Uitzendingen over Cuba

Moderator: FORUMBEHEERDER

#113521 door Gibi345
07 nov 2017, 12:08
We hebben al het een en ander over de rol van de Cubaanse piano geschreven in de ontwikkeling van diverse Cubaanse genres, echter Rebeca Mauleon is als geen ander instaat een overzicht te geven van de historische rol van de Cubaanse piano. Luister naar deze NPS radio-uitzending met Rebeca Mauleon zelf een geweldige pianiste in Latin genre.
http://www.npr.org/sections/altlatino/2 ... ic-grooves

Naast de prachtige radio-uitzending zijn er ook prachtige video's.
Saludos,
Gibi
#113524 door Gibi345
08 nov 2017, 08:30
Deze geweldige radio-uitzending over de geschiedenis van de Cubaanse piano door Rebeca Mauleon gaat vergezeld van een zgn. playlist van de SFJazz die niet te downloaden is op de NPS Altlatino pagina, hier een link naar deze lijst die wel functioneert.
https://sfjazz.org/onthecorner/playlist-piano-cubano/

Rebeca heeft ook een overzicht geschreven over de geschiedenis van de Cubaanse piano tussen 1840-1950 beschreven in haar boek 101 Montunos 1999, pagina 17 t/m 72 dat zeer de moeite waard is en voorzien van een CD. Dit boek is een introductieboek om de Cubaanse piano-stijl te leren spelen.

Saludos,
Gibi
#113552 door Gibi345
11 nov 2017, 11:20
Rebeca Mauleon is een geweldige pianiste die in 101 Montunos aangeeft hoe de geschiedenis van de Cubaanse piano is verlopen tot en met de jaren 50. Vanaf pagina 72 werkt ze toe naar de moderne tijd en spreekt van 'quartal harmony' in de constructie van de moderne montunos voor piano van de NY latin bands en bekende latin pianisten als Papo Lucca en Larry Harlow. Achter dit begrip schuilt een hele jazzgeschiedenis. Dit harmonie-concept is in de jaren 60 ontwikkeld door McCoy Tyner, Miles Davis en John Coltrane. Zij introduceerden tijdens de free jazz beweging van de jaren 60, de zgn. quartal harmony als basis van improvisatie.

Voor degene die meer over de moderne ontwikkeling van de Jazz willen weten evenals de hier genoemde artiesten en muzikale ontwikkeling, verwijs ik gaarne naar het voortreffelijke boek van Samuel A. Floyd Jr, The Power of Black Music: Interpreting Its History from Africa to the United States, New York, 1995 met name hoofdstuk 9, The Sixties and After.
http://www.oupcanada.com/catalog/9780195109757.html

Saludos,
Gibi
#113601 door Gibi345
20 nov 2017, 06:02
De Nada. Ik wil hier meteen van de gelegenheid gebruik maken om aandacht te vragen voor Emiliano Salvador, een van de belangrijkste Cubaanse pianisten die in de voetsporen trad van de pianisten van de descarga beweging als Emilio Flynn, Peruchin en Bebo Valdes en deze traditie trachten te moderniseren. In het artikel van Jazz Caliente wordt een korte omschrijving van zijn leven en werk gegeven, Emiliano een zeer belangrijke innovator van de Cubaanse piano traditie dreigt te worden vergeten, deels door zijn persoonlijke aard en gold en geldt als een van de belangrijkste moderne Cubaanse pianisten die ook instaat was de Afro-Cubaanse ritmes te verbinden met de moderne jazz, daarbij denken we aan MC Coy Tyner, Herbie Hancock en niet in de laatste plaats aan Bill Evans en Thelonius Monk.
Hier een link naar het artikel in Jazz Caliente met een video-fragment met Emiliano.
http://knkx.org/post/jazz-caliente-thel ... o-salvador

Hieronder een link naar een korte documentaire over zijn werk (in het Spaans);

Emiliano studeerde zowel percussie als piano in Cuba en de Amerikaanse jazzpianisten uit de Hard Bop en free jazz beweging die bekend waren met het Cubaanse montuno en mambo en dit gebruikte in hun werk en via de free jazz, diverse Afrikaanse elementen en principes in hun werk opnamen, de Cubaanse guaracha (rumba-vorm die zich goed leent voor piano) was een belangrijke bron van het werk van Emiliano iets dat hij deelt met Bebo Valdes.

Hier een link naar een korte wiki beschrijving (in het Spaans) van Emiliano.
https://es.wikipedia.org/wiki/Emiliano_Salvador

Rebeca Mauleon is een van de weinige pianisten die voortdurend de grote rol van de Cubaanse guaracha in de Latin muziek benadrukt of dat nu de Afro-Cubaanse 'Salsa' of fusie uit New York betreft of de Latin Jazz. Ze heeft ook een diepgaande kennis van de grote invloed die de Cubaanse piano traditie had én heeft in het ontstaan én de verdere ontwikkeling van de jazz in haar of zijn algemeenheid.

Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten