Wat moet je gezien of gelezen hebben?
#96337 door nick
02 okt 2011, 10:34
Made in Havana is een roman die naast fictie ook veel feiten bevat. Zeer herkenbaar voor de Cuba liefhebbers. Van de flap:
Tijdens een congres in Havana over kokerzien, ontmoet de Nederlandse oogarts Jan de Cubaanse Luz, de dochter van een held van de revolutie. Ze wil weg uit een land vol tekorten, waarin - zoals zij het ziet - de verstokte, oude garde zich blind staart op het glorieuze verleden en op de verworvenheden van de revolutie. Ze ziet in een relatie met Jan een uitweg. Vervolgens ontrolt zich hun gezamenlijke geschiedenis, vol geluk en ongeluk.
De roman stelt het generatieconflict tussen de revolutionaire garde en de jeugd aan de orde. Jonge mensen streven naar zelfbeschikking, naar economische onafhankelijkheid en naar openheid. Een streven dat in Cuba door het uitblijven van voortvarende besluiten wordt gefrustreerd. Bovendien speelt in het hedendaagse Cuba een vorm van apartheid die door de dubbele muntsoort in stand wordt gehouden: voor de Cubaan is er de peso cubano en voor de buitenlander de convertibele peso, de CUC. Tussen beide zit een verschil van meer dan een factor twintig waardoor wat voor de Cubaan buiten bereik ligt voor de vreemdeling voorhanden is.
Wil Heeffer geeft naast het boeiende verhaal ook veel feitelijke informatie in de vorm van een overzicht van de belangrijkste Cubaanse ontwikkelingen.
#96350 door carino
03 okt 2011, 11:34
nick schreef:Bovendien speelt in het hedendaagse Cuba een vorm van apartheid die door de dubbele muntsoort in stand wordt gehouden: voor de Cubaan is er de peso cubano en voor de buitenlander de convertibele peso, de CUC. Tussen beide zit een verschil van meer dan een factor twintig waardoor wat voor de Cubaan buiten bereik ligt voor de vreemdeling voorhanden is.
Dat zou best wel eens een boeiend boek kunnen zijn maar dit klopt m.i. niet.
De apartheid wordt niet door de dubbele muntsoort in stand gehouden maar simpelweg door de tegenstelling veel-geld/weinig-geld ;-).
Oftewel Fe of no Fe (familia en el exterior)
Iedere Cubaan kan pesos cubanos omwisselen voor convertibles (chavitos) en vice-versa bij de CADECA (Caja de cambios) .
De factor is 24 (verkoop) of 25 (inkoop).

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten