Wat moet ik waar regelen?

Moderator: FORUMBEHEERDER

#114379 door Everdine
04 jan 2019, 07:04
Goedemorgen! Een vraag aan de kenners van de Cubaanse (of andere) wetten: als je op Cuba getrouwd bent en je hebt het hier niet in laten schrijven, ben je dan voor de wet wel of niet getrouwd? En ten tweede: kan het zijn dat de Cubaanse man een scheiding geregeld heeft zonder dat zijn Nederlandse vrouw dat weet?

Ben benieuwd naar een antwoord waarvoor alvast dank.
#114382 door Mari
05 jan 2019, 00:45
Je moet het huwelijk hier eerst laten legaliseren/inschrijven. Anders ben je voor de Nederlandse wet niet getrouwd. Officieel ben je dit verplicht maar er zijn geen consequenties aan verbonden.
Volgens mij moet jij ook tekenen om de scheiding officieel te maken. Of je moet onbereikbaar zijn, dan kan het volgens mij zonder jouw handtekening geregeld worden (alhoewel zolang je betaalt is alles te regelen in Cuba...)
#114386 door Prawo
09 jan 2019, 17:28
Everdine schreef:Goedemorgen! Een vraag aan de kenners van de Cubaanse (of andere) wetten: als je op Cuba getrouwd bent en je hebt het hier niet in laten schrijven, ben je dan voor de wet wel of niet getrouwd? En ten tweede: kan het zijn dat de Cubaanse man een scheiding geregeld heeft zonder dat zijn Nederlandse vrouw dat weet?

Ben benieuwd naar een antwoord waarvoor alvast dank.


Het antwoord op deze vragen is minder simpel dan het lijkt.

Meerdere aspecten moeten worden onderscheiden:
1) de geldigheid van het huwelijk;
2) de regels die gelden voor het huwelijksvermogen;
3) waar men rechtsgeldig kan scheiden.

Het antwoord op deze vragen is te vinden in het Internationaal Privaatrecht (IPR). Dat recht is echter minder "internationaal" dan de term doet vermoeden. Ieder land heeft namelijk haar eigen IPR al zijn er ook verdragen die een en ander beter stroomlijnen.

Kort gezegd komt het er wat betreft 1) en 2) op neer dat een in het ene land (in dit geval Cuba) gesloten huwelijk in het andere land (hier Nederland) geldig is als het op Cuba volgens de daar geldende regels is gesloten.
Daar is verder niet voor nodig dat er een gelegaliseerde en vertaalde Cubaanse huwelijksakte is die wordt ingeschreven in de Nederlandse Basisadministratie Personen (BRP), iets wat wel verplicht is maar alleen kan als een van de huwelijkspartners in Nederland woont, of dat de Cubaanse akte worden omgezet in een Nederlandse (wat gebeurt door de Burgerlijke Stand van de gemeente Den Haag). Als een van beide niet heeft plaatsgevonden is het huwelijk toch geldig, tenzij er een absoluut huwelijksbeletsel zou zijn (denk aan bigamie of polygamie bijv.).

Waar je kunt scheiden is een vraag van burgerlijk procesrecht.
Iedereen die in Nederland woont kan in Nederland scheiden, vooropgesteld dat deze hier voldoende lang woont. Of een ander land zo'n scheiding erkent is weer een zaak van IPR van dat land.
Voor Cuba geldt mutatis mutandis hetzelfde: een Cubaanse zal volgens de daar geldende regels kunnen scheiden. Zo'n scheiding is doorgaans geldig in Nederland.

Ook een Nederlander kan in Nederland van een echtgenoot scheiden. Als de eiser stelt dat de ander een onbekende verblijfplaats heeft duurt het wat (= veel) langer (er is een aankondiging in een krant nodig, zowel van het scheidingsverzoek als van de latere uitspraak en er is in verband daarmee een wachttijd, namelijk de beroepstermijn). Hoe het Cubaanse procesrecht er in dit opzicht uit ziet kan ik niet zeggen.

Het antwoord op beide vragen zal JA luiden.
Pragmatisch geldt het volgende. Als NL niet op de hoogte is van een buitenlands huwelijk dan zal de Nederlander altijd wel weer kunnen trouwen (behalve in het buitenland waar men weet van het bestaan van dat eerdere huwelijk als dat nog niet is ontbonden).

Met de scheiding zijn de vermogensrechtelijke gevolgen vaak nog niet geregeld. Daar kan iemand soms behoorlijk last van krijgen, zeker als het om een huwelijk gaat uit de periode waarin Nederland nog volledige gemeenschap van goederen kende.
Ook kan uit een scheiding buiten je medeweten een forse alimentatieverplichting zijn gevolgd (indien deze werd gevorderd uiteraard). Vergeet ook gedoe in Nederland met belasting en toeslagen niet. Dat kan iemand nog jaren later achtervolgen.
Laatst bijgewerkt door Prawo op 11 jan 2019, 20:32, in totaal 1 keer bewerkt.
#114390 door HijodelMundo
12 jan 2019, 13:44
Everdine,

Bottom line is: Prawo levert hier vaak waardevolle informatie die goed van pas kan komen. Echter denk er wel drie keer over na om gebruik te maken van zijn diensten, kans groot dat je betaalt voor gebakken lucht. Tenzij het een heel makkelijke zaak betreft en hij het werk wel (naar tevredenheid) uitvoert is de kans groot dat je het zelf makkelijk en senl zelf had kunnen uitzoeken (en dus je geld had kunnen besparen).

Hoe dan ook succes met alles!

Hijo
#114391 door Prawo
12 jan 2019, 14:05
Of iemand zich iets aantrekt van hetgeen ik hier adviseer mag zij of hij helemaal zelf weten.
Tja, het duurt altijd te lang, zelfs als iemand uiteindelijk gelijk zou krijgen.

In het oplossen van zo'n familierechtlijke kwestie als in dit topic is beschreven ben ik overigens helemaal niet geïnteresseerd.
De opmerking van hijo valt denk ik buiten dit topic.
#114392 door Pieterklu
13 jan 2019, 21:52
De bijdrage van iedereen is welkom bij dit forum en dient gerespecteerd te worden. Vaste leden van het forum, vaak met relaties in en met Cuba, bezoekers die informatie wensen en deskundigen die informatie delen, met het uiteindelijke doel om er klandizie aan over te houden. Op zich is hier niets mis mee, omdat veel mensen die het forum bezoeken ingrijpende vragen hebben over procedures, en daar graag informatie over willen krijgen of bijstand willen inhuren.

De positie van de deskundigen, die participeren aan dit forum, is er dan ook een die moet voldoen aan de regels die de beroepsgroep voorschrijf. Zuiverheid, zorgvuldig handelen, afdoeningstermijnen, transparantie, ook over het honorarium, horen daar bij. De klant moet daarbij voorop staan. Ook als men niet bij de beroepsgroep is aangesloten, rust op een deskundige de plicht om elementaire gedragsregels aan te houden.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten