Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

Euro's, dollars, CUC's, creditcards, travellerchecks, pinnen?
 #114849  door Tijn
 
De nieuwe Dollarwinkels hebben bijeffecten. De koers van de dollar is op straat 1,15!!!
(euro 1,08 in de Cadeca, 1,12 op straat).
 #116449  door jorn2jorn
 
Het is inmiddels een stuk moeilijker om dollars te bemachtigen om bv een airco te kopen. De mannetjes die geld wisselen op straat worden opgepakt. Toch is er een levendige handel in spul uit de dollarwinkels. En, schrik niet, er wordt nu grif 1.60 betaald voor een dollar americano.
Daar wordt van alles mee gekocht en vervolgens minstens tegen de dubbele prijs weer doorverkocht. Wat dacht je van een tube tandpasta voor 6 dollar?
Zo heeft menigeen er een noeuw handeltje bij, en je hoeft er nu niet meer voor naar het buitenland te vliegen om inkopen te doen. :woow:
 #116450  door Tijn
 
De zwarte handel waar de overheid vanaf wil wordt enorm gestimuleerd door de dollar winkels. Hier in Camaguey doet tandpasta 8 op straat!
En inderdaad, de mensen die vroeger in het buitenland inkopen deden doen dat nu in de $$$ winkels...
 #117192  door jorn2jorn
 
De inflatie neemt hand over hand toe. Door de enorme schaarste zijn de prijzen op de zwarte markt ongelovelijk gestegen. bijvoorbeeld rijst: tot 100 cup/ lb, varkensvlees :150 cup/lb, olie: 500 cup/liter. Voor olie is dat 10 keer de oficieele prijs, de distributie van 1 per huishouding per maand, ligt helaas stil hier in Holguin. Ook de MLC winkels hebben geen olie (wel aircos en magnetrons).
Kleding en slippers, opgestuurd vanuit het buitenland zijn hot. Voor wie het kan betalen. 800 pesos voor een paar slippers en 850 voor een onderbroek. Dus maak uw familie blij en stuur een pakketje vandaag nog!
Mocht je het persoonlijk willen afgeven neem dan vooral ook wat dollars mee, want voor een dollar wordt nu grif 55cup betaald op straat. :stampen:
 #117193  door Robert
 
Voor die prijzen loont het om zelf een olie extractie machine, olie pers, te kopen en zonnebloemen in je tuin te planten.
 #117194  door dasilvasolis
 
Hier in camaguey liggen de prijzen wat lager en zijn de tekorten minder dan in holguin. .Maar begreep van tijn dat er redelijk grote prijsverschillen en enorme verschillen in bevoorrading te zijn binnen cuba op dit moment.
Camaguey. Rijst maand terug op 27 cup per libra. Schijnt nu wel al voor 50 cup te gaan. Rijst is schaars.
Camaguey is de situatie verder redelijk stabiel. (Op hetzelfde schaarstenivo) De markt bij mij in de buurt is wel redelijk gevuld met groente en fruit. Die prijzen stijgen niet zoveel.

Robert vrees dat Tijn die fles rum ruim gaat winnen want sinds een paar weken is de dollar weer gaan stijgen.
Dagkoers volgens de geheime en niet controleerbare methode dasilva
1 USD = 52,16 CUP


Saludos
 #117203  door Tijn
 
Prijsverschillen tussen de provincies zijn groot! Heb een roodtrip gemaakt Camaguey-Havana-Moa-Camaguey.
rijst: 35 in Camaguey, 60 in Havana, 90 in Moa
Olie/liter: Camaguey 200, Havana 100, Moa 350!!!
Koffie/kilo: Camaguey 1100, Havana 700 in Moa niet naar durven vragen...

Hoe verder naar het oosten hoe minder er te koop is en hoe duurder de dingen dus worden...

Alle T auto's zijn verhuurd aan Cubanen die de hele dag heen en weer scheuren om gebruik te maken van deze prijsverschillen...
 #117213  door Robert
 
Groeit de meeste koffie op Cuba niet juist tussen Santiago en Moa / Mayari? Wel daar is waar ik het indertijd tegenkwam.
Zou dus niet onlogisch zijn als nu net koffie (en cacao... ) in Moa iets goedkoper is.