwerk aan het moderniseren is, mbv China wil men in 2030 weer een goed functionerend spoornet hebben. Als nu al de treinen ontsporen is dat een grote blamage voor het ministerie van vervoer. Daar dient een goede verklaring voor te komen! Wat is er beter dan de buitenwereld te beschuldigen.
We zullen niet (snel) achter de ware toedracht komen want vrije pers en onderzoeksjournalistiek bestaat niet op Cuba. De pers , de politie en de rechtspraak staat volledig in dienst van de MinInt, oftewel de veiligheidsdienst. Desgewenst fabriceert zij ‘bewijsmateriaal’ en kiest zelf de daders uit.
De San Isidro beweging en alle andere Cubanen die denken dat er meer ruimte is voor vrijheid worden nu duidelijk gemaakt dat de staat alles doet om aan de macht te blijven. Dit ongeval presenteert ze als ‘sabotage’ en toont haar willekeur en almacht. Zodat niemand het in zijn hoofd haalt om meer vrijheden te eisen.

Om dat nog eens duidelijk te maken staat er onder het stukje heel cynies: De veroordeelden en het parket hebben het recht om tegen het vonnis beroep in te stellen bij het Hoge Volksgerechtshof.

http://www.granma.cu/cuba/2021-03-04/sancionan-a-los-autores-del-descarrilamiento-del-tren-mariel-habana-cardenas-04-03-2021-01-03-28
https://www.cibercuba.com/noticias/2020-12-09-u192519-e192519-s27061-decomisan-habana-propiedades-residente-eeuu-acusado
#117100 door Jan Almeida B.
05 apr 2021, 13:13
Het lijkt mij eerder een 'uit te hand gelopen actie' van een dikke Cubano-Americano (zogenaamde 'especulador')die in zijn nieuwe vaderland (/:) gekend is omwille van criminele zaken (stelen van brandstof). Het lijkt mij wel heel goed mogelijk dat hij slechts een paar dolares heeft betaald om een trein te laten ontsporen. Het is wel straf dat dan een link wordt gelegd met andere straatcriminelen (brandje stichten in een bodega, ruiten inslaan,..) en de San Isidro 'beweging'.

Ik lees dat de hoofdrolspeler, Luis Mario Vela Reyes, een huis en een finca hád in Marianao (Havana). Daar woont nu ongetwijfeld een apparatsjik in.

De strafmaat in Nl. voor sabotage van een trein bedraagt 15 jaar. Eveneens niet niks. Maar je kan al wegkomen met een paar uur schoffelen.

Iedereen zal nu wel terug wakker zijn. Opzet geslaagd...

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

Recente Topics

Default Avatar rondreizen

by: Tijn

13 apr 2021, 12:17

Default Avatar Religies op Cuba

by: Everdine

13 apr 2021, 03:19

Avatar gebruiker Voeding op Cuba.

by: Pieterklu

12 apr 2021, 12:21

Default Avatar Zo zijn onze manieren . . .

by: Everdine

10 apr 2021, 11:18

Twitter

Over Cubaforum.nl

Cubaforum.nl is de online ontmoetingsplaats voor en door Cubaliefhebbers. Het gaat hier over vakantietips en reisinformatie, over het eiland en haar bewoners, de muziek, uitgaan, relaties met Cubanen.

Onderwerpen als Cuba, casa particular, Cuba rondreis, Havana, Varadero, Santiago de Cuba, Trinidad, Camaguey of Cayo Coco.