over alles wat met Cuba te maken heeft...

Moderator: FORUMBEHEERDER

#116881 door dasilvasolis
08 maart 2021, 19:18
Het protestlied Patria y vida verovert de harten van de Cubanen. Maar als je het op je radio draait wordt die geconfisceerd.  Aldus de volkskrant in een interview met Cubaanse rapper el Funky.

Het is bullshit. Het is als dries roelvink  die zegt dat heel Nederland dol is op zijn muziek.

De volkskrant is blijkbaar al een tijdje niet meer op Cuba geweest . We luisteren liedjes niet op de radio, maar op een mobieltje. Als ik het liedje wil horen, en ja ik heb het geluisterd, doe ik dat via youtube . Mijn mobieltje is niet geconfisceerd, mijn internet niet geblokkeerd.  Ik deed het niet stiekem.

Ik ben, of misschien kan ik beter zeggen was , fan van Descemer Bueno. Voor mij de beste liedjesschrijver van Cuba. Was dus wel nieuwsgierig.
Na een paar keer luisteren was ik er klaar mee.  Waarom dit liedje mijn hart en dat van de meeste cubanen niet veroverde ga ik uitleggen . Eerst over de artiesten

Van el funky had ik tot voor kort, zoals de meeste Cubanen, nooit gehoord. Maykel Osorbo is iets bekender. Niet zozeer door zijn muziek maar vooral  door een protestactie in november  en door een video die rondging op social media waarin hij Trump vroeg  om Cuba binnen te vallen. Misschien dacht hij toen met een Amerikaanse invasie de harten van zijn landgenoten te veroveren.

Yonuel van de vroeger succesvolle groep orisha  was al jaren over het hoogtepunt van zijn carriere heen.  Sinds vorig jaar  had hij zich in zijn muziek tegen de Cubaanse revolutie gekeerd.  Zijn eerste poging was weinig succesvol. De enige rimpeling die het veroorzaakte was  vooral  het  zonder toestemming gebruiken van het liedje Ojala van Silvio Rodriguez. Terwijl de boodschap van het liedje tegen alles inging waar Silvio voor staat.

Door zich met Patria y Vida te koppelen aan de sterren Gente de zona, en Descemer Bueno is het gelukt. Hij is in de spotlight. Hij mocht zelfs bij het europees parlement praten waar hij, o ironie, vertelde dat hij alles over vrijheid in Spanje geleerd had. Net in de week dat een Spaans rapper de bak in ging voor een beledigende tekst.  

Hij zei daar te spreken namens alle Cubanen. Ik denk dat een volgende keer Lange Frans maar namens heel Nederland in de VN moet gaan praten

De echte sterren in het gezelschap zijn  Gente de Zona en Descemer Bueno.  Topmuzikanten uit het kleine Cuba die het tot internationale sterren hadden geschopt. Hun internationale succes vervulde Cubanen altijd van nationale  trots. (die trots is na dit liedje wel gezakt.)

Tot voor kort waren zij dikke vrienden met ¨het regime¨ (hier in cuba zeggen we trouwens de staat of de regering)  Paar jaar terug vroeg Gente de Zona tijdens een concert nog applaus voor ¨hun¨ president Miguel diaz Canel.  Dit viel minder in Miami  waar zowel Gente de Zona als Descemer Bueno al jaren wonen.  Miami, waar de  radicaal rechtse cubaanse amerikaanse gemeenschap veel macht heeft.

Afgelopen jaar werd er in Miami grote druk op Cubaanse artiesten uitgeoefend.  Influencer Oatala (Cubaanse amerikaan en fervent Trumpsupporter)  speelde een grote rol. Er werd een succesvolle campagne gevoerd in Miami  om  Cubaanse artiesten die zich niet tegen ¨Het regime¨ uitspraken in de ban te doen. Ook werd gepushed dat zij hun green card maar  moesten inleveren

Gente de Zona en Descemer Bueno zijn blijkbaar gezwicht voor de ¨democratische¨ druk. Ze hebben plots een politieke 180 graden draai gemaakt. Ze hebben zich gekeerd tegen alles waar ze voorheen goed mee omgingen..

Ze hebben zich aangesloten bij de campagne van de extreem rechtse cubaans amerikaanse lobby  die tracht te voorkomen dat Joe biden de relaties met Cuba normaliseert.

In Cuba zuchten we onder de gevolgen van een economische crisis door covid, door het wegvallen van toerisme ,  door staatsfalen, maar vooral door de waslijst aan sancties die Trump in 4 jaar tegen het eiland heeft ingesteld.  We staan hier lang in de rij voor de winkels, en hebben aan van alles tekort.  Iedereen hoopt dat Biden de sancties verlicht, en dat het cubaanse kandidaatvaccin snel een succes blijkt

Juist n deze moeilijke tijden sluiten deze vroegere idolen zich aan bij de lobby die juist meer sancties willen tegen Cuba. Sancties die iedereen in Cuba, ongeacht politieke voorkeur, hard raken!  Vanuit hun miljonairswoning in Miami roepen ze op om in opstand te komen.  

Volkskrant denk je echt dat je hiermee Cubaanse harten verovert? Porfavor!!!!! 

Voor de meeste cubanen zijn het enkel opportunisten die hun ziel verkocht hebben aan het grote geld.  Wat de cubaan op dit moment nodig heeft is het opheffen van de Amerikaanse sancties. Niet een zoveelste holle kreet van een paar getalenteerde maar over het paard getilde artiesten.

Holle kreten heeft Cuba al genoeg!

Ik zal blijven luisteren naar de prachtige liedjes van Descemer Bueno als het me tenminste lukt de bittere smaak van dit nummer weg te werken. Bitter, niet omdat hij zich tegen de revolutie keert. Dat interesseert me niet. Maar wel, omdat hij op dit moeilijke moment, zijn landgenoten in de steek laat, en zich schaart bij diegenen die uit puur eigenbelang zich wentelen in het leed van de Cubanen dat ze aanrichten met hun blokkade, en hun sancties.

SALUDOS DE REISBEGELEIDER
#116886 door HijodelMundo
09 maart 2021, 21:56
Dasilva,

Ik lees je stukken graag en ben het niet in alles met je eens maar herken in je stukken wel het Cuba dat ik ken.

Wat ik ook herken in Cuba is het veelvuldig gebruik van drogredenen in de repliek op kritiek. En ook mask je je in dit stuk schuldig aan.
De personen en hun beweegredenen in diskrediet brengen om de boodschap in twijfel te trekken.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Alles wat je stelt zou waar kunnen zijn maar dan nog maakt dat waar ze over zingen niet minder waar.
Je kan het een lelijk nummer vinden, je kan het niet eens zijn met wat ze zingen maar dat staat los van alles wat je Yotuel verwijt (ook dat staat je vrij ze te verwijten, maar stast toch echt los van de boodschap)
Dat ze volgens jou niet namens alle Cubanen praten is volkomen logisch. Niemand die zich uitspreekt spreekt namens alle Cubanen.

Verder ben ikzelf groot liefhebber van Orishas en de successen van weleer hebben ze niet meer maar yotiel timmert al jaren prima aan de weg.
Ook dat verhaal over dat lied wat ze van Silvio Rodríguez 'gejat' hebben ligt genuanceerder dan je doet voorkomen.
Ze hebben hem meermaals getracht te contacteren voor het gebruik van zijn lied en kregen nooit antwoord (voelt Sbio zich te goed voor 'gewone' rappers?) en het lied was vrij van rechten om gebruikt te worden (als dusdanig geregistreed), ze hebben het derhalve gratis gepubliceerd en Silvio Rodriguez gecredit als auteur. Perfect legaal!
"28 de enero

Los Orishas publican un comunicado que niega las acusaciones de plagio o de uso indebido de una obra con derechos de autor. Enfatizan que se da crédito a Silvio Rodríguez en YouTube (hecho que había sido poco comentado hasta entonces) y explican que intentaron hacer las gestiones pertinentes con los representantes de Silvio, pero que nunca recibieron una respuesta. Para evitar conflictos de recaudación el equipo decidió publicar gratis la canción “Ojalá pase” en todas las plataformas digitales. De cualquier modo, aseguran, “Ojalá” está libre para licencias online según los registros de The Harry Fox Agency (probablemente la mayor agencia de derechos de autor en Estados Unidos y el mundo) y declaran que ya registraron de manera legal su uso. De comercializarse el tema, ha quedado escrito que Silvio se llevaría la mayoría de las regalías."
https://vistarmagazine.com/breve-cronologia-de-la-polemica-entre-silvio-y-los-orishas/

Dus dat jij het een schijtnummer vind, prima. Maar je argumentatie klopt niet.
En helaas is het voor veel cubanen een lied en uiting waar ze zich wel in herkennen!
#116887 door dasilvasolis
09 maart 2021, 23:42
beste hijo.

dank voor je reactie. leuk te horen dat je mijn stukjes graag leest en dat je het cuba wat jij zo goed kent, erin herkent.

Dat we dingen anders zien is logisch. Muchas cubas en una cuba zoals het liedje van buena fe zegt. zoveel personen zoveel meningen.

Wat betreft het gebruik van ojala. Je hebt gelijk dat orisha zelf zegt dat het legaal was, aangezien het rechtenvrij zou zijn. Ik had dat ook al gelezen
Ik heb het voor de vaart van het verhaal weggelaten . Want dan kom je in die legale discussie. Maar ook al zou het legaal zijn, of het daarmee ethisch is om het zonder toestemming te gebruiken, voor een lied met een uitgesproken politieke boodschap, die haaks staat op die van de auteur? Ik vind van niet. Maar daar kan je van mening over verschillen.
Silvio had zeker geen toestemming gegeven. Dat weet Yotuel ook wel. Silvio was ook niet blij met het liedje.
Of hij zich te goed voelt om antwoord te geven aan een rapper of dissidente rapper? Ik weet het niet. Op zijn blog geeft hij wel op heel respectvolle wijze antwoord op een post van camila. 1 van de 27N demonstranten. Maar ik ken silvio niet persoonlijk.

Niet ik, maar Yotuel zelf heeft gezegd dat hij in het parlement namens heel cuba praat. (hablaré en nombre de toda cuba) Dat vind ik nogal arrogant. Want natuurlijk praat hij niet voor heel Cuba

Het probleem ligt mij niet zozeer in het nummer. De muziek is trouwens prima want het zijn en blijven goede artiesten .

Het probleem voor mij is vooral het kamp waar ze zich nu bij geschaard hebben. Oatala en consorten.
De extremisten uit miami. Degene die de economische blokkade van Cuba tot extreme hoogtes hebben gebracht, en liefst nog een tandje aandraaien.
En diegenen die er nu alles aan doen om te voorkomen dat Biden de relaties net Cuba normaliseert.
Want voor mij is dit liedje gewoon onderdeel van die campagne

Als je zegt dat je wil dat er een ander systeem komt. Dat je tegen de revolutie bent. Dat vind ik prima. Ken genoeg mensen in mijn omgeving die dat vinden.
Ikzelf wil ook 1000 zaken anders hier
Wat ik niet kan snappen is dat dan gelijk moet betekenen dat je de zijde kiest van de extremisten , oatala en consorten, degene die de oorzaak zijn van alle sancties. Die bereid zijn om voor hun regimechange een heel volk te laten lijden. En dat tijdens een pandemie.
Als je dan in het liedje zegt dat er geen jama is terwijl je tegelijkertijd nu in het kamp zit wat jarenlang lobbiede voor meer sancties, die daar heel veel mee te maken hebben? Tja...
Dat je dat liedje ook nog eens gaat maken met een rapper die een paar maanden terug nog om een amerikaanse invasie vroeg in je eigen land

Als je dat doet als je een paar jaar geleden nog goede maatjes met het systeem was ,zoals gente de zona of descemer bueno dan is dat voor mij oportunistisch.

Hoe je ook politiek denkt over het cubaanse systeem. Niemand die van Cuba houdt kan toch voorstander zijn van de amerikaanse sancties ? Niemand die van Cuba houdt kan toch voor een Anerikaanse invasie zijn?

Saludos
#116899 door Ukraina
11 maart 2021, 13:26
Ik heb het stukje in VK opgezocht. Helaas zit het achter een paywall. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bbe15c49/

Gelukkig is hetzelfde onderwerp een week eerder in Trouw behandeld. Vrij te lezen.

Geschreven door Edwin Koopman, van hem weten we zeker dat ie al lang niet meer in Cuba is geweest: meer dan 15 jaar. Hij komt het land niet meer in, moet je maar niet de kritiese journalist willen uithangen. Zie boek:De Ritselaars van Havana.
Hoe dan ook, hij meent desondanks nog iets over Cuba te kunnen schrijven. Je zou denken daar peinst ie niet meer over maar ons geluk is dat hij iemand is die nadenkt ipv peinst. En hij is Latijns-Amerika journalist en analist voor VPRO Bureau Buitenland, Trouw en Elsevier. Dat zijn rechtse media, vooral de VPRO.

Koopman schrijft interessante dingen, die TS uiteraard verzwijgt.

Een citaat: Op Twitter is inmiddels een challenge op gang gekomen waarbij Cubanen net als in de video Patria y Vida op hun lijf schilderen. Anderen laten de slogan circuleren door hem te schrijven op Cubaanse bankbiljetten. Toen een van de voormalige hongerstakers de kreet op haar huis schilderde, werd ze doelwit van een tegenactie: Patria y Vida verdween onder een dikke laag verf.

Ik kan het zelf niet beter verwoorden dus ik verwijs geinteresseerden naar dit artikel. :wink:

https://www.trouw.nl/buitenland/rappers ... ~b474fec8/
#116912 door Pieterklu
14 maart 2021, 00:19
Vooral zonde van het liedje vind ik dat het de al decennia bestaande tegenstellingen (en dus de voor- en tegenstanders van Cuba libre) op scherp zet. Juist nu terwijl er behoefte is aan rusten aan detante. Het vrijheidslied van Gente de Zona c.s. komt op een uiterst ongelukkig moment De regering Biden zal wel uitkijken om zich in het wespennest te wagen en zal de de hete aardappel van toenadering door schuiven. Toch al niet zo happig om de nek uit te steken omdat de hulp van Cuba met 2.000 'specialisten' aan het regiem van Maduro om de Venezolaanse vrijheidsrang te onderdrukken, zwaar op de maag ligt. Het lied zet de toch al gespannen relaties op scherp en dat doet de Cubaanse zaak (verzachting van de sancties) geen goed. Koren op de molen van de Miami-clan. Koren op de molen van de Cubaanse regering die des te fanatieker in de verdediging gaat. Tactisch gezien een slechte keuze van de heren muzikanten, die vermoedelijk goede bedoelingen hadden (ik geef ze het voordeel van de twijfel) maar wel erg naïef waren. En in de euforie van de overwinning van Biden en de extreem slechte economische situatie in Cuba, onderdeel van het schaakspel geworden zijn. We weten wat er van komt: 'De stukken worden van het bord gevaagd!'
#116913 door dasilvasolis
14 maart 2021, 01:14
pieterklu geloof jij echt dat het nummer met deze boodschap toevallig nu uitkomt?
Dat dit een toevallige timing is? Net nu biden president is?
Ik geloof best in toeval, maar dit is wel heeeeeeel toevallig. Ook een perfecte promocampagne tot in nederlandse kranten en europarlement aan toe.
Ook toeval? In politieke campagnes zit vaak weinig toeval

Als wat jij schrijft gebeurt , dat de regering biden niets doet uit angst zich in dit wespennest te begeven heeft het liedje toch perfect meegewerkt om het doel te bereiken van de oatalas van miami. Die willen detente juist koste wat het kost voorkomen. Voor hun komt het nummer "toevallig" op het perfecte moment.
Cuba wil detente , Miami niet

Saludos
#116929 door Ukraina
15 maart 2021, 18:07
Wat er aan vooraf ging. (Een ander citaat uit genoemde artikel voor degenen die niet de moeite hebben genomen het te lezen.)
In november ging een groep kunstenaars, die zich de San Isidro-beweging noemt, in hongerstaking voor de vrijlating van een collega. De politie pakte ze met geweld op, waarna zich honderden mensen verzamelden voor het ministerie van cultuur om hun vrijlating te eisen en meer vrijheid voor cultuur. Osorbo zelf werd vorige maand nog opgepakt toen hij demonstreerde voor aftreden van de cultuurminister. Beelden van de repressie maken deel uit van de video.
https://www.trouw.nl/buitenland/rappers-komen-in-verzet-tegen-cubaans-regime-met-vlijmscherp-muzikaal-pamflet~b474fec8/

dasilvasolis schreef:Ik geloof best in toeval, maar dit is wel heeeeeeel toevallig. Ook een perfecte promocampagne tot in nederlandse kranten en europarlement aan toe.
Ook toeval? In politieke campagnes zit vaak weinig toeval


In de visie van de werkloze reisleider zal dit wel een'politieke campagne' zijn die bij de 'perfecte promocampagne' hoort. Elke kritiek op het regime is gefrabiceerd, toeval bestaat niet. (Dit is wel heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel toevallig)
Als dat zo duidelijk is waarom trapt de staatsveiligheid dan elke keer weer in de val?

De taak en reactie van de staatsveiligheid op Cuba is steeds onderdrukken van elke kritiek, is dat ook toeval? Nee dat is het communisties systeem. Mede daardoor komt het geen stap verder.

'tot in nederlandse kranten en europarlement aan toe.'

De ene keer klaagt de werkloze reisleider dat er geen info over Cuba in NL kranten te vinden is, de ander keer klopt de info niet met zijn 'feiten'. Deze keer gaat het weer niet naar zijn zin.
Vervelend dat de NL pers niet naar de pijpen van het Cubaanse regime danst.
Veel vervelender is het dat er op Cuba geen vrije media bestaan zodat de heersers door journalisten krities ondervraagd kunnen worden zonder angst om opgesloten te worden. zodat bevolking kan lezen wat er aan de hand is. Maar dat is nou toevallig niet de bedoeling! :wink:
#116940 door Ukraina
15 maart 2021, 23:00
Anders dan ts suggereert is genoemd liedje verboden op Cuba. Geen enkele medewerker van de staatsmedia zal het in zijn hoofd halen het uit te zenden.
Als je dit nr hoorbaar op straat afspeelt krijg je gelazer met de (geheime)politie. Mogelijk word je gearresteerd.
8)
#116949 door Pieterklu
16 maart 2021, 17:59
@Dasilva: ik geloof, net als jij niet in toeval als het gaat om geëntameerde politieke uitingen met, over en door Cubanen over vrijheid van leven in Cuba. De timing is niet verrassend als je jouw landgenoten in Cuba, in deze absurd moeilijke tijd, een hart onder de riem wilt steken. Cubanen in yuma die Cubanismo als leibmotief hanteren zijn euforisch over de kansen die de nieuwe 4 jaren-termijn van Biden biedt. Ik, en velen met mij met familie in Cuba, zijn daar eerlijk gezegd door begeesterd geraakt. Ik wil graag terug naar de tijd van Obama en The Rolling Stones in Havana omdat die in mijn geheugen staat gegrift als teken van hoop, ontspanning en economische en vriendechappelijke toenadering. Dat gun ik de Cubanen van harte. De aanwijzing van Cuba tot terroristenland staat daaraan in de weg. Net als de 'hulp' van Cuba aan de Maduro-clan. Inmiddels is Patria y Vida een nieuwe splijtzwam geworden. Een stoot onder de gordel door gusanos zo zal de Cubaanse regering/Communistische partij die actie betitelen. Zonen van het volk die de Cubaanse vlag besmeuren. Dat is het effect dat de heren gezamenlijk in circa 4 minuten bereikt hebben. In het pak genaaid door de Miami mafiosi of toch ingegeven door ideële overwegingen? Goede boodschap, op het verkeerde moment, door 'betrokken' Cubanen vanuit een verkeerd oord!
#116952 door Jan Almeida B.
16 maart 2021, 22:01
Hele woordenbrij Pieter!

Bij geëntameerde politieke uitingen heb ik afgehaakt. Dat woordje gebruik je niet in deze context. Ik weet dat je zelf de betekenis niet weet. Ook niet van 'gremia' en tal van andere woorden waarmee je je zinnen lardeert.
#116960 door Ukraina
17 maart 2021, 15:15
@Pieterklu
Als ik het goed begrijp hadden ze volgens jou het liedje op een ander tijdstip wel mogen uitbrengen. Kun je aangeven wanneer in de afgelopen 60 jaar het acceptabel voor jou zou zijn geweest? Of onder welke omstandigheden in de toekomst?
Begrijp je dat je het over censuur hebt?

Als je het artikel in Trouw had gelezen wist je dat: 'De artiesten, onder wie meerdere Grammy-laureaten wonen in Miami, Madrid en Havana – fysiek gescheiden, maar in beeld en geluid vakkundig gemixt. '


Jan Almeida B. schreef:Misschien heeft hij geen keuze omwille van covid, of geniet hij van een sabbatjaar of voor mijn part leeft hij van de liefde of zo.


Dan is hij toch werkloos?! Heb jij misschien iets tegen werklozen? Ik niet. Een enkeling daargelaten, maar dat staat dan los van het arbeidsloos zijn. :wink:
#116963 door hombredecuba
17 maart 2021, 16:34
Heeft iemand op dit forum een idee hoe de Communistische dictatuur op Cuba ten val kan worden gebracht? Of gaan we nog eens 60 jaar van onderdrukking,mensenrechten schendingen,honger en armoede tegemoet.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten

Recente Topics

Default Avatar rondreizen

by: Tijn

13 apr 2021, 12:17

Default Avatar Religies op Cuba

by: Everdine

13 apr 2021, 03:19

Avatar gebruiker Voeding op Cuba.

by: Pieterklu

12 apr 2021, 12:21

Default Avatar Zo zijn onze manieren . . .

by: Everdine

10 apr 2021, 11:18

Twitter

Over Cubaforum.nl

Cubaforum.nl is de online ontmoetingsplaats voor en door Cubaliefhebbers. Het gaat hier over vakantietips en reisinformatie, over het eiland en haar bewoners, de muziek, uitgaan, relaties met Cubanen.

Onderwerpen als Cuba, casa particular, Cuba rondreis, Havana, Varadero, Santiago de Cuba, Trinidad, Camaguey of Cayo Coco.