Cubaanse steden, Cubanen, Cubaanse rum, Cubaanse sigaren, Havana, Santiago de Cuba, Varadero, Trinidad, enz 

Concerten, wie treedt waar op?

Moderator: FORUMBEHEERDER

 #114196  door Gibi345
 
Zondag 7 oktober Septeto Trio Los Dos in de Regentenkamer te Den Haag.
Aanvang: 15:00--Eindtijd: 17:00 uur.
Adres: Cort Heyligersstraat 4 – 2518 PD Den Haag.
http://regentenkamer.nl/

Septeto Trio Los Dos is dé vertolker van de Santiago de Cuba sound in NL. De Son. Denk aan Buena Vista Social Club. Al jaren een van de populairste latin bands van Nederland en de enige met deze unieke stijl. Vanaf 1997 werken ze intensief samen met topbands uit de oriente regio met als resultaat een zeer herkenbare eigen geluid en bomba. In Santiago de Cuba zelf geniet deze formatie grote populariteit. Optredens in de Casa de La Trova, El Quitrin en de Casa de La Musica alsmede Radio Revolución en Radio Mambí, twee spraakmakende zenders uit de Oriënte, hebben voor grote naamsbekendheid gezorgd.
http://regentenkamer.nl/productie/septe ... los-dos-6/

Neem rustig de tijd om de agenda van de Regentenkamer te bekijken, er is een grote variëteit aan muziekstijlen, goede maaltijden b.v. een Indische maaltijd op de donderdagavond er zijn jamsessies en je kunt op de zondagmiddag rustig naar live jazz komen luisteren.

Saludos,
Gibi
 #114249  door Gibi345
 
De geschiedenis van de Son zoals uiteengezet door montunocubano, in het gedeelte 'Son de la Loma' begint echt te leven als deze teksten vergezeld worden door bijbehorende muziek, we denken hierbij bijvoorbeeld aan de familie Valera Miranda maar natuurlijk ook andere Son-groepen uit het Oosten van Cuba, de Oriente. We zien hier het gebruik van vele soninstru menten die direct naar Afrika terugleiden (b.v. de grondboog, bas of zither genoemd)
http://www.montunocubano.com/Tumbao/ins ... andera.htm en die iets zeggen over de Afrikaanse gebieden en landen waar de Afro-Cubanen vandaan komen https://en.wikipedia.org/wiki/Ground_bow

Het zegt ook veel over waarvoor dit muziekinstrument gebruikt werd in Afrika b.v. de jacht. Opvallend is dat dit soort instrumenten gecombineerd werd met meer Spaans-Andalusisch georiënteerde instrumenten als gitaar en tres en muziekvormen (la decima).


Saludos,
Gibi

Ps; wat waren ze toen nog jong...
 #114251  door Gibi345
 
We gaan nog even door met de tumbandera, de aardboog, aardharp of grondboog. In de grond wordt een aarden pot (bunga) geplaatst daar wordt een huid overheen geplaatst met een gat erin daarin wordt een stok geplant daardoor ontstaat er een diep, hol geluid en kan dit instrument met namen als tumbandera, tingotalango of kimbumba haar functie als double bass vervullen, dit is van de oudste instrumenten op aarde!


Het muziekinstrument werd gebruikt gedurende plattelandsfeesten, quateque, in combinatie met andere instrumenten als bunga, marimbula, tres, gitaar enzovoorts, waarbij veel gebruik werd gemaakt van voorzanger/refrein, de nengon, er werd daarbij gedanst en wel de tumbandera, in Cuba aangeduid als een kleine rumba of rumbita. Hierin zijn zowel flamenco-elementen (de fandango) als rumba-elementen te herkennen. De Tumbandera bewijst dat de SON, de liedvormen en structuren, afgeleid zijn van rumbitas of de rumba. Toen dit soort rumbitas gespeeld werd met gitaren en muzikaal gebaseerd was op de guaracha cubana en b.v. gespeeld werd door het trio Matamoros was de 'rumbita flamenca' in het 19e eeuwse Andalusië geboren!
http://www.flamencopolis.com/archives/300

Saludos,
Gibi
 #114256  door Gibi345
 
De webpagina van montunocubano over de geboorte van de Son in de vallei Cauto in het Oosten van Cuba bevat veel informatie. Men probeert de geschiedenis te reconstrueren aan de hand van familiegeschiedenissen zoals die van de familie Varela Miranda. In deze familie herkennen we diverse elementen uit Europa, Afrika en Latijns-Amerika. Het gevaar van dit soort reconstructies is dat het geheel erg versimpeld wordt. Kijk je bijvoorbeeld naar de Spaans-Andalusische elementen zoals gitaar, tres, decima-copla, fandango, guajira dan blijkt uit onderzoek van Argeliers Leon en zijn vrouw Maria Teresa Linares dat de Cubaanse guajiros b.v. afstammelingen zijn van de Moren uit Andalusië die vanuit de steden van Andalusië, allerlei muziek-zang- en dansvormen hebben meegenomen naar Cuba, echter zij waren al reeds in Andalusië tot slaaf gemaakt en op galeischepen gezet. Er komt zo een hele Spaans-Andalusische stedelijke cultuur uit de 17e en 18e eeuw naar Cuba.

Maria Teresa Linares heeft dit in een artikel over de 'punto cubano' duidelijk proberen te maken, hier worden ook de kleine rumba's of rumbitas besproken;
http://www.revistas.unam.mx/index.php/a ... view/19658

Even het pdf-document downloaden.
Saludos,
Gibi
 #114258  door Gibi345
 
André Groen zei altijd het heeft een lange tijd geduurd voordat verschillende muziekstijlen werden samengevoegd. Dat is zeker bij de Són het geval. We hebben hierboven aandacht besteed aan muziek-, zang-, en dansvormen die uit de Spaans-Andalusische cultuur afkomstig zijn. Echter er is ook een zeer belangrijke Afrikaanse stroming. Daarvoor moeten we naar de kopermijnen in de Oriente.
https://en.wikipedia.org/wiki/El_Cobre,_Cuba

http://slaveryandremembrance.org/partne ... /?id=P0051

De Afrikaanse slaven het merendeel uit Kongo en Angola, kwamen in opstand en vluchten naar de bergen, grotten enzovoorts, ze werden daar 'guajiros' en vermengde zich met de Andalusische Moren en Indianen. Deze Afrikaanse slaven brachten o.a. de tumbandera, de bunga, de conga, bongó, marimbula enzovoorts met zich mee. Geleidelijk ontstaat er nieuwe sociale klasse van vrije, kleine boeren van gemengde origine die de verschillende muziekstijlen, zang- en dansvormen met elkaar fuseert en dat gebeurt eigenlijk al vanaf de 16e eeuw. André Groen had gelijk!

Saludos,
Gibi