Berichten uit de pers en andere websites

Moderator: FORUMBEHEERDER

#114724 door Jan Almeida B.
13 jun 2019, 12:17
09/06/2019

Softwarebedrijf Exact uit Delft (bekend als sponsor van Verstappen Jr. ) wordt in kort geding gedaagd door PAM International NV (Curaçao), dat eerder (1996 - Helms Burton !) op vraag van Exact werd opgericht om haar software aan Cuba te slijten. Pam deed dit met succes en is vandaag praktisch hofleverancier in Cuba.

Recent werd Exact overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR (https://www.kkr.com). Kort daarna (maart 2019) heeft Exact de samenwerking met PAM eenzijdig stopgezet. Hierdoor dreigen praktisch alle grote Cubaanse bedrijven in de problemen te komen omdat PAM klaarblijkelijk enkel als doorgeefluik heeft gefunctioneerd en kennis en middelen ontbeert om zelfstandig verder te gaan in de uitvoering van de contracten met Cuba.

Op dit moment (daags voor de zitting 11/06/2019) kan geen van de partijen een overeenkomst voorleggen :shock: . Uit de stukken die vrij op het www te raadplegen zijn, lijkt dat PAM Internationaal NV een lege doos is en dus enkel 'voor de vorm' in zaken werd betrokken.

Een andere investeerder, genaamd Cuba-kenner Sebastiaan Berger (Ceiba Investments, Guernsey) , wordt erbij gehaald om één en ander kracht bij te zetten en aan te dringen op extra waarborgen voor Europese bedrijven. Berger was eerder voorstander van de invoering van een EU-bank ter ondersteuning van investeringen op Cuba.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/07/blokkade-van-delftse-software-treft-cuba-hard-a3963029

nb. een copy/paste van het artikel uit de NRC werd eerder door Pravo op dit forum geplaatst
Laatst bijgewerkt door Jan Almeida B. op 13 jun 2019, 12:23, in totaal 1 keer bewerkt.
#114725 door Jan Almeida B.
13 jun 2019, 12:21
Follow-up:

De Europese Commissie heeft lucht van deze zaak gekregen en voert onderzoek naar Exact-software wegens schending van Europese anti-boycotregels tegen Cuba. Het team POSS van de EU was o.a. daarom in de rechtbank aanwezig. Dit team onderzoekt de gang van zaken, nl. of de eenzijdige beëindiging van een overeenkomst tussen Exact-software en PAM Internationaal NV voortkwam uit de bekommernis om aan de Amerikaanse anti-Cubaanse wetgeving te voldoen (Helms-Burton) . Dat is in Europa niet toegelaten.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/11/douane-kijkt-naar-overtreding-europese-boycotwet-door-exact-a3963321

De zaak PAM- International NV - Exact wordt internationaal.

Dankzij een Nederlandse journalist verscheen de zaak ook op Havanatimes.org
https://havanatimes.org/news/cuba-softw ... -scrutiny/

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten