over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#116865 door Ukraina
06 maart 2021, 13:07
Sinds een paar weken heeft Gente de Zona met rappers Maykel Osorbo en El Funky een hit op Cuba met: Patria y Vida. Zeer tegen de zin van de communisten die er via hun staatsmedia alles aan doen om de groep zwart te maken.

Elke toerist die Cuba heeft bezocht zal minstens 1 keer de slogan Patria y Muerte gezien hebben. Een 60 jaar oude slogan die je zo langzamerhand belegen kunt noemen. Deze muzikanten hebben dat veranderd in: Patria y Vida. Dat klinkt voor ons Nederlanders erg onschuldig, zelfs positief, wat kan daar nou op tegen zijn?

Maar in de Cubaanse context is dat contra revolutionair! Kritiek op het bewind is namelijk ten strengste verboden. Zeggen of zingen dat het op Cuba niet goed gaat moet ten alle tijden verzwegen worden.
Tja en dat doen ze nou net niet: het lied gaat o.a. over de gigantiese woonproblemen en het voedseltekort. Het land dat, dankzij de staatsgeleide economie voor 60% van zijn voedselvoorziening afhankelijk is van import doet het immers niet zo geweldig.

Miguel Díaz-Canel, bezocht in 2018 als fan van de groep, een concert in Havana. Of hij het liedje afgezien van de tekst mooi vind is niet bekent. Of Gente De Zona c.s. nog eens op communisties Cuba mag optreden is wel bekent. :wink:
https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-56135900
#116866 door havanalover
06 maart 2021, 13:39
Een ander liedje maar bittere realiteit uit het mecca van het kapitlisme
Uit California (silicon valley enz) zijn duizende mensen vertrokken: de reden? Niet meer te leven hoge levenskosten, extreem hoge huren enz
In Los Angeles Holywood, groeien de daklozen expondentieel. In centro Los Angeles groeit de beruchte "Skid Row" dagelijks, Skid Row is twee miles lang tentenkamp van daklozen. De daklozen "wonen" nu
ook op het strand en de beroemde Santa Monica boulvard. (zie de vele
You tube filmen. Dat is het resultaat van ongebreideld kapitalisme.
In Cuba heb ik nog geen enkele dagloze gezien.
#116868 door hombredecuba
06 maart 2021, 17:48
Het verschil is dat Cubanen het eiland niet kunnen verlaten. Maar er zijn nog steeds mensen die alle ellende op Cuba hebben gezien en toch nog het Communistisch systeem verdedigen. Dit geld ook voor reisleiders op Cuba. Die voor het aanvaarden van hun baan op Cuba moeten beloven/vastleggen dat zij niet negatief over het communistisch regiem zullen praten met toeristen. Op deze manier hebben zij zich laten muilkorfen en houden direct of indirect het communistisch systeem in stand en wegkijken/zwijgen over de problemen op Cuba.
#116869 door Robert
06 maart 2021, 18:28
Waarom zouden Cubanen Cuba niet kunnen verlaten?

Maar vergelijk het dan eens met Nederland, hoe zou jij het vinden als alle immigranten hier alleen maar van de daken zouden schreeuwen hoe slecht het hier wel niet is, dat terwijl ze wel van heel veel profiteren??
Wellicht iets in de trant van, als het je niet bevalt dan.......
#116872 door Everdine
07 maart 2021, 06:42
@havanalover: "In Cuba heb ik nog geen enkele dakloze gezien." - ik wel!!! In Havana.
Ik huurde daar een appartement in calle 16 met uitzicht op een kleine uitloper van de Malecon waar dagelijks daklozen zich kwamen baden in hun lompen en zich op de stenen rand in de zon lieten drogen.
#116880 door Pieterklu
08 maart 2021, 16:26
@hombredecuba: jammer dat je niet even doordenkt voordat je 'onze reisleiders' in Cuba de maat neemt. Het is gemakkelijk om vanuit je ivoren torentje, hoog en droog (pensioentje of salaris) in Nederland te blazen dat deze reisleiders zich hebben laten muilkorven en naar de pijpen dansen van het Communistische systeem. En daarmee concludeerden dat ze het systeem in stand houden. Als je dat zo stelt, heb je weinig idee hoe het er in Cuba toegaat. Als je in Cuba gaat werken, pas je je aan aan de regels en de mores die er gelden. Je houdt je ook aan de afspraken met het uitzendende bedrijf. Dat is in het belang van je werk, je inkomen en het welzijn van je dierbaren in Cuba. Uitwijzingen van buitenlanders vinden nog steeds plaats (de personas non grata). Een vroeger forumlid weet daar alles van. Het is gemakkelijk te oordelen, maar het relativeert ontzettend door je eens voor te stellen hoe jij jezelf als expat in Cuba zou opstellen. Een wandeling met de damas de blanca of een tochtje over Parc Central met met twee speenvarkentjes met de tekst 'Fidel' en 'Raoul?' Ik zou zeggen: toon begrip en waardeer deze reisleiders voor hun inspanningen om ons vakkundig te informeren.
#116896 door Ukraina
11 maart 2021, 12:19
Op de eerste plaats begrijp ik al niet dat mensen ervoor kiezen om in een dictatuur, zoals Cuba, te gaan wonen. Maar als je die keuze hebt gemaakt snap ik heel goed dat je wel link uitkijkt om de autoriteiten te 'bekritiseren'.

Om echter actief propaganda te produceren vind ik weer het andere uiterste.

Ellenlange teksten uitbraken die maar niet to the point komen, vol hele en halve waarheden, verdraaingen en ' emotie'(scoort goed!) kan je echt niet vakkundig noemen. Niet qua vorm, stijl noch inhoud.
Tenzij je voor de Granma schrijft... :wink:
Laatst bijgewerkt door Ukraina op 11 maart 2021, 13:41, in totaal 1 keer bewerkt.
#116900 door hombredecuba
11 maart 2021, 13:37
Inderdaad,zij hebben er bewust voor gekozen om in een dictatuur te gaan wonen en werken met alle beperkingen. Negatief praten over het regime betekent "Inpakken en wegwezen". Vandaar dat er ook aanhangers zijn op dit forum van het Communistisch systeem. Ook voor Cubanen die in de Hotels,Restaurants,overheid werken is het verboden om over politiek te praten met toeristen.
#116909 door Ukraina
13 maart 2021, 15:02
Robert schreef:Waarom zouden Cubanen Cuba niet kunnen verlaten?

Goede vraag! Het antwoord is: dat gaat prima.

OK nu vertrekken er even geen vliegtuigen, maar dat weerhoud de Cubanen niet, ze nemen de boot! Daar hebben ze al decennia lang ervaring mee. Zeewaardige vaartuigen gemaakt van piepschuim en planken. Kost niks! Besparen ze ook nog eens het vliegticket! Het water van de straat van Miami is lekker warm. Niet zoals de Noordzee.

Sommigen eindigen op de Bahamas, maar die hadden geen roer geinstalleerd. Anderen bootjes zinken, tja als je bezuinigd op je materiaal...
Degenen die door de US coastguard worden opgepakt worden later weer teruggestuurd naar Cuba. Dat was altijd al zo: je moest voordat de autoriteiten je oppakten met je voeten op de droge Amerikaanse bodem landen om asiel te kunnen krijgen.
Zelfs in 2021 zijn er al tientallen Cubanen onderschept door de US Coastguard. Dat betekent dat een veelvoud uit Cuba is vertrokken...
Artikel van feb 2021 over 8 Cubanen wo 2 zwangere vrouwen 16 dagen op zee:
https://www.theguardian.com/us-news/202 ... ofoam-boat
#116910 door Robert
13 maart 2021, 19:48
Was natuurlijk een retorische vraag op het schrijven van hombredecuba die claimde dat Cubanen het land niet kunnen verlaten!
Terwijl er, onder andere, was vastgesteld dat er jaarlijks zo'n 50.000 Cubanen met tot zo'n 5000usd op zak Cuba gewoon verlaten, en weer terugkomen ook.
Overigens is het niet een Cubaans dingetje dat je zonder geld je land lastig kunt verlaten.
Ook wereldwijd is er het feit dat mensen bereid zijn zijn tot grote risico's in de hoop er economisch op vooruit te gaan.
De droge voeten natte voeten regeling was er zeker niet altijd al, die is er gekomen na de exodus van 1994 als nieuwe interpretatie op de Cuban Adjustment Act van 1966 , en weer afgeschaft in 2017.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wet_feet,_dry_feet_policy
#116911 door dasilvasolis
13 maart 2021, 21:37
http://www.cubadebate.cu/noticias/2019/ ... ta-agosto/

2019 in 1e acht maanden 519000 cubanen die naar buitenland reisden .
die maakten 889000 reisjes
Daartussen zitten natuurlijk cubanen met dubbele residentie. (zowel in cuba als in buitenland(

geld en geen visum kunnen krijgen zijn zoals overal ter wereld de grootste belemmeringen. Belemmering is ook dat de vs zijn ambassade geen visa meer verstrekt. na het krekelincident
Cubanen moeten eerst naar guyana reizen om daar de VS visumprocedure te doen.

En inderdaad hijo en everdine ay el amor la cosa divina! Als het om de liefde gaat aint no mountain high enough

saludos

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten