Wat moet je gezien of gelezen hebben?
#113530 door Gibi345
09 nov 2017, 11:14
Zoals aangekondigd de DVD 'Supernatural Rhythm and Grooves' met Raul Rekow, Karl Perazzo en Horacio Hernandez.

De Latin Rock band Santana waar jarenlang Rekow, Perazzo, Perazza en Vilato onderdeel van uitmaakten maakte de CD Supernatural. Rekow en Perazzo gebruikte deze gelegenheid om de Afro-Cubaanse achtergrond van de ritmes van de Rock and Roll te demonsteren en te analyseren. Je hoort en ziet dat deze percussionisten gebruiken maken van diverse Afro-Cubaanse ritmes in één Rock nummer. Na een paar keer luisteren ben je instaat van ieder lied de gebruikte Afro-cubaanse ritmes te noteren.


Saludos,
Gibi

Zij leveren het bewijs dat de Latin Rock maar ook andere vormen van Rock intensief gebruik maken van Afro-Cubaanse ritmes, ja zelfs de basis hiervan vormen!
#113714 door Gibi345
28 jan 2018, 10:06
Aan dit soort radio-documentaires ligt veel onderzoek ten grondslag. Dit resulteert dan naar verloop van tijd in artikelen, boeken, documentaires enzovoorts. Het verband tussen Cuba of beter de Afro-Cubaanse muziek en Rock & Roll werd gelegd door de Amerikaanse popjournalist Robert Palmer. Palmer had de hele ontwikkeling van Rock & Roll van jongst af aan meegemaakt ook door zelf mee te spelen. Zie de link voor nadere beschrijving van wie hij was: https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Palmer_(writer)

Hij maakte een 10 delige documentaire over de geschiedenis van de Rock & Roll, voor de BBC Rock & Roll: An Unruly History (1995). Hij bezocht over de decennia de Mississippi-delta en interviewde zeer veel vaak onbekende musici waaronder de grondleggers van de Rock & Roll, hijzelf legde de verbanden tussen de Afro-Cubaanse muziek maar ook zijn geïnterviewde. In de documentaire en vooral het begeleidende boek besteed hij ook aandacht aan de soul en de gospel. Er is een sterke relatie tussen de Afro-Amerikaanse kerken en Afro-Cuba, de ringshout, een cirkel van mensen die zingen, stampen/tapdansen en schuifelen en de basis van de afro-amerikaanse kerkmuziek is waarvan de ritmes zijn teruggebracht tot wat in Cuba, Santeria, Arara en Congo wordt genoemd. De ringshout is in Cuba zeer goed bekend, het is namelijk een belangrijk afrocubaans begrafenisritueel dat in de Afro-Amerikaanse kerken bewaard is gebleven en de basis is van de gospel en soul/moyo.

De boeken Deep Blues (1982) and Rock & Roll: An Unruly History (1995) en BBC documentaire van Robert Palmer zijn dan ook voor verdere studie van harte aanbevolen! Het is nu natuurlijk meteen duidelijk waarom ik graag naar de tweelingzussen Ibeyi, Lisa en Naomi Diaz, de dochters van Anga Diaz, luister in hun vertolking van de Soul met batà-drummen en Oriki daarmee gaan we naar de roots van de afro-amerikaanse gospel en soul!

Hiermee breng ik een verlate tribute aan het genie Robert Palmer dat helaas veel te jong is overleden.

Saludos,
Gibi
#113723 door Gibi345
29 jan 2018, 04:19
Wie A zegt moet ook B zeggen. Als we het hebben over het genie Robert Palmer dat de Afro-Cubaanse roots van de Rock & Roll in kaart heeft gebracht o.a. in zijn boeken, artikelen en documentaires is het ook zo dat we hiervan wat moeten laten horen. In de volgende radio-documentaire 'African Roots of Rock 'n' Roll' worden de onderzoeksresultaten van Palmer gebruikt. Daarbij moet de Soundcloud even worden aangeklikt.
http://afropop.org/audio-programs/afric ... ock-n-roll

Cubanen als Celia Cruz, Arsenio Rodriguez en de Sextetos Habanero en Bologna passeren de revue naast natuurlijk de grondleggers van de blues en de Rock & Roll als Jimi Hendrix, Bo Diddley, Buddy Holly, Fats Domino, the Isley Brothers, Robert Johnson en The Kingsmen.

Saludos,
Gibi
#113803 door Gibi345
01 maart 2018, 11:37
Mensen die nog twijfels hebben over de grote rol van de Afrocubaanse ritmes in de Rock & Roll die moeten naar de volgende DVD kijken en luisteren. Raul Rekow en Karl Perazzo gaven overal in de wereld zgn. clinics om mensen te laten zien waar de ritmes van de Latin Rock van vooral Santana vandaan kwamen. Alle afro-Cubaanse rumbas en de Santeria komen voorbij!


Geweldige muziek.
Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten