Berichten uit de pers en andere websites

Moderator: FORUMBEHEERDER

#113325 door Gibi345
11 sep 2017, 15:38
Een geweldig artikel van The Guardian dat ingaat op de oorzaken van orkanen.

Irma and Harvey lay the costs of climate change denial at Trump’s door
The president’s dismissal of scientific research is doing nothing to protect the livelihoods of ordinary Americans

Bob Ward, Sunday 10 September 2017 00.05

As the US comes to terms with its second major weather disaster within a month, an important question is whether the devastation caused by hurricanes Harvey and Irma will convince Donald Trump and his administration of the reality of climate change.

The president’s luxurious Mar-a-Lago estate in Florida may escape Irma’s wrath, but with the deaths of so many Americans, and billions of dollars in damage to homes and businesses, the costs of climate change denial are beginning to pile up at the door of the White House.
https://www.theguardian.com/world/2017/ ... ange-trump

Bob Ward is policy and communications director at the Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment at the London School of Economics and Political Science

Saludos,
Gibi
#113337 door Gibi345
12 sep 2017, 08:25
Er is een uitstekend Amerikaans blog van bezorgde Amerikaanse wetenschappers die een goed inzicht hebben in de ontwikkeling en oorzaken van klimaatverandering en bereid zijn 'man en paard' te noemen zoals in hun laatste artikel.
Hun laatste artikel is hier te vinden:
http://blog.ucsusa.org/elliott-negin/wi ... d-lawsuits

De wereldwijde olie- en gasindustrie speelt een belangrijke rol in klimaatverandering. De olie-industrie heeft een machtige politieke lobby dit verklaart waarom er sedert de jaren 80 nauwelijks iets gebeurd. Het zal niet eenvoudig worden dit beleid te veranderen wat echter dringend noodzakelijk is, ze is eveneens direct verbonden met een andere machtige lobby, namelijk de mondiale automobielindustrie.

Saludos,
Gibi
#113338 door Consulado#Neptuno
12 sep 2017, 09:24
Het is nog altijd niet wetenschappelijk bewezen dat broeikastgassen de oorzaak zijn van de temperatuurstijging op aarde.
Het hele broeikastgassenverhaal is niet meer dan een hypothese. Een idee waarvan nog bewezen moet worden dat het juist is
#113339 door HijodelMundo
12 sep 2017, 09:32
Consulado#Neptuno schreef:Het is nog altijd niet wetenschappelijk bewezen dat broeikastgassen de oorzaak zijn van de temperatuurstijging op aarde.
Het hele broeikastgassenverhaal is niet meer dan een hypothese. Een idee waarvan nog bewezen moet worden dat het juist is


Ik wil best geloven dat het niet volledig aan menselijk handelen ligt maar hoe dan ook kan het de lucht volpompen van broeikas gassen geen positieve invloed hebben. Een beetje als roken en je opa van 90 aanhalen die de 'elke dag een pakje rookt' dus roken is niet slecht voor je. Op het moment van je eerste trekje ooit voel je meteen en weet je meteen dat het niet goed voor je kan zijn...

Interessant analyse van de opwarming van de aarde:
https://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/

Hijo
#113340 door Gibi345
12 sep 2017, 11:39
Het klimaatakkoord was een overwinning voor de integere wetenschappers die al jaren bezig zijn aan te tonen wat de verbanden zijn. Helaas is het zo dat we kostbare tijd verloren hebben door grote ondernemingen die schijnwetenschappelijke instituten met rapporten hebben opgezet om het geheel te ontkennen en jarenlang de politiek te beïnvloeden. De problemen moesten worden ontkend, de kosten om anders te gaan produceren zijn hoog en ja dat betekent minder winst.

Onder Obama was er eindelijk erkenning van de ernst van de situatie en de grote ondernemingen haalden bakzeil. Met Trump hebben ze iemand die de hierboven genoemde lijn weer voortzet natuurlijk met steun van de lobby. Vooral blijven ontkennen! De gevolgen zullen groot zijn de opwarming van de aarde en zeespiegel hebben tot gevolg dat grote delen van de aarde vooral in het Zuiden onbewoonbaar worden en we de zgn. klimaatvluchtelingen uit het Zuiden krijgen...

Er is een energietransitie nodig naar andere energiebronnen (ook omdat de olie opraakt) en naar andere transportsystemen dat zal helaas wel nog enige tijd op zich laten wachten....

Saludos,
Gibi
#113341 door Pieterklu
12 sep 2017, 18:02
Multinationals met lange armen, corrupte leiders die steekpenningen accepteren, lobyisten die incompetentie politici bewerken, onbekwame leiders die het electoraat boven het klimaat stellen, wij allen die minerale brandstoffen blijven gebruiken, de mensen van arme wereldlanden die een beter leven zoeken. Kortom: veel argumenten waarom het allemaal niet (snel) lukt de transitie naar duurzaamheid voor elkaar te krijgen.
#113345 door Gibi345
13 sep 2017, 08:05
Voor degene die in duidelijke taal willen weten wat broeikaseffect is wat het met klimaat te maken heeft en wat je daaraan praktisch kunt doen, volgende link:
https://www.milieucentraal.nl/klimaat-e ... kaseffect/

Het is natuurlijk allemaal de schuld van Cuba en vooral Castro zo lezen we telkens, echter de automobielindustrie is vooral groot geworden door de Amerikaan Ford en de olie-industrie door de Amerikaan Rockefeller. Vele Europese landen hebben dit Amerikaanse consumptie model na WOII overgenomen met de nu bekende gevolgen.

Tijd voor verandering....
Saludos,
Gibi
#113346 door HijodelMundo
13 sep 2017, 10:05
Gibi345 schreef:Het is natuurlijk allemaal de schuld van Cuba en vooral Castro zo lezen we telkens, ...


Ik heb nog nooit gelezen dat klimaat verandering de schuld van Cuba en Castro is... :shock: :shock: :shock:
#113362 door Gibi345
15 sep 2017, 09:25
Een geweldig artikel over de verschillende aanpak van orkanen tussen Cuba en de VS.
De onverwachte politiek van een orkaan.
Cuba deelt met de Verenigde Staten één van de meest orkaangevoelige gebieden ter wereld. Toch zien we een groot verschil in de wijze waarop beide landen de ramp aanpakken. Cuba, dat acht keer armer is dan de VS, slaagt er telkens in zich van het grootste kwaad te behoeden. Niet hoe rijk een land is, maar waar ze haar rijkdom voor gebruikt, maakt het verschil.
http://www.mo.be/opinie/de-onverwachte- ... een-orkaan

Ook de Nederlandse overheid schiet ernstig tekort, gelukkig zijn er zulke organisaties als het Rode Kruis en de gulle Nederlandse burgers die solidariteit betuigen.

Saludos,
Gibi
#113363 door Pieterklu
15 sep 2017, 14:13
Inderdaad goed om te lezen en ik denk dat er ook wel waarheid in schuilt. De organisatiegraad van Cuba als het gaat om veiligheid en gezondheid is redelijk in orde. Overigens. als ik naar de steller van het artikel kijk, moeten we de objectiviteit iets nuanceren.
#113368 door Gibi345
18 sep 2017, 09:18
Deze man ooit presidentskandidaat ontkent de feiten niet!

An Inconvenient Truth is de gefilmde presentatie waarmee Al Gore de wereld rondtrok om zijn ongerustheid te ventileren over klimaatverandering en het bagatelliseren van de risico's door politici. Hij gebruikt daarvoor indringende beelden van gevolgen van orkanen, gletsjers die in zee storten en effecten van verdroging en verwoestijning. Met een kaart laat hij zien dat ongeveer de helft van Nederland onder water zou verdwijnen als gevolg van de opwarming van de Aarde.

Al Gore zag de noodzaak om een nieuwe documentaire te maken in 2017 waarvan de waarheid zoals The Guardian terecht constateert door Trump wordt ontkend....
https://www.theguardian.com/film/2017/a ... ate-change

Saludos,
Gibi
#113373 door Tijn
18 sep 2017, 15:59
All Gore gaat naar climaat conferenties met zijn eigen private Jet met in de buik 6 SUV's waarin zijn collone ter plekker rondrijdt...
#113376 door Gibi345
19 sep 2017, 08:49
Het is jammer dat je niet uitgaat van de feiten van zijn betoog. Ik kan de dingen die je schrijft niet staven, ik zie wel het probleem dat de totale Westerse maatschappij afhankelijk is geworden van toenemende (auto- en vlieg)mobiliteit en daarmee van toenemend fossiel energiegebruik. Deze mobiliteit is sedert 1980 alleen maar toegenomen vooral door wat de 'mondialisering van de economie' is gaan heten. D.w.z. de roos en de tulp komen uit Kenia en worden dagelijks ingevlogen en dat geldt voor heel veel producten of onderdelen van producten.

Het kan dan ook geen toeval zijn dat onderstaand artikel beschrijft dat diverse problemen (vooral de mondiale CO2 uitstoot) sedert 1980 is gegroeid met het toenemend gebruik van fossiele brandstoffen (o.a. olie).
http://www.mo.be/zeronaut/slechts-90-be ... 50-van-co2

De auteur concludeert: Het onderzoek toont ook aan dat er na 1980 geen kentering kwam, integendeel. Toch was er toen reeds een toenemende wetenschappelijk consensus over de impact van CO2. Toch werd er door de grote CO2-spelers niet geïnvesteerd in hernieuwbare energie, duurzame technieken, het ondersteunen van klimaatwetgeving of communicatie over de gevaren!

Het arme en relatief onderontwikkelde Cuba heeft met haar ecologische landbouw zoals de stadslandbouw een grotere bijdrage geleverd aan het verminderen van de CO2 uitstoot dan vele rijke landen....

Saludos,
Gibi
#113381 door Pieterklu
19 sep 2017, 15:27
Hee, gelukkig Gibi, ik had 'm al een tijdje gemist, maar tja, daar is ie dan toch: de stadslandbouw, ongetwijfeld met de permacultuur .....
#113388 door Gibi345
20 sep 2017, 08:47
Hoi Pieter,

Dat is natuurlijk geen oplossing voor alle problemen! Dit dient om het contrast tussen verschillende voedsel- en productiesystemen te tonen. In het ene geval is het zeer energie-intensief want alles wordt op diverse plaatsen in de wereld verbouwd en dan geïmporteerd. In het andere geval wordt het ter plekke verbouwd en is het energie-extensief kan meteen naar de lokale markt met weinig vervoer en CO2 uitstoot.

De enige reden dat het eerste systeem gehanteerd kan worden is omdat de milieukosten die alsmaar oplopen niet in de bedrijfskosten zijn opgenomen, zouden deze kosten wel worden opgenomen zou blijken dat het heel onrendabel is en schadelijk. De afschrijvingen die bedoeld zijn om het bedrijfskapitaal (inclusief de ecologische kosten) te vernieuwen zouden dan vele malen hoger uitvallen.

Het is eigenlijk raar dat we in een economisch systeem leven dat de grondslagen van ons bestaan (de aarde, lucht, water, energie enz.) nauwelijks verdisconteerd in ons economisch handelen en doet alsof het gratis is en niet kan opraken....

Saludos,
Gibi
#113390 door Pieterklu
20 sep 2017, 11:42
Hiep hoi toch weer wat losgemaakt bij je. We moeten je eigen draadje maar niet verklooien, lijkt me. Wellicht bij nieuwe gezichtspunten nieuw draadje 'permacultuur.' In november ga ik eens kijken hoe de stadslandbouw zich in Havana ontwikkelt, en hoe telers en gebruikers die beoordelen. Tenminste als Irma er iets van heeft overgelaten.
#113411 door Gibi345
24 sep 2017, 06:08
Er is onlangs een boek verschenen van de Vlaamse auteur Ludo de Witte die het ecologische vraagstuk in haar diverse aspecten goed en kritisch in beeld brengt. De titel van dit boek dat zeer actueel is luidt, 'Als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op. Het kapitalisme versus de aarde' (2017). Klimaatchaos, ecocide… It’s capitalism, stupid!

Het magazine MO.be heeft een aantal belangrijke uittreksels uit het boek van de Witte ge- publiceerd die in analyse de spijker op de kop slaan. Ik deel de analyse van het logische economische handelen op het niveau van de onderneming of bedrijfssector en de totale onlogica waar het ons milieu of de ecologie betreft. De door de auteur geschetste groei-imperatief van ons economische systeem is juist. De auteur constateert dat er sprake is van een existentiële crisis. Wie kennis neemt van de investeringsplannen van door de auteur geanalyseerde sectoren en ondernemingen kan niet anders dan de auteur gelijk geven.
http://www.mo.be/opinie/klimaatchaos-ec ... ism-stupid

Saludos,
Gibi

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten